Angajații din penitenciare și ordine publică reclamă „tăierile salariale” și atrag atenția asupra riscurilor majore pe care aceste măsuri le-ar putea genera.
„Luni, 30.12.2024, ora 12:30, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare protestează în faţa Guvernului României împotriva măsurilor de austeritate impuse de Ordonanţa trenuleţ. Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecinţe, Guvernul nu îngheaţă salariile angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situaţie care va conduce la deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului. Clasa politică vrea poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de penitenciare, militari, SRI-işti, SPP-işti, SIE-işti care să posede doar două calităţi: 1. să aibă CNP românesc şi 2. să respire, deoarece niciun român competent, cu principii şi valori etice nu va mai vrea să poarte uniforma statului pe 3000 de lei salariu lunar”, a transmis Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
Sindicaliștii subliniază că măsurile de austeritate ar putea agrava deficitul de personal, deja considerat alarmant, și ar putea bloca funcționarea sistemului penitenciar.
Citește și: Pensii 2024. Ultima veste bună înaintea calvarului anunţat pentru seniori în 2025
„În sistemul penitenciar se prefigurează o nouă criză a resursei umane, pe fondul unei situaţii deja alarmante din perspectiva lipsei de personal”, avertizează FSANP, adăugând că „este imperios necesară identificarea unei soluţii fiscal-bugetare care să garanteze capacitatea poliţiei penitenciare de a-şi atinge obiectivele prevăzute în materia execuţional-penală”.
De asemenea, sindicatele atrag atenția asupra consecințelor grave pe care neplata orelor suplimentare și a muncii efectuate în zilele de weekend sau sărbători legale le-ar putea avea asupra moralului angajaților.
„FSANP consideră că, din cauza deficitului acut de personal de peste 30%, neplata muncii suplimentare şi a muncii în zile de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, vor pune pe butuci structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, deoarece niciun angajat din instituţiile de forţă nu va mai dori să muncească gratis, doar dacă este obligat să desfăşoare muncă forţată, noua formă de sclavie modernă, impusă de Ordonanţa trenuleţ”, se mai arată în comunicat.
Zeci de angajaţi ai Penitenciarului Poarta Albă au protestat, luni, în faţa unităţii, faţă de măsurile prevăzute de Guvern în Ordonanţa trenuleţ şi afirmă că, prin tăierea unor sporuri, pierderile salariale vor fi de cel puţin două mii de lei.
Angajaţi s-au strâns, luni dimineaţă, în faţa Penitenciarului Poarta Albă pentru a protesta.
Liderul de sindicat din cadrul penitenciarulului, Bogdan Trăistaru, a declarat că, prin Ordonanţa trenuleţ, nu vor îngheţa salariile, ci este vorba de tăieri salariale.
El a explicat că, prin tăierea sporurilor pentru zilele de weekend şi sărbătorile legale pentru personalul care lucrează în operativ, diminuările salariale pentru orice poliţist de penitenciar vor fi de cel puţin 2.000 de lei.
Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) sunt prezenţi, luni,la Palatul Victoriei, pentru a depune fizic la registratura Guvernului lista cu cei peste 35.000 de semnatari ai petiţiei „Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!” lansată în urmă cu mai puţin de 24 de ore în spaţiul public cu scopul de a elimina prevederile cuprinse în cadrul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi.
ANOSR informează, într-un comunicat de presă, că, adiţional demersului, a transmis duminică dimineaţă premierului Marcel Ciolacu, vicepremierului Marian Neacşu şi ministrului Transporturilor şi infrastructurii, Sorin Grindeanu o serie de „justificări şi argumente” referitoare la necesitatea de a menţine nemodificate prevederile art. 128 din Legea nr. 199/2023 aplicate până în prezent, precum şi o solicitare pentru a organiza o întâlnire de urgenţă, înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern planificate luni pentru adoptarea proiectului de act normativ, între reprezentanţii studenţilor şi membrii Executivului pentru a discuta în mod direct despre importanţa reducerii de 90% la transportul feroviar pentru studenţi.