Cifrele macroeconomice ale guvernării PSD arată faptul ca inflația este în scădere, ceea ce a dus consumul la nivelul înregistrat înainte de pandemie. Sectorul economic înregistrează creșteri semnificative, iar sectorul financiar-bancar este pe trend favorabil stabil.
„România produce! Din ce în ce mai mult și mai bine. Închideți televizoarele când mai vedeți tot felul de persoane care vă mint cu nerușinare că nu se mai produce nimic în țară. Doar astăzi am fost la șantierul naval din Brăila, unde lucrează 1.350 de salariați, și într-o fabrică cu 700 de angajați, a cărei producție este aproape integral pentru export. Și vă spun sincer că am fost impresionat de munca oamenilor de aici, de cât de pregătiți sunt și cu câtă pasiune își fac meseria”, spune premierul Marcel Ciolacu.
Rezultatul politicilor PSD: bănci cu profituri în creștere, Bursa la maxim istoric, consumul din nou pe plus
Eurostat confirmă că încrederea managerilor în economia românească este în creștere, consecință directă a revitalizării industriei românești. Astfel, potrivit Eurostat, Indicatorul de încredere în economie (ESI) a ajuns la 105,1 puncte în aprilie, comparativ cu 104 puncte în martie și 101,9 puncte în februarie, datorită creșterii activității în toate sectoarele.
Iar datorită programelor masive de investiții, dar și politicilor PSD de plafonare a prețurilor, Guvernul Marcel Ciolacu a reușit să inverseze trendul de creștere al inflației, protejând astfel românii și mediul economic.
Potrivit datelor BNR, creditele de consum înregistrează performanțe bune, putând fi observată și o creștere a cererii pentru împrumuturi ipotecare/imobiliare. La rândul său, Bursa de Valori București, a cărei tendință este un indicator privind evoluţia viitoare a unei economii, a atins vineri, 10 mai, un nou maxim istoric, având o creştere de 12,5% de la începutul anului.
Aceste cifre susțin ideea că investitorii, în special cei de retail, sunt cu moralul ridicat şi estimează o evoluție favorabilă a economiei și în continuare.
Investițiile publice inițiate de PSD au dus la scăderea deficitului comercial
Măsurile economice implementate de Guvernul Ciolacu pentru susținerea companiilor românești continuă să aibă un impact semnificativ. În primul trimestru al anului 2024, deficitul din balanța comercială s-a diminuat în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor statistice furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).
Deficit comercial mai mic înseamnă o creștere a fluxului de bani în economia României, sprijinind producătorii locali și promovând exporturile țării.
România a fost anul trecut printre statele cu cea mai semnificativă creștere economică din Uniunea Europeană, conducând la atingerea celui mai înalt nivel al produsului intern brut (PIB) înregistrat vreodată de țară, respectiv 1.605 miliarde de lei.
Producția industrială este în expansiune
Datele recente referitoare la evoluția sectorului industrial de prelucrare din România confirmă creșterea economică susținută prin investiții, nu prin consum. Iar efectele programelor de asistență guvernamentală implementate de Guvernul Ciolacu în toamna anului 2023 sunt deja prezente.
Conform ultimelor rezultate pentru indicele BCR Purchasing Managers Index (PMI), indicator al performanței industriei manufacturiere, acesta a trecut în luna aprilie, de nivelul de 50 de puncte. PMI este în premieră, în zona de expansiune, ca urmare a creșterii producției locale și a comenzilor din industrie.
Pentru consumul privat, PSD a readus România la nivelul pre-pandemie
Conform informațiilor publicate la 8 mai de către INS, volumul vânzărilor din sectorul comerțului cu amănuntul a înregistrat o creștere de 6,4% în primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Datele arată astfel o revenire a consumului privat la nivelurile înregistrate înaintea pandemiei și subliniază îmbunătățirea puterii de cumpărare a cetățenilor români ca rezultat al politicilor economice și salariale adoptate de PSD și implementate de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Pentru comparație, avansul de la an la an al vânzărilor din retail în primul trimestru a fost destul de liniar în anii precedenți, respectiv, de 5,5% în 2022 și 5,2% în 2023.