Poliţişti din Gorj, trimişi în judecată pentru că luau mită de la hoţii de cărbune

Procurorii Parchetului General au trimis în judecată 12 polițiști, dintre care patru în arest preventiv, acuzați că au luat mită de la persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de la Complexul Energetic Oltenia, în special de la Termocentrala Rovinari.
Romania TV
20 oct. 2015, 09:02
Poliţişti din Gorj, trimişi în judecată pentru că luau mită de la hoţii de cărbune

Au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv polițiștii Gheorghe Milodin, Ștefan Găman, Nicolae Milodin, Constantin Manolache, acuzați de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și tăinuire, se arată într-un comunicat al Parchetului, citat de Agerpres.

Sub control judiciar au fost trimiși în judecată agenții de poliție Florin Glajde, Nicolae Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Gheorghiță Vîlceanu, Sevastian Udrea, Florin Gabriel Vlăduțu, Marin Paul Gheară și Dan Ciuciuc.

Procurorii susțin că, în perioada 2014 — septembrie 2015, agenții de poliție trimiși în judecată patrulau pe ruta Motru — Rovinari — Turceni — Țânțăreni, județul Gorj, și au protejat persoane care transportau și comercializau cărbune sustras de pe benzile de transport aparținând Complexului Energetic Oltenia, fără a avea documente de proveniență și pe care îl valorificau ulterior către beneficiari din județul Gorj și din județele limitrofe.

Sustragerile de cărbune se derulau în special pe traseul benzilor transportoare către Termocentrala Rovinari, în zonele în care circuitul este amenajat de-a lungul gospodăriilor unor cetățeni ai localităților Roșia Jiu și Rogojelu. Cărbunele era descărcat în grădinile proprii, pentru ca ulterior să fie încărcat în autoutilitare/camioane aparținând proprietarilor gospodăriilor sau altor persoane fizice ce dețineau astfel de mijloace de transport cu capacitatea cuprinsă între 3,5 și 16 tone, precizează sursa citată.

Potrivit procurorilor, mai mult, în scopul ușurării activităților ilegale, aceștia și-au confecționat ori achiziționat diverse bunuri ori utilaje pe care le utilizau în furtul de cărbune (lopeți, târnăcoape, rampe încărcare/descărcare, roabe, prelate) concomitent cu modificarea/adaptarea camioanelor în vederea asigurări unei capacități mai mari de livrare a cărbunelui (supraînălțarea benelor, consolidarea suspensiilor etc.).

În vederea tranzitării zonei Rovinari în bune condiții, persoanele care sustrăgeau cărbune se aflau în relaționare cu agenții de poliție care le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica proveniența mărfii, contra unor sume de bani, deși cunoșteau faptul că aceasta este sustrasă, susțin procurorii.

De altfel, adaugă aceștia, unii agenți de poliție beneficiau și ei de cărbunele sustras și chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de proveniență, în marea lor majoritate acestea fiind falsificate.

În acest context, polițiștii au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune. Agenții de poliție în cauză evitau, de regulă, să pretindă în mod direct sume de bani cu titlu de mită, arată Parchetul.

În cazul opririlor în trafic, conducătorilor auto li se prezentau în primul rând consecințele săvârșirii acelor abateri, în unele cazuri în mai multe rânduri făcându-se aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepția lor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt unele aspre și că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlu de mită.

Cu privire la modul de operare folosit în primirea sumelor de bani cu titlu de mită, agenții de poliție în cauză au dezvoltat o serie întreagă de metode care să evite o eventuală înregistrare audio sau video a acestora, nu discutau și nici nu permiteau să se discute despre mită, indică procurorii.

Au existat, însă, și situații în care agenții de poliție cereau în mod direct sume de bani de la contravenienți, precum și situații în care, după primirea banilor, aceștia erau ascunși (de exemplu în șosete), dar de cele mai multe ori sumele erau împărțite între agenții de poliție de pe echipaj.

De asemenea, pentru a evita surprinderea în flagrant de către organele abilitate, polițiștii evitau să discute despre sumele de bani primite cu titlu de mită și reacționau imediat atunci când alte persoane începeau o conversație în acest sens. Mai mult, ei nu discutau la telefon aspecte referitoare la activitatea infracțională și urmăreau în permanență ca aceasta să nu fie înregistrată audio sau video.

După ce le era remisă suma de bani cu titlu de mită, polițiștii se arătau dispuși ca pe viitor să manifeste aceeași atitudine în sensul neluării măsurilor legale. În plus, îi informau pe conducătorii auto despre alte echipaje de poliție care i-ar putea surprinde săvârșind abateri rutiere, susțin procurorii.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 3.747.000 lei, reprezentând prejudiciul cauzat societății prin sustragerea unei cantități de aproximativ 50.000 tone cărbune sortat.

În cauză, în vederea recuperării prejudiciului cauzat, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii a sechestrului asupra unor sume de bani, precum și asupra unor bunuri mobile aparținând inculpaților.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Gorj.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Acuzații de nepotism și replici dure între Ana Maria Gavrilă și Florin Roman în Camera Deputaților
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol