Inspectorii de la Casa de Asigurări şi-au dat seama că este ceva în neregulă după ce au văzut că minerii se îmbolnăvesc prea des.
„Din aceste 66 de milarde, am plătit mai mult de jumătate, adică vreo 34-35 de miliarde, la mineri. Restul, pentru ceilalţi angajatori. Noi facem aceste verificări la solicitarea angajatorului, atunci când angajatorul este în concediu”, a declarat preşedintele CJAS Gorj, Gheorghe Cocină.
De cealaltă parte, sindicaliştii le iau apărarea ortacilor, invocând condiţiile grele de muncă. „Vârsta medie în minerit şi energie este de 43 de ani. Cum condiţiile, mai ales din minerit, nu s-au îmbunătăţit şi este greu să fie îmbunătăţite, în condiţiile în care se lucrează în mediu de iarnă sau de vară, frig, cald”, a precizat secretarul general al USMO, Gheorghe Etăgan.
Mai mult, reprezentanţii Societăţii Lignitului au spus că în 2011 zilele libere au scăzut la jumătate faţă de anul precedent.
O situaţie similară se întâlneşte însă şi în Valea Jiului. Însumate, concediile medicale emise aici ar reprezenta câţiva ani.