Poluarea cu particule fine este nefastă chiar şi în cazul respectării normelor UE

O expunere prelungită la particule fine în suspensie (PM) are un efect nefast asupra sănătăţii chiar şi atunci când concentraţiile rămân în limita normei stabilite de Uniunea Europeană (UE), potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.
Romania TV
09 dec. 2013, 09:59
Poluarea cu particule fine este nefastă chiar şi în cazul respectării normelor UE

Rezultatele noastre sugerează că efecte nefaste importante asupra sănătăţii se produc chiar şi cu concentraţii de particule PM2,5 cu mult sub limita fixată de UE pentru calitatea aerului, adică o concentraţie medie anuală de 25 de micrograme pe metru cub de aer”, explică autorul principal al acestui studiu, olandezul Rob Beelen.

PM2,5 sunt cele mai fine microparticule, cu un diametru sub 2,5 microni (adică mărimea unei bacterii). Acestea sunt cele care generează cele mai multe preocupări pentru sănătate, fiindcă dimensiunea pe care o au le permite să pătrundă mai uşor şi mai profund în plămâni.

Acest studiu finanţat de UE şi publicat de revista medicală britanică The Lancet se bazează pe datele a 22 de anchete de tip prospectiv, efectuate în 13 ţări europene, care au permis observarea a 367.251 de persoane pe o perioadă medie de aproape 14 ani.

Din acest studiu reiese că o variaţie relativ mică a poluării cu PM2,5 antrenează un risc semnificativ pentru sănătatea celor care sunt expuşi.

„Studiul evaluează că, pentru fiecare creştere de cinci micrograme pe metru cub a concentraţiei de PM2,5 pe an, riscul de muri dintr-o cauză naturală sporeşte cu 7%”, explică The Lancet într-un comunicat.

Această diferenţă de poluare cu cinci micrograme pe metru cub se observă între o axă urbană foarte frecventată de maşini şi un loc situat la distanţă de trafic, precizează Beelen, de la Universitatea din Utrecht, în Olanda.

Rezultatele acestui studiu, care s-a concentrat pe diferite clase de particule în suspensie, arată că „expunerea pe termen lung” la cele mai fine particule reprezintă o „ameninţare pentru sănătate chiar şi atunci când concentraţiile sunt cu mult sub limitele impuse de Uniunea Europeană”, potrivit The Lancet.

Directiva europeană privind calitatea aerului, din 2008, a impus statelor membre un plafon mediu anual de 25 de micrograme pe metru cub, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit o limită de zece micrograme pe metru cub.

„Asocierea între exprunerea prelungită la PM2,5 şi decesele premature rămâne semnificativă”, precizează The Lancet.

Cercetătorii au constatat un nivel anormal de mare al mortalităţii în rândul bărbaţilor în raport cu cel al femeilor legat de poluarea cu PM2,5.

Acest studiu nu a încercat să determine dacă poluarea cu PM2,5 ar avea vreo consecinţă asupra reducerii speranţei de viaţă, dar „analizele precedente au arătat că pentru riscuri similare (…), speranţa de viaţă poate să scadă cu câteva luni”, anunţă Beelen pentru AFP.

„Deşi nu pare a fi mult, trebuie să fiţi conştienţi că toată lumea este expusă la un anumit nivel de poluare a aerului şi că aceasta nu este o expunere voită”, subliniază el.

În octombrie, OMS şi agenţia sa specializată Centrul Internaţional de Cercetare privind Cancerul (IARC) a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni.

În afară de cancer, o expunere la particule poate antrena astm, alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Muzicianul Marius Baţu s-a stins din viaţă, lăsând un gol în muzica folk
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni