Într-un comunicat de presă, Poliţia Capitalei face precizări referitoare la accidentul din 20 octombrie în urma căruia şi-a pierdut viaţa poliţistul în vârstă de 28 de ani, Gigină Bogdan Cosmin, după ce a căzut într-o groapă:
„Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic.
Coloana oficială a viceprim–ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condițiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ța. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ța. Charles de Gaulle – P-ța. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Știrbei Vodă, dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice.
CITEŞTE ŞI Poliţistul care a MURIT după ce a căzut într-o groapă era deschizătorul coloanei lui Gabriel Oprea
Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat si cu ceilalti decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat.
La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
Menționăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competența procurorilor. Întregul colectiv al Poliției Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment.”
Vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a declarat anterior că poliţistul rutier pe motocicletă, care a murit după ce a căzut într-o groapă marţi seara, era deschizător într-o coloană oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea.
Coarnă a mai spus că „pe ploaie si la 10 grade Celsius, politistul nu avea ce cauta pe strada cu motocicleta, iar cei are au autorizat misiunea trebuie sa raspunda in fata procurorilor pentru aceasta alegere„. Coarna a mai precizat ca lucrarile de pe strada Stirbei Voda, unde a avut loc tragedia, nu ar fi fost semnalizate corespunzator.
Una dintre problemele ridicate de mai multe voci a fost dacă Gabriel Oprea avea dreptul la coloană oficială, acesta având acest drept, de pe poziţia pe cere o ocupă, doar în situaţii de urgenţă.
Codul Rutier spune ca patru demnitari romani au dreptul sa beneficieze zilnic de coloane oficiale (presedinte, premier, sefii Parlamentului), insa acestora li se adauga si ministri care au nevoie sa se deplaseze in regim de urgenta.
Art. 223: (1) Politia rutiera asigura insotirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competentei.
(2) Se insotesc cu echipaje ale politiei rutiere demnitari romani sau oficialitati straine cu functii similare acestora, dupa cum urmeaza:
a) Presedintele Romaniei;
b) presedintele Senatului;
c) presedintele Camerei Deputatilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3)In situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta, pot beneficia de insotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul Romaniei sau omologi din strainatate aflati in vizita oficiala in Romania, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4)Beneficiaza de insotire si candidatii la functia de Presedinte al Romaniei, pe timpul campaniei electorale, dupa validarea candidaturii, numai pe raza localitatilor unde au loc activitatile electorale.
Surse citate de EurActiv.ro au declarat că Gabriel Oprea se deplasa, în momentul producerii accidentului, de la un restaurant din Cotroceni către sediul Ministerului de Interne, în timp ce altele au spus că acesta se ducea acasă.
Polițistul avea 28 de ani, era căsătorit și lucra de 8 ani în Ministerul Afacerilor Interne. El a încetat din viață la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce, în seara de 20 octombrie, a fost implicat într-un accident în timp ce se afla în misiune.
Potrivit martorilor, polițistul a pierdut controlul asupra motocicletei și nu a mai putut evita impactul cu gardul ce împrejmuia o groapă săpată în asfalt.
Conform Biroului de presă al Poliției Capitalei, incidentul s-a produs pe strada Știrbei Vodă din București, iar groapa fusese săpată de o companie de gaze.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă în acest caz.