Polițiștii se înghesuie să iasă la pensie. În luna octombrie, numărul polițiștilor care au depus cerere de pensionare din Ministerul Afacerilor Interne s-a dublat, potrivit datelor oficiale ale intituției, citate de Gândul.
Creșterea numărului celor care au depus solicitările pentru ieșirea din sistem vine pe fondul declarațiilor ministrului Muncii, Marius Budăi, privind un proiect de modificare a condițiilor pentru pensionare, astfel încât pensiile speciale să fie recalculate pe baza contributivităţii, iar valoarea lunară a pensiei să nu mai depășească salariul.
Se pare că aceste declarații i-au cam speriat pe polițiștii care se apropie de vârsta de pensionare și fără să stea pe gânduri și-au depus cerere ca să iasă mai repede din sistem.
Astfel, în perioada ianuarie-septembrie 2022, au fost înregistrate 3.719 cereri de pensionare, dintre care 1.177 de la angajați din Poliția Română, 368 de cereri de la Poliția de Frontieră Română, iar restul au venit din partea altor ordonatori de credite din cadrul MAI, transmit reprezentanții Casei de Pensii Sectoriale a MAI.
Situația s-a schimbat imediat după declarațiile din 25 octombrie ale ministrului Marius Budăi privind recalcularea pensiei pe baza contributivității. Acestea au determinat un val de cereri de pensionare în cadrul MAI.
Astfel, în luna octombrie 2022, au fost înregistrate 764 de cereri de pensionare, dintre care 216 sunt de la angajați din Poliția Română, 121 de la Poliția de Frontieră Română, restul provenind din partea altor ordonatori de credite din cadrul MAI.
„În 2022, până la acest moment (noiembrie 2022), a fost deschis dreptul la pensie pentru un număr total de 4.653 de beneficiari, dintre care 1.456 persoane din cadrul Poliției Române și 510 din cadrul Poliției de Frontieră Română, 2.687 provenind de la alți ordonatori de credite aflați în subordinea MAI”, potrivit datelor transmise de MAI, la solicitarea Gândul.
Conform articolului 16 din Legea 223 din 2015 privind pensiile militare de stat:
”(1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) au o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.
(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”.
Reprezentanții sindicaliștilor din penitenciare le-au cerut președintelui țării, Consiliului Suprem de Apărare a Țării și directorului Serviciului Român de Informații să ia măsuri în acest caz, pentru a evita o criză în ceea ce privește siguranța și apărarea cetățenilor, dar și o scădere a calității actului de justiție, cauzată de creșterea numărului de cereri de ieșire din poliție, armată, penitenciare și magistratură.