UE și statele membre trebuie să arate că sunt hotărâte să pună capăt îndepărtării Poloniei de valorile comune’ ale Uniunii Europene, au insistat ele.
Comisia Europeană a avertizat în mod repetat guvernul conservator polonez în legătură cu reforma Tribunalului Constituțional, estimând că aceasta aduce atingere statului de drept. Aspectele cele mai criticate ale reformei se referă la noile reguli de funcționare a curții și la numirea membrilor Tribunalului Constituțional polonez, sporind temerile Bruxellesului în legătură cu eficiența în viitor a controlului constituțional asupra legilor sensibile.
Pe 21 decembrie, Comisia Europeană a dat două luni Varșoviei să răspundă ultimelor sale recomandări. În cazul în care Polonia nu oferă un răspuns satisfăcător, executivul european ar putea declanșa o procedură care ar putea conduce la sancțiuni fără precedent.
Este vorba despre articolul 7 din Tratatul UE, care prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot al unei țări în Consiliu (instanța UE unde sunt grupate statele membre), atunci când se constatată ‘o încălcare gravă și persistentă’ a statului de drept. Cu toate acestea, un astfel de scenariu ar necesita votul unanim al celorlalte state membre, în timp ce Ungaria a avertizat că s-ar opune unor astfel de sancțiuni.