Politicienii încolonaţi la uşa DNA. NUMELE GRELE care au ajuns în faţa procurorilor şi lista celor încătuşaţi

Procurorii anticorupţie au început anul în forţă, iar pe uşa instituţiei au intrat zeci de politicieni. Actuali şi foşti miniştri, parlamentari, primari şi şefi de instituţii de stat au fost aduşi pe bandă rulantă, în primele trei luni ale anului, la DNA. Nume grele, odinioară intangibile, au fost puse în cătuşe şi duse în arest. În plină modă a denunţurilor, unii au fost lăsaţi în libertate, puşi sub control  judiciar sau plasaţi în arest la domiciliu, în timp ce alţii au fost arestaţi preventiv. Politicieni ca Elena Udrea, Marian Vanghelie sau Darius Vâlcov au ajuns după gratii sau sunt la un pas de arest.
Robert Moisa
20 mart. 2015, 07:08
Politicienii încolonaţi la uşa DNA. NUMELE GRELE care au ajuns în faţa procurorilor şi lista celor încătuşaţi

DARIUS VÂLCOV, ministru al Finanţelor: trafic de influenţă

Ultimul dintre miniştrii care au călcat pragul DNA este DARIUS VÂLCOV. Acesta a demisionat din funcţia de ministru al Finanţelor, după ce procurorii l-au pus sub urmărire penală pentru trafic de influenţă. Ministrul este acuzat că a luat mită în valoare de circa 2.000.000 euro pe vremea când era primar al oraşului Slatina, pentru acordarea de contracte ale municipalităţii unor firme.

Citeşte şi: DNA cere ARESTAREA lui DARIUS VÂLCOV. Ministrul, acuzat că a primit mită 2 milioane de euro

Potrivit referatului procurorilor, Darius Vâlcov s-ar fi întâlnit cu apropiați ai săi într-un cimitir din București şi ar fi primit şpaga în pungi de plastic, în tranșe cuprinse între 400.000 și 1.000.000 de lei.

Procurorii au cerut vineri reţinerea şi arestarea lui Vâlcov, iar Senatul va decide prin vot dacă dă undă verde solicitării DNA. După cererea procurorilor, premierul Victor Ponta a anunţat că a aprobat demisia lui Vâlcov.

În acelaşi dosar, MINEL PRINA, primarul din Slatina, este acuzat de procurorii DNA de complicitate la infracțiunea de trafic de influență. Primarul se află în prezent în arest la domiciliu.

ELENA UDREA, arestată în două dosare

Fosta şefă a PMP şi ex-ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale, ELENA UDREA, a fost reţinută şi arestată de două ori, într-un interval de mai puţin de două săptămâni. Cererile DNA în Dosarele Microsoft şi Gala Bute au fost votate rapid de Camera Deputaţilor, ceea ce a determinat-o pe Udrea să se declare „o ţintă” şi să acuze „cuplul Kovesi-Coldea” că stă în spatele arestării.

Citeşte şi: ELENA UDREA, faţă în faţă cu denunţătorii săi la DNA. Confruntările s-au încheiat după 7 ore VIDEO

Elena Udrea se află, în prezent, în arest preventiv pentru 30 de zile în dosarul „Gala Bute”, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casație și Justiție. Fosta şefă PMP este cercetată pentru săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

Elena Udrea a fost arestată şi în dosarul Microsoft.  Fostul ministru a fost reţinut de procurorii DNA pentru mai multe fapte de trafic de influenţă – în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România şi în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro, precum şi pentru spălare de bani. Udrea a stat în arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie şi până în 17 februarie, când a fost plasată, prin decizie a instanţei, în arest la domiciliu.

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost şi ei arestaţi preventiv în dosarul Microsft, în timp ce  Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae sunt în arest la domiciliu. Oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru, dar şi Gheorghe Ştefan sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani.

În Dosarul Gala Bute, au mai ajuns în faţa procurilor şi alţi politicieni. CORNEL RESMERIŢĂ, primarul din Lupeni, a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat pentru infracţiunea de luare de mită.

De asemenea, ION ARITON, fost ministru al Economiei, este inculpat în acelaşi dosar, pentru că ar fi determinat reprezentanţii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, să sponsorizeze ilegal, cu suma totală de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de către firma lui Rudel Obreja. Senatorul PNL Ion Ariton este sub control judiciar până în aprilie.

La DNA a fost citat şi FELIX TĂTARU, consultant în campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis şi Traian Băsescu. Tătaru a fost audiat în calitate de martor, după ce numele său a apărut în dosar, Ana Maria Topoliceanu susţinând că o sumă mare din şpaga Elenei Udrea ar fi ajuns la el. Acesta a negat însă orice implicare în dosar.

HORIA GEORGESCU, şeful Integrităţii, în arest după denunţurile Cocoşilor

Trei infracțiuni de abuz în serviciu au reţinut procurorii DNA pe numele şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, HORIA GEORGESCU. Reţinerea şefului ANI a fost o lovitură grea dată imaginii instituţiei de integritate. Horia Georgescu este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Citeşte şi: Şeful ANI, Horia Georgescu, „vedetă” în presa tabloidă din Marea Britanie

Potrivit referatului procurorilor, dosarul în care Horia Geogescu a fost reţinut pentru abuz în serviciu a fost deschis de procurorii DNA în urma unor denunţuri formulate de Dorin şi Alin Cocoş, legate de presupuse fapte de corupţie care au avut loc la ANRP. Magistraţii ICCJ au admis cererea DNA şi au decis arestarea preventivă a lui Georgescu pentru 30 de zile. 

În acelaşi dosar, în care au fost reţinute mai multe persoane, este vizat şi deputatul PNL, THEODOR NICOLESCU. Demnitarul a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu şi, ulterior, pentru luare de mită, fiind acuzat că a primit, în perioada 2008-2013, mită de aproximativ 6.200.000 lei. Procurorii DNA cer arestarea preventivă a liberalului, urmând ca deputaţii să se pronunţe în acest sens.

MARIAN VANGHELIE, primarul de la 5: luare de mită şi spălare de bani

Unul dintre cele mai importante nume de pe lista DNA este cel al edilului MARIAN VANGHELIE. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în 14 martie, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007 – prezent, Marian Vanghelie l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei. Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.

Iubita lui Vanghelie, OANA MIZIL, a fost şi ea adusă, cu mandat, la DNA pentru a fi audiată în dosarul legat de contractele ilegale acordate de către primăria sectorului 5. După audiere, Mizil şi-a dat demisia din calitatea de deputat şi a fost exclusă din PSD.

TONI GREBLĂ, judecătorul CCR prins cu capre şi rochiţe

TONI GREBLĂ, un alt nume cu greutate în dosarele DNA, este cercetat în prezent în stare de libertate pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite. 

Procurorii l-au acuzat pe Greblă, printre multe altele, că, în calitate de senator şi ulterior de judecător la CCR, a primit de la Ion Bîrcină, în schimbul unor favoruri, o maşină de 56.000 de euro şi rochii pentru soţie.

După ce procurorii DNA au cerut aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, acesta a decis să îşi dea demisia din funcţia de judecător al CCR.

Greblă a fost reţinut, în 10 martie, avocatul său explicând că măsura a fost luată pentru faptele de corupţie de care este acuzat, dar şi pentru că  ar fi încercat să vândă, prin intermediari, 50 de capre care nu erau ale lui, în acest sens fiind făcut un denunţ. Magistraţii au decis însă cercetarea lui Greblă în stare de libertate. 

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi deputaţii IULIAN IANCU şi LUCIAN ŞOVA. Cei doi au fost puşi sub urmărire penală pentru „infracţiunea de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere în partid în scopul obţinerii de foloase”.

DAN ŞOVA, cerere de arestare în dosarul Turceni-Rovinari

Senatorul PSD DAN ŞOVA este un alt fost ministru care a trecut pragul DNA. În cazul său, DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului PSD, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. 

Procurorii îl acuză pe Şova că a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, în încercarea de a-şi dovedi nevinovăţia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societăţii de avocaţi, pentru a ascunde corespondenţa purtată prin e-mail între societatea de avocaţi şi conducerile celor două complexuri energetice.

Citeşte şi: Senatorii jurişti au dat AVIZ POZITIV pentru ARESTAREA lui DAN ŞOVA

Comisia juridică a Senatului a votat favorabil cererea DNA privind reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, iar votul final se va da în plen. Dan Şova a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Ponta I, ministru delegat pentru proiecte de infrastructură în Guvernul Ponta II, ministrul Transporturilor în Guvernul Ponta III.

DOSARUL în care a fost arestat cumnatul lui Victor Ponta

Procurorii DNA au pus sub urmărire penală trei politicieni, în dosarul ce vizează extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic: deputatul SEBASTIAN GHIŢĂ, deputatul VLAD COSMA şi tatăl său, MIRCEA COSMA, preşedintele CJ Prahova.

DNA a dispus în februarie începerea urmăririi penale sub control judiciar față de Sebastian Ghiță și a deputatul Vlad Cosma, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat, iar față de președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat și pentru folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite.

Deputatul Sebastian Ghiță este acuzat că a efectuat demersuri la nivelul unor funcționari ai SC Hidro Prahova SA și a exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegală a contractului de extindere a reţelei de canalizare în Comarnic către Asocierea Grossman — Euro Construct.

IULIAN HERŢANU, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv pe 18 februarie, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și pentru evaziune fiscală.

În acelaşi dosar au fost audiate şi Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta, dar şi sora acestuia. 

TUDOR CHIUARIU, cercetat în Dosarul retrocedărilor ilegale de păduri

Fostul ministru al Justiţiei, TUDOR CHIUARIU, a călcat şi el pragul DNA în prima lună a anului. Procurorii DNA Braşov au dispus atunci punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 30 de zile, faţă de senator, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi aderare la un grup infracţional organizat, în dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure, în care sunt arestaţi preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi beneficiarul retrocedării, Gheorghe Paltin Sturdza.

Potrivit procurorilor, Tudor Chiuariu ar fi primit suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe lângă funcţionarii publici ai Comisiei Judeţene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Bacău, RNP Romsilva – Direcţiei Silvice Bacău şi OCPI Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”. Senatorul a fost exclus din PNL.

Alte nume celebre în dosarele DNA

CRISTIAN DAVID, fostul ministru de Interne, a trecut şi el pe la DNA să dea cu subsemnatul. Acesta a fost arestat preventiv în 22 ianuarie, în dosarul în care este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, zilele trecute, să înlocuiască măsura arestului preventiv cu cel la domiciliu, dar decizia nu este definitivă.

CONSTANTIN-LAURENŢIU REBEGA, europarlamentar PC, este urmărit penal de către DNA pentru trafic de influenţă în dosarul în care mai mulţi oficiali din Ministerul Agriculturii sunt suspectaţi că ar fi luat 40.000 de euro mită. Europarlamentarul este acuzat de mai multe infracţiuni, în dosarul şpăgii din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii, acesta primind, printr-un intermediar, 23.000 de lei.

ADRIEAN VIDEANU, fostul ministru al Economiei, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu şi se află în prezent sub control judiciar în Dosarul Bica 2, disjuns din cel al despăgubirii ilegale acordate lui Gheorghe Stelian, pentru un teren supraevaluat. Adriean Videanu, fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, omul de afaceri Dorin Cocoș și fiul acestuia, Alin Cocoș, precum şi Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, au fost trimişi în judecată în acest dosar.

IULIAN BĂDESCU, primarul demisionar al Ploieștiului, a fost arestat preventiv la începutul lunii martie, el fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu într-un dosar instrumentat de DNA care vizează acordarea de fonduri de la bugetul local echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești.

OVIDIU PUŢURA, fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei, a fost arestat, în 21 ianuarie, în urma propunerii DNA, înaintate Curţii de Apel Bucureşti. Ovidiu Puțura a fost acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Din poziția de director în minister, el dicta cine urma să ocupe posturile de notari publici și promitea soluții favorabile în dosare penale.

SILVIAN CIUPERCĂ, preşedintele CJ Ialomiţa, a fost arestat şi el preventiv în 11 februarie. Acesta este acuzat de procurorii DNA de săvârșirea mai multor fapte de corupție. Silvian Ciupercă a fost reţinut pentru luare de mită, două infracțiuni de folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, două infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

FLORIN SINESCU, prefectul de Suceava, a intrat şi el în vizorul DNA într-un dosar privind infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu şi de fals, comise în perioada 2012 – 2014. Florin Sinescu a fost acuzat de abuz în serviciu, conflict de interese, uzurparea funcţiei şi uz de fals. Prefectul a fost reţinut pentru 24 de ore în 20 februarie, pentru ca mai apoi să fie plasat sub control judiciar, măsură care a fost înlăturată la începutul lunii.

NICUŞOR CONSTANTINESCU, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, se află în prezent în arest la domiciliu într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Judeţean cu diverse firme.

Cazuri „speciale”: Laszlo Borbely şi Varujan Vosganian

LASZLO BORBELY, fostul ministru al Mediului, a intrat şi el în vizorul procurorilor DNA, care a înaintat Parlamentului două cereri de încuviinţare a urmăririi penale într-un dosar în care este acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă. Deputatul UDMR a fost însă salvat de colegii săi, în ambele cazuri.

Citeşte şi: Iohannis, pe Facebook, despre Borbely şi Vâlcov: Formele de corupţie ale demnitarilor compromit clasa politică

VARUJAN VOSGANIAN, fost ministru al Economiei, intrat în atenţia DIICOT pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare în dosarul Romgaz, a fost scăpat şi el de senatori de urmărirea penală, tot de două ori.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București