Polițiștii eleni au arestat 12 membri ai rețelei, originari din Pakistan, Egipt, Irak și Siria, și au efectuat percheziții în apartamente și alte locuri din Atena, în cursul dimineții de duminică. Au fost confiscate sute de cărți de identitate, pașapoarte și alte documente, toate false.
Traficanții erau împărțiți în șase grupuri care îi ajutau pe migranți să călătorească din Turcia spre insula Kos, din Grecia, apoi spre Macedonia și Italia, cu avionul, autobuzul și trenul, precizează comunicatul poliției. Pe baza informațiilor din acest caz, polițiștii au prezentat o ‘organigramă’ cu cel puțin 30 de suspecți, plus un număr necunoscut de complici în Turcia.
Conform comunicatului, gruparea le punea la dispoziție migranților ajunși pe insula Kos documente false de înregistrare, în schimbul a 3.000 de euro.
Sute de mii de migranți și refugiați (aproape 400.000, conform cifrelor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați), majoritatea sirieni, afgani și irakieni, au traversat Marea Egee în acest an dinspre Turcia, într-o călătorie scurtă, dar riscantă, la bordul unor bărci de lemn sau de cauciuc. Nu puțini dintre ei și-au pierdut viața pe mare.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Peste 900 de persoane salvate din Marea Mediterană într-o singură zi
Valul de oameni care se refugiază din Africa și din Orientul Mijlociu din cauza violențelor și a sărăciei pune o presiune tot mai mare pe Grecia, țară ce traversează o gravă criză economică, notează Reuters.
Prim-ministrul Alexis Tsipras a făcut din gestionarea afluxului de migranți una din prioritățile noului său guvern. Marți, el a inspectat împreună cu cancelarul austriac Werner Faymann centrele de primire de pe insula Lesbos, cei doi șefi de guvern discutând despre asistența ce ar putea fi acordată Atenei pentru a face față afluxului de nou-sosiți.