Polițiștii examinatori solicitau sume mai mari de bani de la candidatele femei pentru obținerea permisului de conducere, invocând faptul că acestea ar avea „un nivel mai slab de pregătire” în comparație cu bărbații. Această situație scoate la lumină o problemă larg răspândită de prejudecăți și practici corupte în procesul de obținere a permiselor auto în România.
Cazul „Fabrica de permise de la Suceava” a fost investigat de Direcția Națională Anticorupție (DNA), care a trimis în judecată polițiști și reprezentanți ai unor școli de șoferi pentru implicarea în această rețea de corupție. Procesul, ajuns la al optulea dosar, a dezvăluit detalii despre modul în care mita era cerută și primită de la zeci de persoane pentru promovarea probei practice. Sumele de bani oferite începeau de la 150-200 de euro, însă, în funcție de pregătirea candidatului, acestea puteau ajunge și la 600 de euro, potrivit Digi 24.
„Persoanelor de sex feminin li se percepea o sumă de bani mai mare decât cele percepute persoanelor de sex masculin, considerentul avut în vedere fiind nivelul slab de pregătire perceput de către examinatori”, se precizează în motivarea Tribunalului Suceava.
Experții din domeniul siguranței rutiere resping însă categoric mitul conform căruia femeile ar conduce mai prost decât bărbații. Raluca Moșescu-Bumbac, cercetătoare în științe sociale, subliniază că „dimpotrivă, aș zice: nu doar că femeile ar conduce la fel de bine ca bărbații. Există și o explicație evoluționistă care determină tipul acesta de comportament prudent în trafic”. Ea explică faptul că stereotipurile de gen resimțite încă din preadolescență influențează percepția asupra abilităților femeilor la volan, dar studiile arată că acestea conduc mai bine când nu sunt expuse stereotipurilor.
Citeşte şi: Accident cu patru maşini, pe Şoseaua Fundeni din Capitală. Două persoane au fost rănite
La fel, Titi Aur, multiplu campion național de raliuri și expert în conducere defensivă, confirmă că nu există diferențe între capacitatea de a conduce a femeilor și a bărbaților.
„Din experiența noastră – avem peste 100.000 de cursanți în ultimii ani – concluzia este așa: Femeile și bărbații sunt egali ca și capacitate de a coordona și a stăpâni mașina”, a spus el pentru sursa citată.
Datele Poliției Române pentru anul 2022 arată că, de fapt, bărbații provoacă mai multe accidente grave decât femeile. Aproape 5.000 de accidente au fost cauzate de bărbați, în timp ce femeile au fost implicate în aproximativ 500 de incidente grave. Totuși, numărul bărbaților cu permis este de două ori mai mare decât cel al femeilor, fapt care influențează aceste cifre.
Cercetătoarea Raluca Moșescu-Bumbac atrage atenția că stereotipurile nejustificate despre competențele femeilor la volan perpetuează discriminarea de gen.
„Atâta vreme cât vom avea la nivel de societate aceste stereotipuri de gen nejustificate de studiile și statisticile naționale și globale… vom rostogoli la nesfârșit mitul incompetenței femeilor la volan, când, în fapt, este fix invers”, concluzionează ea.