Depășirile au fost înregistrare în zona de nord a orașului, în localitățile Corbeanca, Ostratu și Otopeni, dar și în sectorul 6. Bucureștenii s-au plâns de mirosul puternic de ars.
Explicația mirosului este un incendiu de vegetație din satul Periș, care a ajuns la canalul de eliminare a dejecțiilor de la o fermă de porci, iar focul nu a fost stins de ieri de la ora 11:00 până în prezent.
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a explicat, miercuri dimineața, că mirosul provine de la un incendiu de vegetați.
„Nu miroase a cauciuc ars sau a plastic, ci mai degrabă avem un incediu de vegetație. În urma incendierii unei suprafețe semnificative de vegetație în zona Periș din județul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează mirosuri specifice, fum înecăcios , resimțit de locuitorii din vecinătate și de noi cei din București, ca urmare a vitezei vântului. Echipele Gărzii de Mediu și APM-ul sunt pe teren, în Nordul Capitalei pentru agestiona situația și a evalua impactul incendiului de vegetație. Cel mai puternic se resimte în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineață am avut discuții cu cei de la ISU, care sunt pe teren și în datoriria cărora este stingerea acestui incendiu”, a explucat Costel Alexe, la Digi 24 TV.
De asemenea, Garda Națională de Mediu a trimis corpul de control la Periș.
„Din datele obţinute de la Primăria Periş, rezultă că pe terenul incendiat se află batalurile fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Din informațiile existente în baza de date a UAT Periş, proprietarul terenului incendiat ar fi o societate aflată în insolvență, însă, viceprimarul localităţii Periş a afirmat că baza de date cu privire la proprietarul acestor terenuri nu a fost actualizată. În vederea limitării extinderii şi lichidării focarelor de incendiu, reprezentanţii legali ai UAT Periş au dispus prezența, la locul incendiului, a doua autospeciale şi a unui excavator. În timpul controlului, au fost impuse UAT Periş următoarele măsuri cu termene: – identificarea proprietarul/proprietarii terenurilor în vederea sancţionării contravenţionale; – impunerea de măsuri în vederea reducerii efectelor incendiului; – monitorizarea şi supravegherea focarelor de incendiu, pentru limitarea efectelor produse”, potrivit unei informări a Gărzii de Mediu.