Astfel, miza summitului Parteneriatului Estic de la Riga (Letonia), care își deschide joi lucrările pentru două zile, ar fi o dezbatere privind ‘revizuirea politicii europene de vecinătate, cu un accent special pe cooperarea economică’.
Această formulă de cooperare, spune Hahn, este importantă pentru dezvoltarea țărilor membre ale Parteneriatului (Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus), dar și pentru UE, care are nevoie de țări prospere în vecinătatea sa, de parteneri comerciali credibili, informează Agerpres.
Noua politică de vecinătate, a mai explicat Johannes Hahn în interviul pentru Europa Liberă, va căuta să fie mai flexibilă pentru a reacționa adecvat la ‘evoluția situației de pe teren”, într-o referire indirectă la criza din estul Ucrainei dar și la cea a refugiaților din Marea Mediterană.
Citeşte şi Aderarea la UE. Donald Tusk nu face promisiuni deşarte Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei
Referitor la Republica Moldova și Georgia și la faptul că ar putea fi amenințate de Rusia, așa cum este Ucraina, dacă insistă pe drumul integrării europene, Johannes Hahn a declarat numai ‘o cooperare pașnică, bazată pe încredere reciprocă, ar fi soluția cea mai bună pentru toată regiunea, inclusiv Rusia”.
În opinia sa, Rusia ar trebui să înțeleagă că Uniunea Europeană nu reprezintă o amenințare la adresa intereselor sale.