În declaraţii acordate unui săptămânal polonez, ministrul a declarat că această reformă în ceea ce priveşte divorţurile are drept scop ajutarea familiilor cu copii şi protejarea copiilor, precum şi prevenirea litigiilor care adesea durează ani la rând pentru stabilirea ajutorului economic la care este obligat un părinte după divorţ.
Conform propunerii guvernului polonez, înaintea aprobării unei cereri de divorţ înaintate de un cuplu cu copii minori, judecătorul le va propune celor doi soţi reuniuni de mediere timp de câteva luni pentru a vedea dacă pot totuşi să renunţe la divorţ şi, dacă consideră întemeiat, le poate respinge cererea de divorţ.
Viceministrul polonez al justiţiei Marcin Romanowski a declarat marţi la postul de radio public polonez că aproximativ 10% dintre cuplurile care cer divorţul renunţă la acest demers în timpul desfăşurării procesului, ”procent care sperăm că va creşte la 50% cu ajutorul reuniunilor de mediere”.
Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei polonez intenţionează să simplifice formalităţile pentru acordarea pensiei alimentare. Conform proiectului, va fi necesar doar certificatul de naştere al copilului şi completarea unui formular pe internet astfel încât în cel mult două săptămâni după divorţ părintele să înceapă plata pensiei.
”Obligaţia statului este să consolideze legăturile care unesc familiile, mai ales instituţia căsătoriei şi cu atât mai mult în cazul celor care au copii”, a explicat în noiembrie 2020 ministrul polonez al justiţiei.
Acesta a precizat marţi că reforma preconizată se află acum în stadiul consultărilor interministeriale, iar noua lege ce reglementează divorţurile ar putea intra în vigoare la începutul anului 2023.
În anul 2020 circa 51.000 de cupluri au divorţat în Polonia, cu 22% mai puţine faţă de anul anterior.