Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, sub coordonarea procurorilor DIICOT – ST Iaşi, împreună cu carabinierii Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo au făcut, marţi, opt percheziţii domiciliare, în municipiul Paşcani şi în zonele limitrofe şi 10 percheziţii în Italia, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane pe ruta România-Italia, anunţă Poliţia Română, într-un comunicat de presă transmis joi.
Din cercetări a rezultat că, începând cu anul 2015, membrii grupării ar fi dezvoltat o reţea de trafic de persoane şi ar fi reuşit să recruteze şi să exploateze sexual peste 10 tinere, din România, în oraşul Bergamo – Italia, prin obligare la practicarea prostituţiei.
Suspecţii ar fi cazat, transportat şi supravegheat zilnic tinerele în zonele Ghizalba şi Calcinate de lângă Bergamo, acestea fiind obligate să practice prostituţia la stradă. Tinerele ar fi fost menţinute într-o stare de dependenţă prin simularea de relaţii sentimentale, dar şi prin folosirea violenţei.
„Prin intermediul Eurojust, în cursul anului 2018 a fost încheiat un acord de echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Italia, respectiv Comandamentul Regional al Carabinierilor din Bergamo, cercetările efectuându-se în comun în cadrul operaţiunii Bergamo”, se arată în comunicatul Poliţiei Române.
În urma acţiunii, cinci victime aflate în Italia au fost salvate de la traficanţi şi a fost prevenită exploatarea unei tinere recrutate şi transportate deja în Bergamo.
Potrivit DIICOT, gruparea era constituită din cetăţeni români, iar între tinerele exploatate atât în Paşcani, cât şi la Bergamo erau şi minore.
Tinerele erau racolate direct sau prin alte persoane, sub pretextul unor relaţii de prietenie şi asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, fiind convinse să meargă la Bergamo, unde erau preluate, li se confiscau actele de identitate şi telefonul şi prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, erau determinate să practice prostituţia.
Iniţial, unele victime au fost determinate să se prostitueze la Paşcani, ulterior fiind transferate în Bergamo, spun procurorii DIICOT, menţionând că victimele proveneau de regulă din mediul rural, majoritatea din municipiul Paşcani şi localităţile limitrofe, având un nivel redus de educaţie, o situaţie familială şi materială precară, unele dintre acestea fiind instituţionalizate în centre de plasament.
„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional a acţionat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor. Astfel, a rezultat că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia, încasează zilnic taxa de «post» de la fiecare victimă direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100-150 euro pentru fiecare «post»”, arată DIICOT.
În vederea realizării documentării activităţilor infracţionale, a fost încheiat un Acord cu privire la constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judciare din Italia, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei).
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016-2019, unitatea de carabinieri din regiunea Bergamo a depistat şi legitimat un număr mai mare de tinere care practicau prostituţia la stradă, mare parte a acestora având domiciliul în municipiul Paşcani sau localităţile limitrofe.
„În cadrul operaţiunilor de supraveghere, desfăşurate de către autorităţile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării coordonează din Italia şi o afacere în Iaşi – Paşcani prin care realizează acte de cămătărie şi investeşte sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfăşurate pe teritoriul statului italian, prin achiziţionarea de imobile şi terenuri în România”, mai arată DIICOT.
În urma percheziţiilor din Italia, au fost arestate 7 persoane, dintre care 6 cetăţeni români şi un cetăţean albanez.
Marţi, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatei F. M., pentru trafic de persoane. Miercuri, ea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Iaşi.
La acţiunea din România au participat carabinieri din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo, iar în Italia au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.