Politicienii europeni înaintează pe pipăite prin hăţişul crizei

Cancelarul german Angela Merkel, perceput în ţările UE ca o nouă doamnă de fier, a rămas fidelă principiilor anunţate: paşi mici în direcţia rezolvării crizei datoriilor şi restabilirii încrederii.
Romania TV
01 feb. 2012, 20:13
Politicienii europeni înaintează pe pipăite prin hăţişul crizei

Aşa s-a şi întâmplat. UE s-a urnit în cursul reuniunii la vârf de la Bruxelles cu doar câţiva centimetri. Semnalul cerut de pieţele financiare, de FMI şi Banca Mondială, acela ca Europa, dar mai ales Germania, să pompeze mai mulţi bani în circuit pentru a preîntâmpina intrarea în faliment a unor state membre nu a fost dat. Cancelarul Merkel anunţase de altfel la Forumul de la Davos care-i sunt intenţiile şi nu s-a lăsat impresionată de niciun fel de presiuni.

În schimb, semnalul adresat de Bruxelles potenţialilor investitori este următorul: „Priviţi aici! Ne dotăm cu un pact fiscal mai sever şi promitem să respectăm pe viitor regulile bugetare”. Rămâne de văzut dacă acest mesaj va impresiona pieţele financiare, cu atât mai mult cu cât prevederile pactului fiscal vor da roade pe termen foarte lung. Până când frâna datoriilor sau regulile de aur pentru echilibrarea bugetelor vor începe să funcţioneze vor mai trece mulţi ani. În plus, multe detalii au rămas neclarificate. Carenţa principală a noului pact este însă aceea că doi din cei 27 de membri ai Uniunii nici nu se numără printre semnatari. Marea Britanie şi, surprinzător, Cehia, au anunţat că nu sunt de acord cu noile prevederi, precizează Deutsche Welle.

Noul acord ar putea într-adevăr să disciplineze problema datoriilor în Europa dacă sancţiunile pe care de asemenea le prevede ar fi aplicate. Multe din procedurile cuprinse în document nu sunt noi, făcând deja parte din dreptul european. Nou este doar că totul devine şi mai complicat decât era. De acum, UE cu cele 27 de state membre ale sale cuprinde pe de-o parte 17 ţări care fac parte din zona euro şi pe de alta 25 care semnează Pactul Fiscal. Întrebarea cine cu cine, unde şi când va organiza pe viitor reuniuni la vârf nu a primit răspuns din partea şefilor de stat şi de guvern europeni reuniţi luni la Bruxelles. Această chestiune, la fel ca multe altele, a fost amânată pentru summit-ul din martie. Apoi, temerile că investitorii din afara Europei, care nu sunt experţi în drept european, nu vor pricepe mare lucru din prevederile noului pact, sunt îndreptăţite

În plus, Angela Merkel a împiedicat ieri o dezbatere legată de măsurile pe termen scurt ce se impun pentru stabilizarea zonei euro. Nu s-a discutat nici despre situaţia din Grecia şi nici despre extinderea sau combinarea fondurilor de salvare existente. Totul a fost amânat şi asta poate fi o regretabilă eroare. Este adevărat că Mecanismul European de Stabilitate ESM, în spatele căruia se ascunde un fond monetar european a fost votat, dar deja de pe acum se ştie că volumul său, de 500 de miliarde de euro, este mult prea redus pentru a fi capabil să împiedice eventuale efecte de contaminare. Şefii de stat şi de guvern înaintează practic pe pipăite prin hăţişul crizei financiare şi nu sunt puţine deciziile pe care le-au luat în trecut şi care s-au dovedit între timp eronate.

Îşi mai aduce aminte cineva de vestita pârghie, cu ajutorul căreia volumul fondului de salvare european urma să fie dublat? Despre asta nimeni nu mai vorbeşte. Investitorii nu au avut încredere în acel model. Unde sunt cele 200 de miliarde de euro, pe care Europa voia să le împrumute de la FMI? Banii trebuiau să intre în conturile comunitare de Crăciun, anul 2011. Conturile sunt şi acum goale.

Înaintatul pe pipăite continuă. Angela Merkel numeşte asta o politică a paşilor mărunţi. Ea îşi respectă principiile, dar pentru cât timp încă? Numai atât cât Banca Centrală Europeană mai poate să ia parte la joc. Acordând băncilor europene credite ieftine prin punerea la dispoziţie a 500 de miliarde de euro, Banca Centrală Europeană menţine în viaţă singură de la Crăciun încoace sistemul. BCE îi revine aşadar în prezent rolul-cheie, nu pactului fiscal şi nici politicienilor europeni. Prin termenul de conducere politică se înţelege altceva.

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9