Proiectul Guvernului de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului şi a Legii nr.364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare prevede, totodată, că poliţiştii pot fi recompensaţi şi prin ridicarea unei sancţiuni disciplinare aplicate, „în situaţia în care se remarcă în mod deosebit în activitatea desfăşurată”.
Aceştia mai pot fi recompensaţi şi prin mulţumiri scrise, felicitări scrise sau verbale, premii în bani sau obiecte, însemne onorifice, diplome de merit şi distincţii, titluri de onoare şi înscrirea pe placa de onoare.
Proiectul de lege vizează şi aspectul sancţiunilor disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor, iar printr-un amendament formulat în Comisia de apărare şi aprobat de plenul Senatului, sancţiunea disciplinară poate fi acordată fără a se mai ţine cont, în mod expres, de „proporţională cu gravitatea abaterilor”.
Membrii Comisiei de specialitate au motivat modificarea articolului 58, alin. (1) prin faptul că „gravitatea abaterilor nu reprezintă singurul factor în raport de care se individualizează sancţiunea disciplinară care va fi aplicată”.
„Astfel, la individualizarea sancţiunii se vor avea în vedere şi activitatea desfăşurată anterior de către poliţist, împrejurările în care a fost săvârşită abaterea disciplinară, cauzele şi consecinţele acesteia, gradul de vinovăţie a poliţistului, precum şi preocuparea acestuia pentru înlăturarea urmărilor faptei comise”, explică membrii Comisiei pentru apărare a Senatului.
Sancţiunile disciplinare care pot fi aplicate poliţiştilor sunt, potrivit proiectului de lege iniţiat de Guvern, mustrarea scrisă, diminuarea salariului funcţiei de bază cu 5-20% pe o perioadă cuprinsă între o lună şi trei luni, amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani, trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut, precum şi destituirea din poliţie.
Proiectul de lege mai stipulează faptul că poliţistul cercetat are dreptul să cunoască în întregime actele cercetării şi să solicite probe în apărare, iar, printr-un amendament al Comisiei de specialitate, aprobat de plen, poliţistul cercetat are dreptul să depună în apărarea sa „orice înscrisuri doveditoare pe care le deţine, inclusiv rapoarte de expertiză extrajudiciară”.
În expunerea de motive, iniţiatorul precizează faptul că proiectul de lege a fost elaborat pentru a corela Statutul poliţistului cu dispoziţiile deciziei Curţii Constituţionale nr. 392, publicată în Monitorul Oficial la data de 2 iulie 2014, precum şi pentru reglementarea sistemului de recompense.
Legea are un caracter organic, iar Senatul a adoptat-o, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 106 voturi pentru.