Poliţiştii pot primi arme albe sau de foc drept recompensă: Condiţia: să înfăptuiască acte de eroism

Poliţiştii vor putea fi recompensaţi cu arme albe sau de foc pentru "acte de eroism, curaj deosebit, devotament şi pentru merite deosebite în îndeplinirea unor atribuţii şi misiuni", potrivit unui proiect de lege adoptat, joi, de Senat, potrivit Agerpres.
Filip Stan
05 feb. 2015, 12:58
Poliţiştii pot primi arme albe sau de foc drept recompensă: Condiţia: să înfăptuiască acte de eroism

Proiectul Guvernului de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi a Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare prevede, totodată, că poliţiştii pot fi recompensaţi şi prin ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate, „în situaţia în care se remarcă în mod deosebit în activitatea desfăşurată”.

Aceştia mai pot fi recompensaţi şi prin mulţumiri scrise, felicitări scrise sau verbale, premii în bani sau obiecte, însemne onorifice, diplome de merit şi distincţii, titluri de onoare şi înscrirea pe placa de onoare.

Proiectul de lege vizează şi aspectul sancţiunilor disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor, iar printr-un amendament formulat în Comisia de apărare şi aprobat de plenul Senatului, sancţiunea disciplinară poate fi acordată fără a se mai ţine cont, în mod expres, de „proporţională cu gravitatea abaterilor”.

Membrii Comisiei de specialitate au motivat modificarea articolului 58, alin. (1) prin faptul că „gravitatea abaterilor nu reprezintă singurul factor în raport de care se individualizează sancţiunea disciplinară care va fi aplicată”.

„Astfel, la individualizarea sancţiunii se vor avea în vedere şi activitatea desfăşurată anterior de către poliţist, împrejurările în care a fost săvârşită abaterea disciplinară, cauzele şi consecinţele acesteia, gradul de vinovăţie a poliţistului, precum şi preocuparea acestuia pentru înlăturarea urmărilor faptei comise”, explică membrii Comisiei pentru apărare a Senatului.

Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor sunt, potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvern, mustrarea scrisă, diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani, trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut, precum şi destituirea din poliţie.

Proiectul de lege mai stipulează faptul că poliţistul cercetat are dreptul să cunoască în întregime actele cercetării şi să solicite probe în apărare, iar, printr-un amendament al Comisiei de specialitate, aprobat de plen, poliţistul cercetat are dreptul să depună în apărarea sa „orice înscrisuri doveditoare pe care le deţine, inclusiv rapoarte de expertiză extrajudiciară”.

În expunerea de motive, iniţiatorul precizează faptul că proiectul de lege a fost elaborat pentru a corela Statutul poliţistului cu dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale nr. 392, publicată în Monitorul Oficial la data de 2 iulie 2014, precum şi pentru reglementarea sistemului de recompense.

Legea are un caracter organic, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 106 voturi pentru.

DailyBusiness
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
Spynews
Irisha, în lacrimi după despărțirea de iubitul ei, Domenico! Ce se întâmplă cu influencerița / FOTO
Bzi.ro
Se știe câștigătorul Chefi la Cuțite! El a plecat acasă cu marele premiu
Fanatik.ro
Zodiile care trag lozul câștigător la început de iunie. Au parte de bani, oportunități și fericire
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Victor Ponta a scos totul la iveală: Toate măștile jos
Playtech.ro
Poţi tăia un copac dacă stai la bloc şi îţi acoperă fereastra? Mulţi români nu ştiu ce spune legea
DailyBusiness
Ce a făcut Irinel Columbeanu cu ultimii bani. Pe ce a cheltuit fostul milionar 600.000 de euro: ”Știam că e ultima sursă, dar nu mi-a păsat”
Adevarul
Statele Unite își întăresc prezența în nordul Europei, în contextul amenințării ruse. Insula suedeza Gotland, piesă-cheie în noua strategie NATO
wowbiz.ro
Întregul film al morții lui Falko, calul campion care s-a prăbușit imediat după ce a câștigat un concurs de tras bușteni! Ce i-ar fi provocat, de fapt, decesul: „L-au mai forțat 10 minute. Când a ajuns în dreptul meu, a căzut”
Spynews
Lucian Viziru nu a vorbit cu fratele lui, Augustin, timp de doi ani. Ce spune actorul despre relația lor
Spynews
Soția lui Sorin Copilul de Aur, mesaj tranșant pentru toate femeile care îl vor pe manelist: „Au tot încercat să ne despartă”. A pus-o la punct din nou și pe presupusa amantă însărcinată
Evz.ro
Ce tragedie. Marele actor a murit în somn
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ion Țiriac, verdict despre operația la sâni a Simonei Halep: „Senzațională decizie”
kanald.ro
Salina Praid este în pericol de prăbușire din cauza ploilor abundente. Accesul este complet interzis
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță o vară cum n-a mai fost în România. Ce se întâmplă până pe 17 iulie, în București
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o stea a filmului. A fost un maestru. Toți românii l-au iubit enorm
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Diana Gureşoaie, de nerecunoscut. Fosta iubită a lui Dodel s-a transformat într-un pachet de muşchi
stirilekanald.ro
Martina, o fată de 14 ani, a fost ucisă cu pietre de fostul iubit! Acesta s-a prefăcut că participă la căutările tinerei dispărute, alături de părinții ei
Victor Ponta, avertisment cu privire la situația economică din România: „Sper să fie Bolojan premier. Toate datele arată foarte rău, e o situaţie mult mai rea decât la criza din 2010”
MediaFlux
Ucraina a acceptat propunerea Rusiei! Răsturnare privind negocierile de pace!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Agenția crimei. Cum și-a transformat clanul Căldăraru firma de turism într-o poartă spre ilegalități în SUA