Poliţistul actor şi rectorul crescător de curcani. Cele mai NEOBIŞNUITE exemple de reconversie profesională

Foarte mulţi români se plâng de jobul lor. Fie pentru că nu se regăsesc în ceea ce fac, fie din cauza salariului nesatisfăcător sau a monotoniei care intervine după mulţi ani de muncă. Cei mai curajoşi optează pentru reconversie profesională şi ajung să lucreze în domenii total diferite, chiar dacă o iau de la zero, fără experienţă şi cu un salariu mai mic. În România avem suficiente exemple de reconversie profesională, însă astăzi le vom aminti pe cele mai îndrăzneţe. De la poliţistul care a renunţat la carieră pentru a deveni actor, până la profesorul universitar care a ales să crească curcani.
Cristiana Ionescu
19 mai 2015, 03:31
Poliţistul actor şi rectorul crescător de curcani. Cele mai NEOBIŞNUITE exemple de reconversie profesională

Tiberiu Iordache, un fost poliţist din Ploieşti, în vârstă de 45 de ani, a renunţat la cariera de 20 de ani din Poliţie pentru a-şi deschide un restaurant cu specific german. La scurt timp după ce şi-a deschis localul, Tiberiu a devenit şi actor de stand-up comedy pentru clienţii săi.

Ploieşteanul a luat decizia de a-şi schimba profesia după ce doi dintre colegii şi prietenii săi au murit din cauza unui infarct şi a unui atac cerebral, cauzate de suprasolicitare.

Un alt exemplu de determinare şi curaj l-a dat şi ex-rectorul Universității Maritime din Constanţa, profesorul Cornel Panait. Fostul rector şi-a deschis o fermă avicolă la marginea oraşului Constanţa în anul 2011 şi se bucură de un mare succes.

„Eu, prin felul meu de a fi, sunt un elitist și deci dacă m-am decis să fac zootehnie trebuia să mă adresez unui segment de consumatori select. Primul lucru la care m-am gândit a fost să cresc iepuri dar consultanții mei mi-au spus că nu am nicio șansă cu desfacerea. Chestia cu struții nu m-a interesat pentru că nu există piață, la fel ca la iepuri și atunci ne-am axat pe curcani”, a declarat profesorul în 2014 pentru Agerpres.

Alte două exemple vin chiar din showbiz. Este vorba de fostul actor Mihai Coadă şi fostul zidar Costel Busuioc.

Fostul actor Mihai Coadă, cunoscut datorită personajului Nelu Curcă pe care l-a interpretat în serialul de succes „La bloc”, difuzat de Pro TV, a renunţat la actorie şi cariera în televiziune pentru a se călugări.

„Eu m-am intors la Dumnezeu dintr-un pacat foarte greu. In 1994 am facut un pacat si am simtit ca este un pacat greu. Mi-aduc aminte de un vis. Si cred ca a fost de la Dumnezeu, pentru ca in el aparea Crucea. Se facea ca a venit cineva langa mine si m-a dus in Cosmos cu o viteza uriasa. Instantaneu m-am aflat in fata unei cruci luminoase, asezata cumva orizontal, dar departe. Percepeam distanta, spatiul pana acolo. Si eu am intrebat pe cel care ma dusese: „Doamne, ce o fi dincolo?”. Si in clipa aceea m-am trezit. Visul acesta, dintr-o data, m-a cutremurat. Si Crucea, crucea aceea nu pot s-o uit…”, a povestit Mihai Coadă.

Costel Busuioc a plecat în anul 2006 în Spania pentru a se angaja ca zidar şi a-şi întreţine familia. În 2008, Costel a participat la concursul muzical „Fiii Babilonului” şi a câştigat premiul cel mare, un contract cu casa de discuri Sony Music Entertainment.

Din acel moment, Busuioc a început să-şi clădească cariera muzicală, are concerte şi turnee în toată lumea, iar vocea sa este foarte apreciată.

Anca Bucur, managerul agenţiei de recrutare Flow Human Capital, a oferit alte două exemple de reconversii profesionale mai puţin obişnuite şi de succes.

O reconversie profesională de succes întâlnim în cazul unui bărbat trecut de 40 de ani care a activat mulţi ani în domeniul privat în zona de achiziţii echipamente IT şi care, în prezent, este blogger şi distribuitor independent de produse cosmetice. La fel şi un român de 28 de ani cu studii superioare în domeniul economic a lucrat ca freelancer în zona de webdesign, iar apoi s-a angajat într-o companie de IT„, a spus Anca Bucur.

În România, reconversia profesională este din ce în ce mai practicată fie de către persoanele care au trecut de vârsta tinereţii şi nu-şi mai găsesc job în domeniile în care au experienţă, fie de tineri fără experienţă.

În ultima perioadă în România reconversia este practicată în special de: persoanele care au trecut de o anumită vârstă şi nu se mai pot angaja în domeniul în care au experienţă considerabilă datorită restructurărilor, persoanele sub 30 ani care au urmat studii superioare şi nu au experienţa necesară pentru angajare (inclusiv la pozitiile entry-level se cere in ultima perioada experienta de practica sau internship), persoane care au urmat studii care nu mai corespund dorinţelor lor de dezvoltare a carierei„, a declarat pentru RomaniaTV.net Anca Bucur, manager agenţie recrutare Flow Human Capital.

Cei care optează pentru reconversia profesională pot urma unul dintre cursurile organizate fie de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, fie de companii specializate, contra-cost.

Cursurile agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă sunt gratuite, dar se adresează doar şomerilor.

Pentru cei care au un loc de muncă, dar îşi doresc să-şi schimbe profesia, aceştia au la dispoziţie cursurile oferite de companiile private, unde se poate învăţa aproape orice, fie că este vorba de gastronomie, frizerie, contabilitate primară sau programare IT.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Concedieri masive în două județe din România. Sute de oameni vor rămâne fără locuri de muncă
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Dan Diaconescu a făcut o investiție costisitoare. Și-a asigurat o parte a corpului
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Curtea Europeană de Conturi avertizează: Fondurile pentru mobilitatea militară în UE sunt epuizate
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol