Statele central-europene din Grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) s-au declarat vineri încrezătoare că SUA își vor menține angajamentul față de NATO, deși la summitul Alianței președintele Donald Trump nu a menționat explicit articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, iar în ceea ce privește Uniunea Europeană aceste țări susțin consolidarea statelor membre, nu a competențelor Bruxelles-ului, transmit agențiile Reuters și MTI.
Vorbind în timpul forumului GLOBSEC (Global Security Forum), care se desfășoară timp de trei zile începând de vineri la Bratislava, miniștrii de externe ai statelor central-europene nu s-au arătat preocupați de faptul că Trump a evitat să facă o referire clară la un angajament al SUA față de clauza apărării colective în NATO, informează Agerpres.
Totuși, ministrul slovac de externe, Miroslav Lajcak, a spus că ar fi preferat ca președintele Trump să menționeze articolul 5. ‘O interpretare optimistă a cuvintelor sale este că angajamentul conform articolului 5 este atât de evident încât nu este necesară menționarea lui, dar aș fi preferat totuși să-l menționeze’, a declarat șeful diplomației slovace.
Citeşte şi Klaus Iohannis: România şi-a atins obiectivele la reuniunea NATO de la Bruxelles
Dar nici ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, nu s-a arătat preocupat după declarațiile făcute de liderul american la summitul de joi. ‘Ceea ce am auzit ieri de la el la reuniune m-a făcut să fiu relaxat’, a spus Szijjarto.
În schimb, șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, a estimat că prezența trupelor americane în țara sa este cel mai bun angajament. ‘În locul unei simple declarații care să menționeze articolul 5, prefer să am 5.000 de soldați americani în Polonia. Acesta este un angajament’, a punctat el.
La forumul GLOBSEC — care se desfășoară anual — a fost abordată și chestiunea evoluției proiectului european, cei patru miniștri de externe din statele Grupului de la Vișegrad participând vineri la o dezbatere pe această temă, potrivit Agerpres.
Exprimându-se în numele lor, Peter Szijjarto a subliniat, potrivit agenției MTI, că există două abordări majore privind viitorul Uniunii Europene. Prima este consolidarea influenței instituțiilor comunitare, iar cea de-a doua consolidarea statelor membre. Statele Grupului de la Vișegrad doresc promovarea celei de-a doua abordări, a precizat ministrul ungar de externe.
‘Transferul de competențe naționale către Bruxelles este o stradă înfundată’, a apreciat Szijjarto. El a admis însă că odată cu ieșirea Marii Britanii din UE — această țară fiind de asemenea o susținătoare a consolidării statelor naționale și adversară a abordării federaliste — cele patru țări central-europene pierd un susținător în interiorul UE.
Dar tot legat de Marea Britanie, șeful diplomației ungare a spus că statele Grupului de la Vișegrad se așteaptă ca în negocierile privind Brexit-ul blocul comunitar să protejeze drepturile și interesele numeroșilor cetățeni unguri, cehi, slovaci și polonezi care trăiesc în această țară și de asemenea că vor fi menținute legăturile economice dezvoltate cu Marea Britanie.