Preşedintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu ghiocei, însoţită de mesajul „1 Martie este un simbol al renaşterii şi speranţei. Să aveţi o primăvară frumoasă, cu multe împliniri!”.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Liviu Dragnea, a publicat pe contul său o felicitare virtuală, pe care scrie „O primăvară frumoasă! Liviu Dragnea”.
Citeşte şi: Klaus Iohannis, mesaj de 1 Martie
Fostul premier Dacian Cioloş a publicat o fotografie cu un mărţişor în formă de trifoi cu patru foi, alături de mesajul „Prima zi a lunii lui Mărţişor este cea care aduce mireasma începutului de Primăvară şi ne trezeşte din amorţeala iernii. Vă doresc o primăvară plină de vitalitate, inspiraţie şi noroc!”.
Social-democratul Victor Ponta a anunţat că în această zi nu face politică, fiind ziua de naştere a fiului său, Andrei. „Azi nu fac politică, nu mă uit la tv – doar sărbătoresc cel mai important „Mărţisor” din viaţa mea! Şi împreună avem un gând foarte bun şi frumos de 1 Martie pentru toate doamnele şi domnişoarele din lume”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.
La rândul ei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a marcat momentul sosirii primăverii, postând fotografii cu doi dintre copii ei – „Un zâmbet şi un gând bun de la mărţişoarele mele. Să aveţi o primăvară frumoasă, cu mult soare şi iubire”.
Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a postat o fotografie cu ghiocei, pentru a puncta ziua de 1 Martie. „Vă doresc o primăvară cu soare şi plină de bucurii”, a scris Băsescu.
Mesaje de 1 Martie au postat şi Mihnea Motoc, fost ministru al Apărării, dar şi senatorul PSD Georgică Sevarin.
”1 Martie este unul dintre începuturile posibile ale primăverii. Să credem acum că aşa va fi, că aşa e, în toate felurile şi sensurile. Preţuire, gratitudine şi gândurile cele mai alese pentru cele ce fac viaţa frumoasă”, a scris Motoc.
La rândul său, Georgică Severin a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu trei ghiocei, realizată în grădina sa.
„Cei trei ghiocei pe care îi vedeţi şi pe care vi-i ofer din toată inima sunt vii încă, sunt din grădina mea şi i-am fotografiat acum câteva minute pentru dumneavoastră, stimate doamne şi domnişoare! O primăvară frumoasă şi plină de bucurii!”, a scris Severin.
Premierul Sorin Grindeanu nu a postat niciun mesaj ocazionat de ziua de 1 Martie, dar a făcut-o guvernul: „Astăzi, de 1 martie, îi urăm bun venit primăverii. Vă dorim să aveţi o primavară frumoasă, cu multe bucurii şi împliniri!”.
Momentul sosirii primăverii a fost marcat şi de Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul unui comunicat de presă.
„Mărţişorul şi ziua de 1 martie reprezintă repere însemnate ale spiritualităţii româneşti, oferind, an de an, prilejul de a marca şi sărbători o tradiţie străveche, foarte îndrăgită. Foarte apropiată sufletului românilor, tradiţia Mărţişorului este specifică spaţiului cultural sud-est european. Obiceiul făuririi şi oferirii Mărţişorului este legat de începerea noului an, care, atât la geto-daci, cât şi la romani, se celebra primăvara, odată cu renaşterea naturii după anotimpul de iarnă. Mărţişorul era un fel de talisman menit să poarte noroc, oferit de anul nou împreună cu urările de bine, sănătate, dragoste şi bucurie. În România, obiceiul Mărţişorului s-a păstrat aproape intact peste secole, în ceea ce priveşte tehnica arhaică de confecţionare şi ritualul dedicat acestei zile cu o semnificaţie cu totul specială. Tradiţia consacră nu numai însemnătatea medalionului, ci şi pe aceea a şnurului împletit din aţă albă şi roşie, simbolizând puritatea, respectiv căldura, soarele care determină renaşterea naturii, specifică primăverii”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe.
Mărţişorul este o sărbătoare străveche a românilor, care celebrează venirea primăverii. La 1 martie se oferă persoanelor apropiate mărţişoare, ca mici semne de mulţumire, femeile bucurându-se în mod special de această atenţie. Se consideră că mărţişoarele sunt aducătoare de fericire şi noroc. Ele sunt formate în mod tradiţional dintr-o fundiţă roşu cu alb, la care se adaugă alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoavă, coşar, inimă. Acest simbol este purtat la vedere o săptămână sau două.
Spaţiul românesc se numără, alături de zona de nord a Balcanilor, printre arealurile în care Mărţişorul a rămas un obicei viu. Recunoaşterea originalităţii şi a vechimii sale, a perpetuării tradiţiei până în zilele noastre, reprezintă obiectivul principal al iniţiativei comune România – Republica Moldova – Republica Bulgaria – Republica Macedonia privind înscrierea „practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” pe Lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Mondial Imaterial.