Poluarea cu plastic riscă „o contaminare aproape permanentă” a naturii

Oamenii de știință avertizează în privința faptului că poluarea cu plastic riscă să genereze "o contaminare aproape permanentă a mediului natural", în contextul în care peste 8,3 miliarde de tone de plastic au fost produse pe Terra începând din anii 1950, informează Xinhua.
Alina Costache
21 iul. 2017, 10:35
Poluarea cu plastic riscă

Un studiu coordonat de o echipă de cercetători de la Universitatea Georgia (UGA), Universitatea California din Santa Barbara (UCSB) și Sea Education Association reprezintă prima analiză globală despre producția, folosirea și finalitatea tuturor materialelor plastice produse vreodată pe Pământ.

Până în 2015, oamenii au produs 8,3 miliarde de tone de plastic brut, din care 6,3 miliarde de tone au devenit deja deșeuri, potrivit acestui studiu ce a fost publicat miercuri în revista Science Advances.

Cu alte cuvinte, cantitatea de plastic produsă este echivalentă cu 1 miliard de elefanți sau cu 822.000 de Turnuri Eiffel, au explicat autorii studiului.

Din totalul deșeurilor plastice, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate și 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural.

Cele mai multe mase plastice nu sunt biodegradabile, așadar, deșeurile din plastic generate de oameni ar putea rămâne alături de noi timp de sute sau chiar mii de ani”, a spus Jenna Jambeck, coautoare a studiului și profesor-asociat de inginerie la UGA.

Estimările noastre subliniază nevoia de a gândi cu mare atenție la materialele pe care le folosim și la practicile noastre din domeniul managementului deșeurilor„, a adăugat ea.

O lume fără produse din plastic pare de neimaginat în ziua de azi, deși producția și folosirea lor pe scală largă a început abia în anii 1950.

Producția globală de plastic a crescut de la 2 milioane de tone în 1950 la peste 400 de milioane de tone în 2015, depășind cele mai multe dintre materialele produse de om pe scară industrială, potrivit autorilor cercetării.

Dacă acest ritm se va menține, aproximativ 12 miliarde de tone de deșeuri plastice se vor afla în gropile de gunoi și în mediul natural până în 2050.

Ceea ce încercăm să creăm este un fundament pentru un management sustenabil al materialelor„, a declarat Roland Geyer, principalul coordonator al studiului, profesor la Școala Bren pentru Știința și Managementul Mediului din cadrul UCSB.

Mai simplu spus, nu poți să administrezi ceva ce nu măsori, iar noi credem că discuțiile referitoare la politicile publice vor fi mult mai informate și se vor baza mai mult pe fapte acum, după ce avem aceste cifre”, a adăugat el.

Deșeuri din plastic au fost găsite și în toate bazinele oceanice majore de pe Terra.

Aceiași cercetători au estimat într-un studiu din 2015 că 8 milioane de tone de produse plastice au ajuns în oceanele lumii în anul 2010.

Citeşte şi Care este calitatea aerului în fiecare judeţ din România. Date de la staţiile de monitorizare din ţară

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Exclusiv: Andreea Tonciu și Pescobar, întâlnire de taină. Cum au fost surprinși cei doi
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Aproape jumătate dintre ucraineni susțin aderarea la NATO chiar și fără teritoriile ocupate
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!