Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 din Capitală, deferiţi justiţiei pentru peste 80 de fapte

Procurorii bucureşteni au deferit justiţiei 30 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Capitală. În acest dosar sunt cercetate peste 80 de infracţiuni cu peste 400 de fapte materiale, acuzaţiile principale fiind luare de mită, lipsire de libertate şi tortură.
Romania TV
06 feb. 2012, 16:26
Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 din Capitală, deferiţi justiţiei pentru peste 80 de fapte

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au finalizat urmărirea penală din dosarul poliţiştilor de la secţiile de poliţiei 1 şi 3 din Capitală, potrivit Mediafax.

Astfel anchetatorii i-au deferit justiţiei pe Gheorghe Bubu, Marius-Alin Constantinescu, Adrian Dan, Nicolae Dănăuţă, Alexandru Florentin Dobre, Florin Sorin Dumitru, Nicuşor Răzvan Dumitru, Daniel Eduard Elaşcu, Cornel Frăţilă, Constantin Ghergu, Cornel Grigore, Marian Ilie, Eugen Florin Ionescu, George Ivasciuc, Cătălin Dănuţ Năstase, Adrian Niculici, Cristian Daniel Olteanu, Petre Pomagă, Laurenţiu-Nicolae Popină, Ovidiu-Ştefăniţă Popa, Ionel Răduţ, Cătălin-Adi Stochiţă, Viorel Stoica, Petre Talianu, Stelian Daniel Tonca, Dan Ungureanu, Codruţ-Teo Uşăînchisă, Sorin-Mihai Tătaru, în stare de arest preventiv şi pe Sebastian Şteafan Ioana şi Andi-Marius Ionescu, în stare de libertate.

Aceştia sunt acuzaţi de procurori de comiterea a 26 de infracţiuni de luare de mită în formă continuată (230 de acte materiale), patru infracţiuni de luare de mită, 24 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată (193 de acte materiale), 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, nouă infracţiuni de favorizarea infractorului, şapte infracţiuni de complicitate la prostituţie în formă continuată (27 de acte materiale), şapte infracţiuni de complicitate la proxenetism în formă continuată (27 de acte materiale) şi câte o infracţiune de purtare abuzivă, complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, tăinuire, omisiunea sesizării organelor judiciare, lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la lipsire de libertate în mod ilegal, complicitate la tortură şi fals intelectual.

Anchetatorii detaliază modul de operare în cazul actelor de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi favorizarea infractorului în raport cu o serie de persoane care comiteau contravenţii sau infracţiuni privind regimul circulaţiei pe drumurile publice arătând că agenţii de poliţie se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu (în tură) pe linie de ordine publică, de regulă în echipaje de doi sau trei, şi aveau ca atribuţii depistarea, constatarea şi sancţionarea unor fapte interzise de lege precum contravenţii şi infracţiuni.

Poliţiştii foloseau autospeciale din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi purtau uniforma instituţiei, mai notează procurorii, care arată că erau selectate în trafic anumite autoturisme – din categoria superioară sau de lux, precum BMW, Mercedes, Porche sau Nissan – pe care fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală fie le verificau şi dacă se constatau anumite deficienţe, precum ITP expirată, le urmareau şi le opreau. Apoi, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct maşinile şi le verificau.

În urma verificărilor, erau stabilite normele încălcate şi sancţiunea care în mod normal ar trebui aplicată pentru respectiva faptă, respectiv contravenţie sau infracţiune. Se aduceau la cunoştinţa conducătorului auto aceste aspecte. De regulă, unul dintre membrii echipajului discuta direct cu şoferul vizat, ceilalţi intervenind în discuţie în sprijinul său, mai notează procurorii.

Imediat, se pretindeau de la şoferul vizat bani sau alte foloase materiale pentru a nu fi constatată fapta comisă, pentru a nu fi aplicată sancţiunea legală sau pentru a nu fi făcute alte demersuri legale.

În schimbul sumelor de bani sau foloaselor primite, ei nu constatau abaterile şi nu sancţionau persoanele vizate. După primirea banilor sau la sfârşitul turei, agenţii împarţeau între ei banii, sumele fiind cuprinse între 50 şi şase sute de lei.

În ceea ce priveşte modul de operare în cazul faptelor de luare de mită, complicitate, favorizarea infractorului sau tortură, anchetatorii au stabilit că agenţii de poliţie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism.

Din actele dosarului, noteză procurorii, rezultă indubitabil că unii dintre ei le cunoşteau pe aceste persoane, în special pe proxeneţi şi erau în relaţii cu ei de mult timp. Unii dintre agenţi pretindeau şi primeau de la proxeneţi periodic sume de bani, o adevărată „taxă de protecţie”, pentru a nu constata faptele şi a nu aplica sancţiuni.

De asemenea, mai arată anchetatorii, unii dintre ei, surprindeau persoane de sex feminin care practicau prostituţia şi pretindeau şi de la acestea sume de bani în acelaşi scop, iar atunci când nu îşi atingeau acest scop, fiind refuzaţi, foloseau mijloace violente de natură să intimideze persoanele vizate şi să le asigure în continuare controlul asupra activităţilor de prostituţie şi proxenetism, precum şi veniturile aferente.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Bucureşti.

Procurorii bucureşteni au fost sprijiniţi la instrumentarea acestui dosar de lucrători ai Direcţiei Geneale Anticorupţie (DGA).

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care se construiește lângă o fostă mină. Se fac investiții masive aici, iar o mulțime de locuri de muncă vor fi disponibile
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Veste mare pentru fanii Star Wars. Un nou sezon, în curând
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Data la care intră alocațiile elevilor în luna martie 2025: Banii sunt virați direct pe card
Cancan.ro
Cele 3 alimente la care Dragoș Pătraru a renunțat pentru a slăbi 30 de kilograme. Mulți români le consumă zilnic
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Traian Băsescu cutremură România: Este inadmisibil, nu pot accepta că s-a întâmplat așa ceva!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Taxa auto pentru mașini poluante va fi implementată din 2026, anunță Ministrul Finanțelor
MediaFlux
AMENZI de MII de LEI pentru românii care locuiesc la BLOC! Ce APARTAMENTE sunt VIZATE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar