De la mijlocul anilor 1990, odată cu elanul economiei chineze, cicloanele de iarnă la nivelul latitudinilor medii (nord-estul Chinei, Japonia şi Coreea de Sud) se asociază cu vânt mai puternic şi cantităţi mai mari de apă, spun cercetătorii, potrivit Agerpres.
Studiul stabileşte, pe baza unor modele, o legătură între aceste cicloane mai puternice şi poluarea crescândă din regiune, datorată particulelor fine provenite din activităţile umane. Particulele atmosferice modifică distribuirea căldurii în aer şi formarea norilor, precum şi unele proprietăţi fizice ale lor, a declarat AFP Yuan Wang, cercetător la Jet Propulsion Laboratory de la Institutul de Tehnologie din California.
Conform simulărilor, intensitatea cicloanelor la latitudini medii a crescut semnificativ. ‘Nu am găsit modificări evidente în frecvenţa sau localizarea furtunilor’, a precizat totuşi cercetătorul. Concluziile arată însă că lupta împotriva poluării aerului în China are implicaţii asupra climei globale şi ‘nu numai asupra sănătăţii la nivel regional’, subliniază studiul.
Poluarea atmosferică îi nemulţumeşte mult pe chinezi, care se sufocă şi sunt preocupaţi de creşterea masivă a numărului de bolnavi de cancer pulmonar în zonele urbane. Nivelurile de poluare ale aerului în principalele oraşe chineze au înregistrat recorduri în ultimii ani, datorate în principal emisiilor de la termocentrale. Astfel, nivelul de particule fine la Beijing a depăşit de 27 de ori, în timpul unui vârf de poluare din luna ianuarie, pragul fixat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).