Sindicatele de Poliție se revoltă, pentru că mulți agenți din sistem trebuie să plătească daune cetățenilor, în urma acțiunilor din timpul crizei COVID. În ultimii doi ani și jumătate, mii de plângeri au fost făcute de românii care au considerat că sunt victime ale unor abuzuri.
Astfel, Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual (FSNPPC) dă vina pe Guvern pentru că angajații MAI au ajuns să plătească despăgubiri pentru amenzile date în pandemie.
Reprezentanții polițiștilor se plâng de faptul că executivul a obligat polițiștii „să acționeze haotic”.
„Aparent, nimic în neregulă: un proces-verbal de contravenție anulat corect, o polițistă vinovată de depășirea limitelor competenței materiale, iar statul vrea să-și recupereze banii de la ‘vinovat’.
Cei care ne-au obligat să acționăm haotic, să alungăm lumea de pe străzi, să închidem terase, să interzicem nunți, botezuri și înmormântări, să verificăm conformitatea măștilor de protecție și a certificatelor verzi, să aplicăm amenzi usturătoare și să întocmim dosare penale sunt bine-mersi!”, se arată într-un comunicat SNPPC.
Vasile Zelca, președintele SNPPC, susține că polițiștii au fost trași pe sfoară de Guvern, respectiv DSU, structură condusă de către Raed Arafat.
„(…) Tocmai de aceea, dacă țineți minte, în ianuarie 2022, am ridicat problema la nivel de IGP, că refuzăm să mai verificăm carantinații și izolații la domiciliu, pentru că noi avem treabă cu strada. Noi trebuie să menținem ordinea publică pe stradă (…) Asta s-a produs datorită presiunilor pe care șefii profesionali le-au pus tot timpul pe polițiștii cu funcții de execuție.
‘Daţi amenzi, daţi amenzi cât mai mari, cât mai multe!’. În timp ce noi, sindicaliştii, încercam să atragem atenţia, că orice ordonanţă de urgenţă care modifică legea 55 şi care intră în vigoare e anunţată azi la ora 10 noaptea, cu intrare în vigoare la ora 24:00, va aduce astfel de probleme, pentru că şi noi ca poliţişti trebuie să ne documentăm. Tocmai de aceea, ordonanţa de urgenţă privind regimul contravenţiei, spune că orice modificare a legii trebuie să intre în vigoare în cel puţin 15 zile de la emiterea acelui act normativ. De ce? Să aibă timp şi poliţistul, dar şi cel vizat, să se conformeze cu noile prevederi legale (…)”, a declarat Zelca, pentru Antena 3.
Între timp, avocatul Gheorghe Piperea îndeamnă românii să-l dea în judecată pe Raed Arafat, pentru abuzurile din perioada COVID.