Politici publice coerente si centrate pe consumator, pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Forumul Brunel, organizat în colaborare cu Universitatea din Oxford, a reunit cercetători renumiți pentru a discuta impactul tranziției către obiceiuri mai sănătoase în țări precum Grecia, Coreea de Sud și Marea Britanie. Din discuții a reieșit o temă comună: abordarea comportamentelor cu risc ridicat prin strategii politice inovatoare, inclusiv promovarea produselor cu risc redus, ar putea reduce semnificativ povara asupra sistemelor de sănătate.
Alina Costache
21 mai 2024, 15:28
Politici publice coerente si centrate pe consumator, pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Punctul de plecare pentru aceste discuție l-a constituit un document întocmit anul trecut de profesorul Moscone, intitulat „Reducerea costurilor asociate fumatului pentru NHS”. În acest material, reputatul profesor surprinde cu brutalitate costurile sociale și de sănătate asociate fumatului și proiectează un scenariu: dacă 50% dintre fumători trec la produse cu risc redus, precum țigări electronice și tutun încălzit, numărul internărilor scade cu 13%, iar cheltuielile de sănătate pentru boli asociate fumatului se reduc cu 12,36%. Financiar, această trecere la produse cu risc redus se traduce în economii de peste 513 milioane de lire dintre care 131 de milioane doar pentru cancer pulmonar.

Dovezile prezentate în cadrul forumului Brunel privind economia și politica în domeniul sănătății evidențiază potențialul unor beneficii semnificative pentru sănătatea publică și economice prin adoptarea strategiilor de reducere a riscurilor. Experți independenți din diverse domenii pledează pentru o abordare echilibrată care să acorde prioritate produselor cu risc redus și politicilor de impozitare echitabile. În timp ce societatea continuă să se confrunte cu provocările comportamentelor cu risc ridicat, aceste perspective oferă o cale promițătoare atât pentru sănătatea publică, cât și pentru industria tutunului.

 

Ce spun specialiștii

Dr. Zafeira Kastrinaki din Grecia a subliniat necesitatea de a lua în considerare impactul economic și de sănătate al comportamentelor cu risc ridicat, cum ar fi fumatul. Cercetările sale indică faptul că cheltuielile cu asistența medicală sunt determinate în primul rând de modelele de consum nesănătoase, inclusiv fumatul și consumul de zahăr. Constatările lui Kastrinaki sugerează că intervențiile specifice care vizează reducerea consumului de tutun ars ar putea fi pârghii eficiente pentru îmbunătățirea sănătății dar şi a sustenabilității fiscale.

Profesorul Aesun Shin de la Universitatea Națională din Seul a evidențiat provocările demografice ale Coreei de Sud, inclusiv o societate supra-îmbătrânită și rate scăzute de fertilitate. Cercetarea lui Shin a utilizat Modelul integrat al riscurilor prevenibile (PRIME) pentru a estima impactul ipotetic al reducerii consumului nesănătos asupra incidenței și costurilor bolilor netransmisibile (NCD). Studiul a constatat că ar putea fi realizate economii substanțiale în domeniul sănătății publice și rezultate îmbunătățite în materie de sănătate publică dacă fumătorii ar trece la alternative mai puțin dăunătoare, cum ar fi țigările electronice și produsele din tutun încălzit.

În mod similar, profesorul Catia Nicodemo de la Universitatea din Oxford a explorat implicațiile taxelor pe viciu pentru produsele din tutun. Deși a recunoscut natura regresivă a acestor taxe, Nicodemo a pledat pentru un cadru de impozitare proporțională cu riscul. Această abordare ar impune rate de impozitare mai mici pentru produsele cu nicotină mai puțin nocive, încurajând astfel fumătorii să treacă la alternative mai sigure. Cercetarea lui Nicodemo subliniază importanța alinierii politicilor de impozitare la riscurile relative ale diferitelor produse din tutun pentru a spori eforturile de sănătate publică fără a împovăra în mod disproporționat populațiile cu venituri mici.

 

Recomandări: politici de sănătate publică construite în jurul consumatorului

Cercetătorii propun implementarea unei strategii inovatoare de politici mai aproape de realitatea consumatorilor.

În primul rând, aceste politici ar trebui sa se bazeze pe promovarea produselor cu risc redus. Autoritățile ar trebui să încurajeze utilizarea țigărilor electronice, a produselor cu tutun încălzit și a altor alternative mai sigure la nicotină, în detrimentul fumatului clasic, pentru a reduce riscurile. Aceste produse alternative au potențialul de a reduce în mod semnificativ incidența bolilor legate de fumat și costurile de asistență medicală. În acest sens, sunt relevante inițiativele educaționale pentru a informa publicul cu privire la beneficiile trecerii la produse cu risc redus. Creșterea gradului de conștientizare poate contribui la schimbarea comportamentului consumatorilor către alegeri mai sănătoase și la reducerea prevalenței generale a bolilor legate de fumat.

În al doilea rând, ratele de impozitare ar trebui ajustate pe baza nocivității relative a produselor din tutun. Această abordare nu numai că îi stimulează pe fumători să treacă la alternative mai puțin dăunătoare, dar asigură echitate – politicile de sănătate publică nu afectează în mod disproporționat persoanele cu venituri reduse. Desigur, este nevoie să fie elaborate reglementări care să sprijine disponibilitatea și accesibilitatea produselor cu risc redus. Aceasta include stabilirea de standarde pentru siguranța și comercializarea produselor, pentru a se asigura că consumatorii au acces la informații fiabile și la opțiuni mai sigure.

Industria tutunului are un rol esențial în această tranziție. Cu investiții massive în cercetarea și dezvoltarea de produse cu risc redus, industria contribuie deja la eforturile de sănătate publică, menținându-și în același timp prezența pe piață. Colaborarea cu experții în domeniul sănătății publice și cu factorii de decizie politică poate spori și mai mult eficiența strategiilor de reducere a riscurilor.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cât costă să treci un teren agricol din extravilan în intravilan în 2025. Ministerul Agriculturii a stabilit tariful, anunț oficial pentru români
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, investigat de DNA pentru luare de mită
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București