Guvernul Bulgariei este în pragul colapsului. Este probabil ca guvernul premierului bulgar Kiril Petkov, care a promis că va curăța corupția endemică a țării și a luat o poziție neobișnuit de puternică împotriva Rusiei, să cadă în urma unei moţiuni de cenzură care va fi votată miercuri, scrie Politico.
Petkov a ajuns la putere în urmă cu șase luni, punând capăt unui an tumultuos de trei alegeri generale prin formarea unei coaliții instabile cu patru partide în decembrie 2021. Bulgaria, cu o populaţie de 7 milioane, pare acum susceptibilă de a aluneca și mai adânc în tulburările politice. Acest lucru ar putea deraia perspectivele țării de a adera la zona euro în 2024, mai scrie Politico.
Citeşte şi: Bulgaria, exceptată de la embargoul UE cu privire la importurile de petrol din Rusia
„Într-o țară cu legături istorice strânse cu Rusia, Petkov s-a remarcat pentru efortul său de a urmări o agendă mai direct pro-NATO și și-a concediat ministrul apărării ce a refuzat să numească „război” invazia militară rusă în Ucraina.
În încercarea de a lupta contra corupției, guvernul lui Petkov a făcut și un efort dramatic pentru arestarea fostului prim-ministru Boyko Borissov, în legătură cu un caz de mare corupție”, mai scris sursa citată.
Votul de cenzură de miercuri a fost declanşat şi de Slavi Trifonov, care şi-a retras brusc partidul „Există un astfel de popor” din coaliția de guvernare. Trifonov spune că sun mai multe neînţelegi între alianţi în ceea ce priveşte bugetul și l-a acuzat pe Petkov că adoptă o linie prea blândă în ceea ce privește permisiunea Macedoniei de Nord de a începe discuțiile pentru aderarea la UE.
Însă, surse politice susţină că adevăratul motiv al retragerii lui Trifonov din coaliţie ar avea legătură cu intenţia lui de a proteja „oligarhia mafiotă” din Bulgaria, căreia premierul Petkov i-a declarat război. Această interpretare a fost întărită de mai mulţi parlamentari din partidul lui Trifonov, care îl susțin acum pe Petkov tocmai pentru că spun că propriul lor partid este de partea mafiei.
Cu toate acestea, chiar și cu dezertorii din partidul lui Trifonov, coaliția lui Petkov rămâne cu șase parlamentari în fața majorității absolute de 121 cerute la votul de miercuri.
Petkov promite că va încerca să găsească alți parlamentari care să-l susţină până miercuri.
Moțiunea împotriva coaliției de guvernare din BUlgaria a fost depusă de partidul de opoziție GERB al fostului prim-ministru Borissov, care a condus țara în cea mai mare parte a ultimului deceniu, dând vina pe cabinetul lui Petkov pentru că nu a reușit să reducă creșterea inflației și i-a criticat politicile financiare.