În perioada Paştelui, poliţiştii de frontieră se aşteaptă la valori aproape duble ale traficului la intrarea şi ieşirea din ţară, după ce, de Florii, traficul la frontieră a fost cu 32% mai mare decât în mod normal, informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).
În perioada 7-11 aprilie 2017, odată cu demararea verificărilor sistematice ale Poliţiei de Frontieră, au efectuat formalităţile de frontieră 825.000 de persoane, din care 441.400 pe sensul de intrare şi 383.600 pe sensul de ieşire, precum şi 237.400 de mijloace de transport, se arată într-un comunicat al IGPF.
În perioada evaluată, la mai multe puncte de trecere a frontierei, s-au înregistrat valori de trafic aproape duble faţă de o perioadă normală în anumite puncte de trecere a frontierei. Astfel, frontiera cu Ungaria, prim vama Nădlac, a fost cel mai tranzitat punct de trecere rutier, de peste 97.500 persoane şi 40.700 mijloace de transport (dintre care peste 13.500 de camioane). La Borş, poliţiştii de frontieră au verificat peste 67.800 persoane şi 26.600 mijloace de transport (dintre care aproximativ 10.000 camioane). La frontiera cu Bulgaria, cel mai tranzitat punct a fost Giurgiu, cu peste 35.200 treceri persoane şi 16.100 mijloace de transport (dintre care peste 7.200 camioane). Cel mai tranzitat aeroport a fost „Henri Coandă”, unde s-au prezentat peste 147.400 persoane la controlul de frontieră.
Poliţiştii de frontieră au depistat nouă persoane pe numele cărora au fost emise mandate europene de arestare şi 20 persoane date în urmărire generală, pentru săvârşirea unor infracţiuni în ţară sau în străinătate, precum şi cinci autoturisme furate din străinătate.
În perioada sărbătorilor pascale, a fost suplimentat numărul poliţiştilor de frontieră cu aproape o mie, de la 3.200 la 4.200 de poliţişti.
Începând cu data de 7 aprilie 2017, au loc controale sistematice la graniţele României, constând în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele. Verificările vin ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen (Regulamentul 399/2016), adoptat de către Parlamentul European şi Consiliul Europei.
„Acestea constau în verificarea documentelor de călătorie şi consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulaţie în temeiul dreptului UE (şi anume cetăţenii UE şi membrii familiilor lor care nu sunt cetăţeni ai UE) atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară. Bazele de date în care se vor efectua verificări includ Sistemul de Informaţii Schengen SIS), baza de date a Interpolului privind documentele de călătorie furate şi pierdute (SLTD), precum şi bazele de date naţionale. Verificările permit statelor membre să se asigure că persoanele respective nu reprezintă o ameninţare pentru ordinea publică, securitatea internă sau sănătatea publică, în scopul îmbunătăţirii securităţii Uniunii Europene şi a cetăţenilor acesteia. Această obligaţie se aplică pentru toate frontierele externe (aeriene, maritime şi terestre), atât la intrare, cât şi la ieşire, precum şi pentru frontierele interne ale statelor membre pentru care nu s-a luat încă decizia privind eliminarea controalelor la frontierele lor interne”, transmite Poliţia de Frontieră.
Poliţiştii de frontieră anunţă că se prefigurează creşterea timpilor de aşteptare pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, în punctele de frontieră rutiere, dar şi pentru controlul pe aeroporturile internaţionale.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) recomandă călătorilor să folosească toate punctele de frontieră deschise traficului internaţional şi folosirea aplicaţiei online de pe site-ul instituţiei pentru informarea asupra timpului de aşteptare de la punctele de trecere a frontierei.