Poliţistul Petru Nichita a fost reclamat la Parchet Vandam Constantin (20 de ani) şi bunicul său,Gheorghe Constantin (66 de ani), la finele anului trecut. Cei doi romi au invocat că cele două presupuse fapte de violare de domiciliu comise de Nechita ar fi fost comise pe 20 octombrie 2015. În privinţa plângerii lui Vandam, acesta a precizat că în ziua respectivă, în jurul orei 14, alături de un alt poliţist al Secţiei 4, Nechita ar fi intrat pe proprietatea sa, în curtea casei, fiind găsit de sora lui Vandam trăgând de uşă. Poliţistul ar fi venit la locuinţa lui Vandam, din Copou, pentru a înmâna citaţii pentru persoane despre care interlopul a scris în plângerea sa că nu locuiau acolo. Mai mult, una dintre persoanele ce urmau să primească citaţie ar fi avut doar 6 ani. După ce a mers la locuinţa lui Vandam, Petru Nechita ar fi mers şi la cea a bunicului său,Gheorghe Constantin, procedând, se arată în plângerile depuse la Parchet, în mod similar. În ambele sesizări adresate procurorilor, ofiţerul este acuzat că ar fi decis să intre în curţile celor amintiţi fără a avea acceptul lor.
Cele două plângeri au primit numere de dosar diferite şi au fost soluţionate de acelaşi procuror. Aceasta a început urmărirea penală in rem în luna noiembrie 2015, în două luni închizând ambele dosare. Potrivit ordonanţelor de clasare, procurorul ieşean descrie că Petru Nechita şi colegul său, Corneliu Teşoi, au mers la cele două domicilii pentru a înmâna citaţii unor persoane ce trebuiau să se prezinte la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, pentru a fi audiate într-un dosar penal în care inculpat este Vandam Constantin. Considerând că pătrunderea în cele două curţi s-ar fi realizat în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, procurorul Luca decide să claseze dosarele, nu pentru că fapta nu ar exista ci pentru că aceasta „nu este prevăzută de legea penală”.
Cele două soluţii de clasare au rămas definitive şi după ce procurorul superior ierarhic a respins plângerile depuse de Gheorghe şi Vandam Constantin. Cei doi, prin intermediul unui avocat, s-au adresat însă Judecătoriei Iaşi, formulând plângeri împotriva soluţiilor de clasare. Cele două plângeri, aparent identifice în privinţa acuzaţiilor – clasate, de asemenea, într-o manieră identică – au ajuns la doua completele de judecată. În ciuda similarităţilor evidente, cei doi judecători au avut decizii diferite, pronunţate săptămâna trecută. Unul dintre complete a respins plângerea în timp ce celălalt a admis-o şi a decis ca dosarul să se întoarcă la Parchet şi ca poliţistul Petru Nechita să fie cercetat mai amănunţit pentru violare de domiciliu.
Contactat de ziaruldeiasi.ro, poliţistul Petru Nichita că nu doreşte să comenteze decizia instanţei de a fi cercetat pentru violare de domiciliu:
„E o cutumă, mai ales când mergi la o casă, să intri în curte pentru a înmâna citaţia. Într-adevăr, fără acceptul proprietarului nu ai voi să intri, dar nu am auzit niciodată ca vreun poliţist să fie tras la răspundere“, ne-a spus poliţistul.