Politici publice coerente si centrate pe consumator, pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Forumul Brunel, organizat în colaborare cu Universitatea din Oxford, a reunit cercetători renumiți pentru a discuta impactul tranziției către obiceiuri mai sănătoase în țări precum Grecia, Coreea de Sud și Marea Britanie. Din discuții a reieșit o temă comună: abordarea comportamentelor cu risc ridicat prin strategii politice inovatoare, inclusiv promovarea produselor cu risc redus, ar putea reduce semnificativ povara asupra sistemelor de sănătate.
Alina Costache
21 mai 2024, 15:28
Politici publice coerente si centrate pe consumator, pentru reducerea riscurilor asociate fumatului

Punctul de plecare pentru aceste discuție l-a constituit un document întocmit anul trecut de profesorul Moscone, intitulat „Reducerea costurilor asociate fumatului pentru NHS”. În acest material, reputatul profesor surprinde cu brutalitate costurile sociale și de sănătate asociate fumatului și proiectează un scenariu: dacă 50% dintre fumători trec la produse cu risc redus, precum țigări electronice și tutun încălzit, numărul internărilor scade cu 13%, iar cheltuielile de sănătate pentru boli asociate fumatului se reduc cu 12,36%. Financiar, această trecere la produse cu risc redus se traduce în economii de peste 513 milioane de lire dintre care 131 de milioane doar pentru cancer pulmonar.

Dovezile prezentate în cadrul forumului Brunel privind economia și politica în domeniul sănătății evidențiază potențialul unor beneficii semnificative pentru sănătatea publică și economice prin adoptarea strategiilor de reducere a riscurilor. Experți independenți din diverse domenii pledează pentru o abordare echilibrată care să acorde prioritate produselor cu risc redus și politicilor de impozitare echitabile. În timp ce societatea continuă să se confrunte cu provocările comportamentelor cu risc ridicat, aceste perspective oferă o cale promițătoare atât pentru sănătatea publică, cât și pentru industria tutunului.

 

Ce spun specialiștii

Dr. Zafeira Kastrinaki din Grecia a subliniat necesitatea de a lua în considerare impactul economic și de sănătate al comportamentelor cu risc ridicat, cum ar fi fumatul. Cercetările sale indică faptul că cheltuielile cu asistența medicală sunt determinate în primul rând de modelele de consum nesănătoase, inclusiv fumatul și consumul de zahăr. Constatările lui Kastrinaki sugerează că intervențiile specifice care vizează reducerea consumului de tutun ars ar putea fi pârghii eficiente pentru îmbunătățirea sănătății dar şi a sustenabilității fiscale.

Profesorul Aesun Shin de la Universitatea Națională din Seul a evidențiat provocările demografice ale Coreei de Sud, inclusiv o societate supra-îmbătrânită și rate scăzute de fertilitate. Cercetarea lui Shin a utilizat Modelul integrat al riscurilor prevenibile (PRIME) pentru a estima impactul ipotetic al reducerii consumului nesănătos asupra incidenței și costurilor bolilor netransmisibile (NCD). Studiul a constatat că ar putea fi realizate economii substanțiale în domeniul sănătății publice și rezultate îmbunătățite în materie de sănătate publică dacă fumătorii ar trece la alternative mai puțin dăunătoare, cum ar fi țigările electronice și produsele din tutun încălzit.

În mod similar, profesorul Catia Nicodemo de la Universitatea din Oxford a explorat implicațiile taxelor pe viciu pentru produsele din tutun. Deși a recunoscut natura regresivă a acestor taxe, Nicodemo a pledat pentru un cadru de impozitare proporțională cu riscul. Această abordare ar impune rate de impozitare mai mici pentru produsele cu nicotină mai puțin nocive, încurajând astfel fumătorii să treacă la alternative mai sigure. Cercetarea lui Nicodemo subliniază importanța alinierii politicilor de impozitare la riscurile relative ale diferitelor produse din tutun pentru a spori eforturile de sănătate publică fără a împovăra în mod disproporționat populațiile cu venituri mici.

 

Recomandări: politici de sănătate publică construite în jurul consumatorului

Cercetătorii propun implementarea unei strategii inovatoare de politici mai aproape de realitatea consumatorilor.

În primul rând, aceste politici ar trebui sa se bazeze pe promovarea produselor cu risc redus. Autoritățile ar trebui să încurajeze utilizarea țigărilor electronice, a produselor cu tutun încălzit și a altor alternative mai sigure la nicotină, în detrimentul fumatului clasic, pentru a reduce riscurile. Aceste produse alternative au potențialul de a reduce în mod semnificativ incidența bolilor legate de fumat și costurile de asistență medicală. În acest sens, sunt relevante inițiativele educaționale pentru a informa publicul cu privire la beneficiile trecerii la produse cu risc redus. Creșterea gradului de conștientizare poate contribui la schimbarea comportamentului consumatorilor către alegeri mai sănătoase și la reducerea prevalenței generale a bolilor legate de fumat.

În al doilea rând, ratele de impozitare ar trebui ajustate pe baza nocivității relative a produselor din tutun. Această abordare nu numai că îi stimulează pe fumători să treacă la alternative mai puțin dăunătoare, dar asigură echitate – politicile de sănătate publică nu afectează în mod disproporționat persoanele cu venituri reduse. Desigur, este nevoie să fie elaborate reglementări care să sprijine disponibilitatea și accesibilitatea produselor cu risc redus. Aceasta include stabilirea de standarde pentru siguranța și comercializarea produselor, pentru a se asigura că consumatorii au acces la informații fiabile și la opțiuni mai sigure.

Industria tutunului are un rol esențial în această tranziție. Cu investiții massive în cercetarea și dezvoltarea de produse cu risc redus, industria contribuie deja la eforturile de sănătate publică, menținându-și în același timp prezența pe piață. Colaborarea cu experții în domeniul sănătății publice și cu factorii de decizie politică poate spori și mai mult eficiența strategiilor de reducere a riscurilor.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Aterizare de urgență la Graz pentru o cursă Swiss Air
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii