Peste 2.000 de persoane s-au reunit în împrejurimile acestei pieţe centrale de pe malul european al metropolei, emblematice pentru fronda antiguvernamentală din iunie, strigând „Nu vă atingeţi de Internetul meu„, a constatat o jurnalistă a AFP.
Poliţia antirevoltă, care a blocat accesul în piaţă, a folosit grenade lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a respinge mulţimea către marele bulevard pietonal Istiklal, în timp ce manifestanţii au lansat focuri de artificii înspre poliţişti.
„Faptul că Guvernul îşi bagă nasul în dosarele internauţilor este ca şi cum şi-ar băga nasul în viaţa noastră privată”, a reacţionat Gamze, studentă şi manifestantă.
Burak, un tânăr manifestant a criticat la rândul său autoritarismul în creştere al regimului lui Erdogan ce conduce Turcia din 2002: „Una dintre ultimele libertăţi care ne mai rămân este Internetul, iată că vor să îl restrângă”.
Anterior, în faţa a mii de susţinători reuniţi în acelaşi oraş, Erdogan a apărat cu vehemenţă legea pe care majoritatea sa guvernamentală, foarte criticată în Turcia şi în străinătate, a trecut-o prin Parlament, afirmând că ea va face Internetul „mai liber”.
„Nu există nicio cenzură impusă Internetului prin aceste dispoziţii (…) Dimpotrivă, ele îl fac mai sigur, mai liber”, a asigurat el într-un discurs rostit în cursul unei ceremonii de inaugurare a unei serii de proiecte urbane la Istanbul.
El a negat, de asemenea, că informaţiile personale ale utilizatorilor ar fi expuse controlului autorităţilor guvernamentale, aşa cum afirmă criticii legii. „Niciodată, nu se pune problema ca datele private ale oamenilor să fie înregistrate”, a continuat el.
Parlamentul turc, în cadrul căruia Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, provenit din mişcarea islamistă) al lui Erdogan dispune de o majoritate largă, a votat miercuri seara o lege care consolidează controlul pe Internet, provocând un val de proteste faţă de ceea ce criticii săi consideră ca o derivă autoritară a Guvernullui turc, afectat de un scandal de corupţie fără precedent.
Aceste măsuri permit autorităţii guvernamentale a telecomunicaţiilor (TIB) să blocheze, fără vreo decizie din partea justiţiei, orice site de Internet care conţine informaţii ce aduc „atingere vieţii private” sau sunt considerate „discriminatorii sau insultătoare”.
TIB va putea, de asemenea, să obţină de la furnizori acces la orice informaţie despre site-urile vizitate de un internaut şi să le păstreze timp de doi ani.
Adversarii legii i-au cerut la unison şefului statului, Abdullah Gül, să nu promulge legea şi să o retrimită în Parlament.