Poliţişti din Gorj, trimişi în judecată pentru că luau mită de la hoţii de cărbune

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată 12 polițiști, dintre care patru în arest preventiv, acuzați că au luat mită de la persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de la Complexul Energetic Oltenia, în special de la Termocentrala Rovinari.
Romania TV
20 oct. 2015, 09:02
Poliţişti din Gorj, trimişi în judecată pentru că luau mită de la hoţii de cărbune

Au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv polițiștii Gheorghe Milodin, Ștefan Găman, Nicolae Milodin, Constantin Manolache, acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și tăinuire, se arată într-un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.

Sub control judiciar au fost trimiși în judecată agenții de poliție Florin Glajde, Nicolae Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghiță Vîlceanu, Sevastian Udrea, Florin Gabriel Vlăduțu, Marin Paul Gheară și Dan Ciuciuc.

Procurorii susțin că, în perioada 2014 — septembrie 2015, agenții de poliție trimiși în judecată patrulau pe ruta Motru — Rovinari — Turceni — Țânțăreni, județul Gorj, și au protejat persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparținând Complexului Energetic Oltenia, fără a avea documente de proveniență și pe care îl valorificau ulterior către beneficiari din județul Gorj și din județele limitrofe.

Sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, în zonele în care circuitul este amenajat de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni ai localităților Roșia Jiu și Rogojelu. Cărbunele era descărcat în grădinile proprii, pentru ca ulterior să fie încărcat în autoutilitare/camioane aparținând proprietarilor gospodăriilor sau altor persoane fizice ce dețineau astfel de mijloace de transport cu capacitatea cuprinsă între 3,5 și 16 tone, precizează sursa citată.

Potrivit procurorilor, mai mult, în scopul ușurării activităților ilegale, aceștia și-au confecționat ori achiziționat diverse bunuri ori utilaje pe care le utilizau în furtul de cărbune (lopeți, târnăcoape, rampe încărcare/descărcare, roabe, prelate) concomitent cu modificarea/adaptarea camioanelor în vederea asigurări unei capacități mai mari de livrare a cărbunelui (supraînălțarea benelor, consolidarea suspensiilor etc.).

În vederea tranzitării zonei Rovinari în bune condiții, persoanele care sustrăgeau cărbune se aflau în relaționare cu agenții de poliție care le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica proveniența mărfii, contra unor sume de bani, deși cunoșteau faptul că aceasta este sustrasă, susțin procurorii.

De altfel, adaugă aceștia, unii agenți de poliție beneficiau și ei de cărbunele sustras și chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de proveniență, în marea lor majoritate acestea fiind falsificate.

În acest context, polițiștii au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune. Agenții de poliție în cauză evitau, de regulă, să pretindă în mod direct sume de bani cu titlu de mită, arată Parchetul.

În cazul opririlor în trafic, conducătorilor auto li se prezentau în primul rând consecințele săvârșirii acelor abateri, în unele cazuri în mai multe rânduri făcându-se aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepția lor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre și că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlu de mită.

Cu privire la modul de operare folosit în primirea sumelor de bani cu titlu de mită, agenții de poliție în cauză au dezvoltat o serie întreagă de metode care să evite o eventuală înregistrare audio sau video a acestora, nu discutau și nici nu permiteau să se discute despre mită, indică procurorii.

Au existat, însă, și situații în care agenții de poliție cereau în mod direct sume de bani de la contravenienți, precum și situații în care, după primirea banilor, aceștia erau ascunși (de exemplu în șosete), dar de cele mai multe ori sumele erau împărțite între agenții de poliție de pe echipaj.

De asemenea, pentru a evita surprinderea în flagrant de către organele abilitate, polițiștii evitau să discute despre sumele de bani primite cu titlu de mită și reacționau imediat atunci când alte persoane începeau o conversație în acest sens. Mai mult, ei nu discutau la telefon aspecte referitoare la activitatea infracțională și urmăreau în permanență ca aceasta să nu fie înregistrată audio sau video.

După ce le era remisă suma de bani cu titlu de mită, polițiștii se arătau dispuși ca pe viitor să manifeste aceeași atitudine în sensul neluării măsurilor legale. În plus, îi informau pe conducătorii auto despre alte echipaje de poliție care i-ar putea surprinde săvârșind abateri rutiere, susțin procurorii.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.747.000 lei, reprezentând prejudiciul cauzat societății prin sustragerea unei cantități de aproximativ 50.000 tone cărbune sortat.

În cauză, în vederea recuperării prejudiciului cauzat, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra unor sume de bani, precum și asupra unor bunuri mobile aparținând inculpaților.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Gorj.

DailyBusiness
Klaus Iohannis NU va candida la alegerile parlamentare! Anunțul a fost făcut oficial
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Orașul spaniol ”cucerit” de români. Primarul e mândru de cum s-au integrat, mulți și-au deschis și afaceri aici
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
Playtech.ro
Doamne, cum arată Andreea Bănică nemachiată și în costum de baie la 46 de ani! Puține vedete au curaj să se afișeze așa
DailyBusiness
Senatul iartă pensionarii și le oferă mai mulți bani! Legea s-a adoptat AZI
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
S-a rupt coaliția. Lovitura dată Ciucă l-a năucit pe Ciolacu
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Cine este Maria, românca găsită moartă în grădina unei vile din Italia. Ar fi fost ucisă de un adolescent de doar 17 ani
Cancan.ro
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei sale soții. Cei doi duc o bătălie grea la tribunal pentru custodia fiului lor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani ne-am judecat
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
Bombardamente intense în Beirut efectuate de aviația israeliană
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi