Politici publice coerente si centrate pe consumator, pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Forumul Brunel, organizat în colaborare cu Universitatea din Oxford, a reunit cercetători renumiți pentru a discuta impactul tranziției către obiceiuri mai sănătoase în țări precum Grecia, Coreea de Sud și Marea Britanie. Din discuții a reieșit o temă comună: abordarea comportamentelor cu risc ridicat prin strategii politice inovatoare, inclusiv promovarea produselor cu risc redus, ar putea reduce semnificativ povara asupra sistemelor de sănătate.
Alina Costache
21 mai 2024, 15:28
Politici publice coerente si centrate pe consumator, pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Punctul de plecare pentru aceste discuție l-a constituit un document întocmit anul trecut de profesorul Moscone, intitulat „Reducerea costurilor asociate fumatului pentru NHS”. În acest material, reputatul profesor surprinde cu brutalitate costurile sociale și de sănătate asociate fumatului și proiectează un scenariu: dacă 50% dintre fumători trec la produse cu risc redus, precum țigări electronice și tutun încălzit, numărul internărilor scade cu 13%, iar cheltuielile de sănătate pentru boli asociate fumatului se reduc cu 12,36%. Financiar, această trecere la produse cu risc redus se traduce în economii de peste 513 milioane de lire dintre care 131 de milioane doar pentru cancer pulmonar.

Dovezile prezentate în cadrul forumului Brunel privind economia și politica în domeniul sănătății evidențiază potențialul unor beneficii semnificative pentru sănătatea publică și economice prin adoptarea strategiilor de reducere a riscurilor. Experți independenți din diverse domenii pledează pentru o abordare echilibrată care să acorde prioritate produselor cu risc redus și politicilor de impozitare echitabile. În timp ce societatea continuă să se confrunte cu provocările comportamentelor cu risc ridicat, aceste perspective oferă o cale promițătoare atât pentru sănătatea publică, cât și pentru industria tutunului.

 

Ce spun specialiștii

Dr. Zafeira Kastrinaki din Grecia a subliniat necesitatea de a lua în considerare impactul economic și de sănătate al comportamentelor cu risc ridicat, cum ar fi fumatul. Cercetările sale indică faptul că cheltuielile cu asistența medicală sunt determinate în primul rând de modelele de consum nesănătoase, inclusiv fumatul și consumul de zahăr. Constatările lui Kastrinaki sugerează că intervențiile specifice care vizează reducerea consumului de tutun ars ar putea fi pârghii eficiente pentru îmbunătățirea sănătății dar şi a sustenabilității fiscale.

Profesorul Aesun Shin de la Universitatea Națională din Seul a evidențiat provocările demografice ale Coreei de Sud, inclusiv o societate supra-îmbătrânită și rate scăzute de fertilitate. Cercetarea lui Shin a utilizat Modelul integrat al riscurilor prevenibile (PRIME) pentru a estima impactul ipotetic al reducerii consumului nesănătos asupra incidenței și costurilor bolilor netransmisibile (NCD). Studiul a constatat că ar putea fi realizate economii substanțiale în domeniul sănătății publice și rezultate îmbunătățite în materie de sănătate publică dacă fumătorii ar trece la alternative mai puțin dăunătoare, cum ar fi țigările electronice și produsele din tutun încălzit.

În mod similar, profesorul Catia Nicodemo de la Universitatea din Oxford a explorat implicațiile taxelor pe viciu pentru produsele din tutun. Deși a recunoscut natura regresivă a acestor taxe, Nicodemo a pledat pentru un cadru de impozitare proporțională cu riscul. Această abordare ar impune rate de impozitare mai mici pentru produsele cu nicotină mai puțin nocive, încurajând astfel fumătorii să treacă la alternative mai sigure. Cercetarea lui Nicodemo subliniază importanța alinierii politicilor de impozitare la riscurile relative ale diferitelor produse din tutun pentru a spori eforturile de sănătate publică fără a împovăra în mod disproporționat populațiile cu venituri mici.

 

Recomandări: politici de sănătate publică construite în jurul consumatorului

Cercetătorii propun implementarea unei strategii inovatoare de politici mai aproape de realitatea consumatorilor.

În primul rând, aceste politici ar trebui sa se bazeze pe promovarea produselor cu risc redus. Autoritățile ar trebui să încurajeze utilizarea țigărilor electronice, a produselor cu tutun încălzit și a altor alternative mai sigure la nicotină, în detrimentul fumatului clasic, pentru a reduce riscurile. Aceste produse alternative au potențialul de a reduce în mod semnificativ incidența bolilor legate de fumat și costurile de asistență medicală. În acest sens, sunt relevante inițiativele educaționale pentru a informa publicul cu privire la beneficiile trecerii la produse cu risc redus. Creșterea gradului de conștientizare poate contribui la schimbarea comportamentului consumatorilor către alegeri mai sănătoase și la reducerea prevalenței generale a bolilor legate de fumat.

În al doilea rând, ratele de impozitare ar trebui ajustate pe baza nocivității relative a produselor din tutun. Această abordare nu numai că îi stimulează pe fumători să treacă la alternative mai puțin dăunătoare, dar asigură echitate – politicile de sănătate publică nu afectează în mod disproporționat persoanele cu venituri reduse. Desigur, este nevoie să fie elaborate reglementări care să sprijine disponibilitatea și accesibilitatea produselor cu risc redus. Aceasta include stabilirea de standarde pentru siguranța și comercializarea produselor, pentru a se asigura că consumatorii au acces la informații fiabile și la opțiuni mai sigure.

Industria tutunului are un rol esențial în această tranziție. Cu investiții massive în cercetarea și dezvoltarea de produse cu risc redus, industria contribuie deja la eforturile de sănătate publică, menținându-și în același timp prezența pe piață. Colaborarea cu experții în domeniul sănătății publice și cu factorii de decizie politică poate spori și mai mult eficiența strategiilor de reducere a riscurilor.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în carnea pentru perișoare ca să iasă pufoase și gustoase. Este un secret al bucătarilor din Turcia, stăpâni peste rețetă. O să apelezi mereu la acest truc
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni