TENSIUNI la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor

Poliţia slovenă a folosit gaze lacrimogene, vineri noaptea, pentru a pune pe fugă un grup de imigranţi care încerca să traverseze graniţa din Croaţia.
Iulian Tudor
19 sept. 2015, 10:47
TENSIUNI la graniţa dintre Slovenia şi Croaţia: Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva imigranţilor

Tensiunile s-au înregistrat în satul croat Harmica, situat la graniţa dintre Croaţia şi Slovenia, unde numeroşi imigranţi au rămas blocaţi după ce au fost suspendate serviciile feroviare. Un grup de imigranţi a încercat să traverseze frontiera pe jos, moment în care poliţiştii sloveni au recurs la gaze lacrimogene, potrivit România TV. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Guvernul sloven acuză Croaţia de încălcarea regulilor UE pentru că nu procesează datele imigranţilor.

Sâmbătă, Croația a anunţat că va continua să-i transporte pe migranți la frontiera cu Ungaria, țară cu care nu are un acord asupra acestei chestiuni, a declarat prim-ministrul croat Zoran Milanovic. „Nu există un acord cu Ungaria în chestiunea migranților. Într-un fel i-am forțat să-i accepte pe refugiați, trimițându-i (la frontieră — n.r.) și vom continua să o facem”, a spus prim-ministrul croat.

Zoran Milanovic a afirmat că „problema gravă” este în Turcia și în Grecia de unde migranții se îndreaptă spre Europa occidentală prin Balcani. Șeful guvernului croat a precizat că potrivit estimărilor, între 75% și 80% dintre migranți intră prin insulele grecești.

„Ei sunt transportați de călăuze cu bărci pneumatice. Este o călătorie care este foarte scurtă și care poate fi împiedicată, dar Grecia nu o face în mod deliberat”, a spus el. „Croația nu va deveni centrul de refugiați al Europei”, a dat asigurări Zoran Milanovic.

Violenţe în Croaţia. Refugiaţii sirieni şi afgani s-au bătut pe biletele de tren

O confruntare extrem de violentă s-a produs între refugiaţii sirieni şi afgani, în gara din Beli Manastir, Croaţia, după ce s-a zvonit că numai sirienii îşi pot procura bilete de călătorie. Oamenii şi-au aruncat pietre în cap, s-au lovit cu sticle şi beţe.

Ciocniri violente s-au produs şi în staţiile de autobuze din oraşul croat Beli Manastir, unde refugiații s-au luat la ceartă și s-au călcat în picioare pentru un loc în autocare. Poliția a fost nevoită să intervină de mai multe ori și să restabilească ordinea.

Croația a dezamăgit Ungaria și UE, susțin autoritățile de la Budapesta

Croația a dezamăgit Ungaria și Uniunea Europeană deoarece a eșuat în protejarea adecvată a graniței externe a blocului comunitar, a afirmat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului ungar, care a precizat că nu se vede o scădere a afluxului de migranți, informează Reuters.

„Croația a dezamăgit nu numai Ungaria, ci și Uniunea Europeană și a renunțat la toate angajamentele juridice pe care și le-a asumat„, a declarat presei purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs, care a reclamat faptul că Croația a adus în mod continuu migranții la frontiera cu Ungaria.

Consilierul pe probleme de securitate Gyorgy Bakondi a declarat, la rândul său, că aproximativ 8.000 de migranți au fost trimiși din Croația numai în ziua de vineri, iar aceștia au fost înregistrați la intrarea în Ungaria conform procedurilor europene.

Peste 20.000 de refugiați au intrat în Croația

Un număr total de 20.737 de refugiați au intrat până sâmbătă la prânz pe teritoriul Croației, a anunțat Ministerul de Interne de la Zagreb. Imigranții sosesc în continuare în zona localității Tovarnik, la granița cu Serbia, unde în prezent se află peste 2.500 de persoane.

După cum a precizat anterior ministrul de interne croat Ranko Ostojic, refugiații vor fi transportați cu autobuzele la punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și cu Slovenia.

Mii de imigranţi au intrat din Serbia în Croaţia zilele trecute, după ce Ungaria şi-a închis frontiera cu statul sârb şi a blocat ruta refugiaţilor spre nordul Europei. Sâmbătă, Ungaria a anunţat că a terminat instalarea unui gard de sârmă ghimpată pe 41 km de la frontiera sa cu Croația, menit să pună capăt fluxului de migranți care vor să ajungă în vestul și în nordul Europei.

CRIZA IMIGRANŢILOR. Ungaria îi mobilizează pe REZERVIŞTI pentru a face faţă refugiaţilor

Croaţia anunţase iniţial că imigranţii vor fi bineveniţi, dar vineri a afirmat că este supraaglomerată, după sosirea a 17.000 de persoane începând de miercuri. Autorităţile croate au închis atunci toate punctele de trecere a frontierei cu Serbia, cu excepţia celui de pe drumul principal dintre Belgrad şi Zagreb. Oficialii croaţi au început ulterior să trimită imigranţii spre nord fără a-i înregistra, înfuriind Slovenia şi Ungaria.

Toate cele trei state sunt membre ale Uniunii Europene, dar numai Ungaria şi Slovenia fac parte din spaţiul Schengen, unde, odată ajunşi, imigranţii pot merge spre ţările mai prospere din nordul Europei, în special Germania. 

AMENINŢARE: Ţările din UE care NU ajută în problema refugiaţilor NU vor mai primi bani comunitari

DailyBusiness
Regula esențială din Codul Rutier pe care toți o ignoră pe drumurile din România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduieșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Văru Săndel a dezvăluit cu ce dorință neîmplinită s-a stins Silviu Prigoană: “Îi spuneam să dea Dumnezeu”
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Taxă la bancomate. Anunț pentru toți românii care vor să retragă numerar de la ATM
StirileBZI
Bani în plus, pe lângă pensie, pentru acești seniori! Ce măsură va lua Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
VIDEO Accident în lanț cu 12 mașini pe autostrada A3, din cauza poleiului. 26 de victime, a fost activat Planul Roșu de intervenție
substantial.ro
Digi24 a lansat dezbaterile candidaților la prezidențiale
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei