Polonia va livra 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei. Acestea vor intra în dotarea Forțelor armate ale Ucrainei odată ce antrenamentul militarilor va fi finalizat.
Citește și Anunţul care dă fiori: „După ce Ucraina va fi învinsă, vor urma Estonia, Lituania sau Polonia”
Mai mult, Varşovia susţine și trimiterea de avioane de luptă la Kiev, însă în acest sens ţările NATO încă nu au ajuns la un consens, a transmis Łukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe.
„Exact aşa cum a fost cu tancurile, sperăm că această coaliţie va fi suficient de mare pentru a-i sprijini tot mai mult pe ucraineni. Avioanele sunt foarte utile în războiul ucrainean. Totuşi, sunt un optimist… Dar suntem membri ai NATO şi vrem să ajungem la un acord în toate aceste chestiuni, pentru a participa împreună, deoarece alianţa este mai puternică atunci când suntem împreună”, a declarat Łukasz Jasina.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite urmează să analizeze vineri un proiect de rezoluţie care va cere oprirea războiului izbucnit în urmă cu un an prin invazia militară rusă în Ucraina, afirmă surse diplomatice franceze.
„Va fi un apel de ieşire din conflict”, au afirmat diplomaţi francezi citaţi de cotidianul Le Monde.
„Spre deosebire de voturile precedente, nu mai este vorba doar de o simplă condamnare a invaziei. Este un apel de ieşire din conflict”, a explicat un alt oficial francez, sub protecţia anonimatului, potrivit Agenţiei France-Presse.
Rezoluţiile Adunării Generale a Naţiunilor Unite nu au caracter juridic obligatoriu privind aplicarea, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate ONU.
Alianţa Rusia-China, tot mai strânsă. Președintele chinez Xi Jinping se pregătește pentru o vizită la Moscova în următoarele luni, potrivit Wall Street Journal.
WSJ, care citează persoane familiarizate cu acest plan, transmite că președintele chinez ar urma să participe la un summit cu Vladimir Putin.
Întâlnirea este parte a unei încercări de a aduce diferitele părți la discuții pentru pace iar China își va reitera apelul pentru a nu fi folosite armele nucleare, mai arată relatarea citată de Sky News.
Șeful diplomației chineze Wang Yi este momentan în Moscova, marcând prima vizită în Rusia făcută de un oficial chinez în acel rol de la începutul invaziei.
Beijingul și-a anunțat imparțialitatea în timpul conflictului, însă nu a condamnat invazia și a continuat să-și extindă legăturile comerciale și să efectueze exerciții militare comune cu Rusia.
Administrația Biden a avertizat recent în privința îngrijorărilor că Beijingul ia în considerare sporirea parteneriatului său cu Rusia prin furnizarea „suportului letal”.
Secretarul de Stat Antony Blinken a spus că SUA „urmărește acest lucru îndeaproape”.
Rusia și China par din ce în ce mai apropiate. Şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, i-a transmis marţi, la Moscova, celui mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi, că relaţiile cu China sunt o prioritate a politicii externe a Rusiei, iar cele două ţări trebuie să fie unite în faţa Occidentului, relatează Agerpres, citând Reuters.
„În contextul campaniei pe care Occidentul colectiv o duce pentru a izola Rusia şi China, aprofundarea în continuare a cooperării şi interacţiunii ruso-chineze pe scena internaţională este de o importanţă specială”, a declarat Nikolai Patruşev, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. El i-a spus de asemenea demnitarului chinez că Moscova susţine poziţia Chinei cu privire la Taiwan, Hong Kong şi Xinjiang.