În timp ce violenţele continuă de câteva zile în Guadelupa, insula vecină franceză din Caraibe, importante baraje blocau marţi, la fel ca şi cu o zi înainte, principalele drumuri din Martinica, după apelul intersindical la grevă generală, un semn că tulburările declanşate de măsurile de carantină s-ar putea extinde.
Niciun poliţist nu a fost rănit şi lucrurile s-au calmat în timpul zilei, a declarat un oficial al poliţiei din Martinica, deşi traficul era încă încetinit de baricade.
Focuri de armă au vizat în ultimele zile şi poliţia din Guadelupa, unde o grevă generală a intrat luni în a doua săptămână şi multe magazine au rămas închise după jafuri în timpul nopţii pe fondul protestelor faţă de restricţiile legate de COVID-19.
#BREAKING
Protesters fired gunshots at police officers & firemen on the French Caribbean island of #Martinique, AFP reportedThis comes after the #France announced earlier this month that all health workers in all French overseas territories must be vaccinated #Sputnik pic.twitter.com/sxxPZubIn0
— 🌎 Sarwar 🌐 (@ferozwala) November 23, 2021
Situaţia rămâne „foarte dificilă” în Guadelupa, a declarat ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, la radio France Inter mai devreme în cursul zilei de marţi.
„Au loc încă scene de violenţă extremă cu poliţia, forţele fiind împuşcate cu muniţie adevărată„, a notat el, citat de RT, adăugând că aproximativ 200 de poliţişti suplimentari au fost desfăşuraţi de duminică pentru a ajuta la potolirea unora dintre tulburări.
Oamenii din Guadelupa şi Martinica sunt în special furioşi din cauza cerinţei, de asemenea în vigoare în Franţa continentală, ca toţi angajaţii din domeniul sănătăţii să fie vaccinaţi împotriva COVID-19.
Vaccinarea obligatorie a atins o coardă sensibilă la o populaţie descendentă a sclavilor care munceau pe plantaţiile de zahăr franceze, notează Reuters. În timpul secolului al XX-lea, mulţi locuitori din Guadelupa au fost de asemenea expuşi sistematic la pesticide toxice utilizate pe plantaţiile de bananieri.
O grevă generală a început de asemenea luni în Martinica, cerând încetarea vaccinării obligatorii a lucrătorilor sanitari şi măsuri de combatere a preţurilor ridicate la combustibili.
Regiunea Caraibelor a fost lovită în această toamnă de un nou val de infecţii cu coronavirus care au provocat lockdown-uri şi anulări ale zborurilor, precum şi spitale copleşite de numărul de pacienţi, chiar când turismul începea să dea semne de revenire.