Dosarul penal in rem presupune cercetarea numai cu privire la faptă, urmând ca, în funcţie de rezultat, să se transforme sau nu în urmărire penală in personam.
„Încă din zilele trecute, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita a fost înregistrat un dosar de cercetare penală faţă de infracţiunea de incitare la ură sau discriminare, în ideea în care trebuie să lămurim mai întâi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat şi să identificăm eventualele persoane care se fac vinovate de săvârşirea acestei fapte. Deocamdată infracţiunea este cercetată in rem, aşa a fost înregistrată, urmând ca aceasta să aibă, e posibil, (…) un suspect, doi, zece sau chiar mai mulţi sau poate niciunul. Important este să clarificăm toate cauzele, toate împrejurările, toate detaliile şi toate aspectele legate de acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, inspectorul Gheorghe Filip.
Citește și: La Ditrău, concluziile contrazic situaţia creată în ultimele zile. Cine a fost numit vinovat
Edilul spune că oamenii nu sunt nemulţumiţi de faptul că doi cetăţeni din Sri Lanka au venit să muncească în comuna Ditrău, ci de condiţiile de muncă de la brutărie.
„Mulţi oameni şi-au exprimat părerile despre munca lor în brutărie, s-a văzut că problema nu este cu cei doi muncitori angajaţi din Sri Lanka, ci cu comportamentul patronului. Oamenii au plecat paşnic acasă. Am promis că vom face luni o petiţie către brutărie, eu voi mediatiza această problemă şi vom depune petiţia la brutărie, cu cerinţa de a schimba munca lor la brutărie. Sunt mulţi oameni care s-ar întoarce, dacă s-ar schimba condiţiile”, a spus primarul Puskas Elemer.
Proprietarul brutăriei din Ditrău – cel care a angajat doi bărbaţi din Sri Lanka, fapt care a inflamat spiritele în comună – s-a oferit să îi mute pe cei doi din procesul de producţie a pâinii, spunând că aceştia vor fi doar ajutoare.