Politico: Guvernul Bulgariei este în pragul colapsului

Guvernul bulgar condus de Kiril Petkov are mari şanse de a fi demis miercuri când va înfrunta o moțiune de cenzură, după ce și-a pierdut fragila majoritate din parlament.
Filip Stan
21 iun. 2022, 13:12
Politico: Guvernul Bulgariei este în pragul colapsului

Guvernul Bulgariei este în pragul colapsului. Este probabil ca guvernul premierului bulgar Kiril Petkov, care a promis că va curăța corupția endemică a țării și a luat o poziție neobișnuit de puternică împotriva Rusiei, să cadă în urma unei moţiuni de cenzură care va fi votată miercuri, scrie Politico.

Petkov a ajuns la putere în urmă cu șase luni, punând capăt unui an tumultuos de trei alegeri generale prin formarea unei coaliții instabile cu patru partide în decembrie 2021. Bulgaria, cu o populaţie de 7 milioane, pare acum susceptibilă de a aluneca și mai adânc în tulburările politice. Acest lucru ar putea deraia perspectivele țării de a adera la zona euro în 2024, mai scrie Politico.

Citeşte şi: Bulgaria, exceptată de la embargoul UE cu privire la importurile de petrol din Rusia

„Într-o țară cu legături istorice strânse cu Rusia, Petkov s-a remarcat pentru efortul său de a urmări o agendă mai direct pro-NATO și și-a concediat ministrul apărării ce a refuzat să numească „război” invazia militară rusă în Ucraina.

În încercarea de a lupta contra corupției, guvernul lui Petkov a făcut și un efort dramatic pentru arestarea fostului prim-ministru Boyko Borissov, în legătură cu un caz de mare corupție”, mai scris sursa citată.

Votul de cenzură de miercuri a fost declanşat şi de Slavi Trifonov, care şi-a retras brusc partidul „Există un astfel de popor” din coaliția de guvernare. Trifonov spune că sun mai multe neînţelegi între alianţi în ceea ce priveşte bugetul și l-a acuzat pe Petkov că adoptă o linie prea blândă în ceea ce privește permisiunea Macedoniei de Nord de a începe discuțiile pentru aderarea la UE.

Însă, surse politice susţină că adevăratul motiv al retragerii lui Trifonov din coaliţie ar avea legătură cu intenţia lui de a proteja „oligarhia mafiotă” din Bulgaria, căreia premierul Petkov i-a declarat război. Această interpretare a fost întărită de mai mulţi parlamentari din partidul lui Trifonov, care îl susțin acum pe Petkov tocmai pentru că spun că propriul lor partid este de partea mafiei.

Cu toate acestea, chiar și cu dezertorii din partidul lui Trifonov, coaliția lui Petkov rămâne cu șase parlamentari în fața majorității absolute de 121 cerute la votul de miercuri.

Petkov promite că va încerca să găsească alți parlamentari care să-l susţină până miercuri.

Moțiunea împotriva coaliției de guvernare din BUlgaria a fost depusă de partidul de opoziție GERB al fostului prim-ministru Borissov, care a condus țara în cea mai mare parte a ultimului deceniu, dând vina pe cabinetul lui Petkov pentru că nu a reușit să reducă creșterea inflației și i-a criticat politicile financiare.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Cum i-a numit UEFA pe „tricolori”, după gestul incredibil de la Munchen! Naționala României, mesaj de despărțire la plecarea din Germania
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Anunț de ultimă oră pentru pensionari! Când intră banii în luna iulie
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Schimbări de ultimă oră anunțate de ANM. Fenomene ostile în România
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Cutremur în politică: europarlamentarul, prins în ”fapt” pe Tinder?! Iubita l-a PĂRĂSIT!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Rusia a luat decizia astăzi, 3 Iulie. Au suspendat totul. Anunțul venit de la Kremlin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Peste 12 piloți ucraineni se antrenează pe F-16 în Danemarca și SUA
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?