Poluarea atmosferică ucide mai mulţi oameni decât fumatul

Mai multe persoane mor în fiecare an din cauza poluării atmosferice decât ca urmare a fumatului, conform unui studiu publicat marţi şi citat de Thomson Reuters Foundation în care oamenii de ştiinţă au lansat un apel la adoptarea unor măsuri urgente pentru stoparea practicii arderii combustibililor fosili.
Iulian Tudor
12 mart. 2019, 13:13
Poluarea atmosferică ucide mai mulţi oameni decât fumatul

Cercetătorii din Germania şi Cipru estimează că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 – aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.

În Europa – principala ţintă a studiului Societăţii Europene de Cardiologie – poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40% şi 80% dintre acestea ca urmare a afecţiunilor cardiovasculare, precum infarctul şi accidentul vascular cerebral, au notat cercetătorii.

”Deoarece majoritatea pulberilor în suspensie şi a poluanţilor atmosferici din Europa provin de la arderea combustibililor fosili trebuie făcută urgent trecerea către alte surse de energie”, a afirmat unul dintre autorii studiului, profesor Jos Lelieveld de la Institutului Max Planck pentru Chimie din Mainz şi de la Institutul Nicosia din Cipru.

”Atunci când utilizăm energia curată, regenerabilă, nu numai că îndeplinim Acordul de la Paris pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice ci, totodată, reducem cu până la 55% rata mortalităţii asociată poluării atmosferice din Europa”, a explicat specialistul.

Studiul, publicat în European Heart Journal, s-a concentrat pe ozon şi poluarea cu microparticulele de materie, cunoscute sub numele PM2,5, care dăunează în mod special sănătăţii deoarece pot pătrunde în plămâni şi pot ajunge chiar în sânge.

Potrivit cercetătorilor, noile informaţii indică faptul că impactul asupra sănătăţii a PM2,5 – principala cauză de afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare – este mult mai grav decât s-a crezut anterior.

Oamenii de ştiinţă au făcut apel la reducerea limitei superioare pentru PM2,5 în Uniunea Europeană, care este în prezent stabilită la 25 micrograme pe metru cub, de 2,5 ori mai ridicată în comparaţie cu liniile directoare ale OMS. ”În Europa, valoarea maximă permisă… este mult prea mare”, au afirmat într-o declaraţie comună Lelieveld şi un alt coautor al studiului, profesor Thomas Munzel de la Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar din Mainz, Germania.

”În SUA, Australia şi Canada, liniile directoare ale OMS sunt luate în considerare ca bază pentru legislaţie, lucru de care este nevoie şi în UE”, au subliniat cei doi cercetători.

La nivel mondial, poluarea atmosferică a provocat anual 120 de decese suplimentare la fiecare 100.000 de persoane, în unele zone din Europa rata mortalităţii fiind chiar mai mare, de până la 200 de decese suplimentare la 100.000 de persoane.

”Acest lucru înseamnă că poluarea atmosferică provoacă mai multe decese suplimentare pe an decât fumatul tutunului”, a declarat Munzel.

”Fumatul poate fi evitat, însă poluarea atmosferică nu”, a precizat cercetătorul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii, în fața unui eveniment istoric. Se întâmplă pe 31 martie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
În al treilea an de conflict, Ucraina și Rusia își intensifică acțiunile militare și diplomatice
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!