„Pentru noi toți ceea ce este important este ca noi să putem simți sprijinul din partea UE (…), ca în deciziile referitoare la problemele interne ale țării noastre să avem garanția că suveranitatea noastră va fi respectată”, a pledat dna Szydlo, care se exprima pentru prima oară în fața eurodeputaților.
Europarlamentarii ceruseră această dezbatere încă din decembrie, după anunțarea schimbărilor în legile privind tribunalul constituțional și canalele media publice emise de noul guvern dominat de conservatorii partidului Lege și Justiție (PiS).
Deschiderea de către Comisia Europeană la începutul lunii ianuarie a unei verificări privind respectarea statului de drept în Polonia, o premieră de la crearea sa în martie 2014, a amplificat interesul în jurul acestor schimbări la Strasbourg.
„Suntem în prima etapă a procedurii de salvgardare”, a subliniat vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil de acest dosar din partea executivului european. „Un cadru care este o măsură preventivă”, a insistat el.
„Vom angaja dialogul bazându-ne pe probe imparțiale și în mod cooperant”, a promis Timmermans, într-un discurs introductiv care se voia cât mai obiectiv posibil.
La rândul său, Beate Szydlo a afirmat că măsurile luate de guvernul său se aplică „respectând Constituția”, legea și tratatele europene.
„Tribunalul constituțional funcționează foarte bine în Polonia, este în perfectă stare. (…) În urmă cu câteva ore, el a pronunțat o hotărâre”, a replicat dna Szydlo atacurilor care argumentau că reformele paralizaseră înalta instanță juridică.
„Polemica provocată de schimbări, în special în jurul numirii judecătorilor, trebuie rezolvată printr-un compromis politic în Polonia, este o problemă internă a Poloniei”, a insistat șefa guvernului polonez.
La intrarea în sediul din Strasbourg al Parlamentului European, circa o sută de manifestanți proguvernamentali, veniți special într-un autocar de la Varșovia și Cracovia, au agitat pancarte pe care era scris: „Privește, UE: democrația poloneză se simte bine !” și „Fiți respectuoși cu democrația noastră !”.
În replică, opozanți polonezi s-au deplasat de asemenea la Strasbourg pentru a denunța „acțiunile antidemocratice” ale unei „puteri cu tendințe autoritare”.