Uciderea lui McKee, în aprilie acest an, de către un militant naţionalist irlandez în timpul unor violenţe de stradă a provocat iritare în rândul opiniei publice nord-irlandeze.
Potrivit poliţiei din Irlanda de Nord, la 18 aprilie jurnalista Lyra Mckee (29 de ani) a fost rănită mortal de către un bărbat care a deschis focul asupra agenţilor de poliţie în timpul unei intervenţii în cartierul catolic Creggan din Londonderry, oraş situat la frontiera cu Republica Irlanda.
Un grup disident republican, Noua Armată Republicană irlandeză (Noua IRA), şi-a recunoscut responsabilitatea la 23 aprilie în cazul morţii tinerei ziariste, într-o declaraţie făcută cotidianului The Irish News. Noua IRA a argumentat că femeia ”stătea lângă forţele inamice”, referindu-se la forţele poliţiei.
Moartea jurnalistei Lyra Mckee a readus în memorie perioada ‘Tulburărilor’ care au afectat provincia britanică Irlanda de Nord timp de trei decenii.
Violenţele dintre republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi unionişti (protestanţi), apărători ai rămânerii Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, s-au soldat cu aproape 3.500 de morţi, încheindu-se prin Acordul din Vinerea Mare, semnat în 1998. Acest acord a impus retragerea forţelor britanice şi dezarmarea Armatei Republicane Irlandeze (IRA).
Totuşi, republicanii disidenţi, care luptă pentru reunificarea Irlandei inclusiv prin mijloace violente, rămân activi, cum este cazul Noii IRA, organizaţie creată în 2012.