În dosar s-a început urmărirea penală fală de 26 de persoane, dintre care 13 sunt agenţi de poliţie de la secţiile 25, 20, 22 şi 11, dar şi un angajat al SMURD.
AFACERI cu CADAVRE din accidente rutiere între poliţişti, angajaţi SMURD şi patroni de pompe funebre
Activitatea este monitorizată de anchetatori de cel puţin un an.
Persoanele acuzate erau interesate de accidente soldate cu deces sau cu victime aflate în stare foarte gravă. Poliţiştii învinuiţi, care ştiau datele de identificare ale victimei în urma apelului la 112, în baza unei înţelegeri prealabile, anunţau firmele de pompe funebre anchetate în acest dosar, care luau legătura cu rudele decedatului sau se deplasau chiar la faţa locului. De multe ori, aceştia ajungeau mai repede decât ambulanţa la locul incidentului, au precizat pentru AGERPRES surse judiciare.
‘Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că învinuiţii, angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti – Ilfov (SABIF) sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne, transmiteau, în baza unei înţelegeri prealabile, către reprezentanţi ai unor firme de pompe funebre date cu caracter personal şi medical privind persoane decedate, precum şi date privind aparţinătorii acestora (nume, adresă, număr de telefon), de care luau cunoştinţă în exercitarea atribuţiilor de serviciu. La rândul lor, reprezentanţii firmelor de pompe funebre, învinuiţi în cauză, contactau aparţinătorii persoanei decedate în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare’, informează PTB.
În urma a 17 percheziţii desfăşurate, luni, la firmele de pompe funebre dar şi la domiciliile unor reprezentanţi ai acestor societăţi, 26 de persoane au fost aduse la audieri la Poliţia Capitalei.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti (PTB), dosarul a fost constituit ca urmare a unei sesizări a Ministerului Sănătăţii.
PTB a declanşat o acţiune la care participă 12 procurori şi peste 150 de lucrători de poliţie. În dosar sunt cercetaţi angajaţi ai Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare, ai Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti – Ilfov sau agenţi de poliţie din cadrul Ministerului de Interne pentru infracţiuni în vederea încheierii unor contracte de prestări servicii funerare.
Cercetările în cauză sunt efectuate de Parchetului Tribunalului Bucureşti, DGPMB – Serviciul Omoruri şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu suportul tehnic al Serviciul Român de Informaţii şi cu sprijinul instituţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă – SMURD, respectiv al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.