De la venirea sa la putere în octombrie 2015, partidul lui Jaroslaw Kaczynski a întreprins o serie de reforme controversate, care au drept scop, în opinia opoziției, să consolideze controlul acestuia asupra țării, mass-media publice și în special a sistemului judiciar.
Însă, mai multe orașe importante, inclusiv Varșovia, rămân sub controlul opoziției, spre deosebire de un număr mare de localități din suburbii.
După această reformă, Varșovia va fi unul dintre cele mai mari orașe din lume. În prezent, cu cei 1,7 milioane de locuitori, orașul se întinde pe o suprafață de 517 kilometri pătrați. După reformă, suprafața sa va ajunge la peste 1.500 de kilometri pătrați, mai mult decât New York-ul (789 km2), Berlinul (891 km2) și va fi comparabilă cu suprafața Londrei (1.572 km2), iar populația orașului va număra circa 2,5 milioane de locuitori, informează Agerpres.
Alegerile locale sunt planificate pentru toamna anului 2018, însă opoziția bănuiește că puterea dorește să avanseze data scrutinului.
Potrivit promotorilor textului, fuziunea Varșoviei cu localități din suburbii va crea o ‘comunitate metropolitană’, va permite o mai bună gestionare a investițiilor, și în special a transporturilor în comun și a serviciilor de sănătate publică. Ea va contribui de asemenea la o acțiune mai eficientă pentru obținerea de fonduri europene, a declarat joi pentru jurnaliști deputatul conservator Jacek Sasin.
Primarul Varșoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, a contestat violent proiectul de lege. Ea a invocat în cadrul unei conferințe de presă articolul 5 din Carta europeană a autonomiei locale, care prevede că locuitorii orașelor trebuie consultați în prealabil cu privire la orice reformă privind limitele teritoriale, și a acuzat PiS că ignoră această clauză.