„Campania ‘Împreună respectăm ordinea publică’ s-a născut din dorinţa Poliţiei Capitalei de a reacţiona la cazurile de ultraj asupra poliţiştilor. Studiind aceste cazuri am constatat că e vorba de respectul dintre poliţişti şi societate civilă şi că ar trebui să acţionăm pe această linie, îmbunătăţind comunicarea cetăţenilor cu poliţiştii”, a declarat, în cadrul unei întâlniri informale cu presa, comisar şef de poliţie Graţiela Văduva, şeful Serviciului de analiză şi prevenire a criminalităţii din Poliţia Capitalei.
Pe 24 iulie a fost deschisă pagina de Facebook „Împreună respectăm ordinea publică”, unde este publicat programul campaniei şi urmează să fie lansate sondaje, întrebări adresate cetăţenilor şi poliţiştilor referitor la anumite comportamente civice dezirabile sau nu.
„Trebuie să stabilim împreună, pe nişte probleme de interes public, care ar fi acele reguli de comportament civic care ar trebui să ne coordoneze viaţa de zi cu zi, fie că suntem cetăţeni sau suntem poliţişti. Aceste reguli vor fi postate pe pagina Facebook, astfel încât să facem dezbateri publice, în care votul fiecăruia să conteze, nu doar votul majorităţii”, a precizat Graţiela Văduva.
Ulterior va fi elaborat un ghid de comportament civic, publicat într-un format mic, de buzunar. Cu susţinerea ambasadelor, acest ghid urmează să fie tradus şi multiplicat, astfel încât cetăţenii străini care vin în Bucureşti să cunoască regulile de comportament civic.
De asemenea, pornind de la situaţii de criză care pot genera tensiuni între cetăţeni şi poliţişti, se vor crea proceduri de intervenţie preventivă, care vor fi prezentate în cadrul unor module de pregătire profesională continuă a poliţiştilor. Aceste module vor demara începând de anul viitor, fiind conduse de consultantul francez Bruno Demaille, expert şi negociator internaţional, care a semnat o colaborare cu Poliţia Capitalei.
Campania se va desfăşura până în decembrie 2019, dar pagina de Facebook va rămâne activă şi după acest moment.
Bruno Demaille a declarat că s-a implicat în campanie deoarece, potrivit experienţei sale, este mult mai sănătoasă rezolvarea situaţiilor tensionate prin negociere decât prin confruntare.
„Această campanie este ca un iceberg. Am pornit de la constatarea că e nevoie de mai multă comunicare. (…) Este părerea mea: dacă omul ar avea un comportament civic, nu ar fi nevoie de legi”, a spus el.
De asemenea, Bruno Demaille va coordona o serie de grupuri de lucru formate din voluntari (poliţişti, cetăţeni, experţi, mass-media) şi printr-o metodă tip brainstorming va colecta ideile şi sugestiile prezentate.
„În aceste grupuri de lucru vom dori să cunoaştem experienţele care au format comportamentul civic actual, dar şi legendele care au condus la incivilităţi. Toate sugestiile vor conta”, a informat Poliţia Capitalei prin intermediul unui comunicat.