Polul frigului. Locul unde a venit Gerul Bobotezei, sunt MINUS 56 de grade Celsius!

Gerul Bobotezei a rămas doar un mit în România, dar temperaturile extrem de scăzute sunt o realitate dură în alte colţuri ale lumii.
Filip Stan
04 ian. 2025, 12:17
Polul frigului. Locul unde a venit Gerul Bobotezei, sunt MINUS 56 de grade Celsius!

În Siberia, temperatura a scăzut până la minus 56 de grade Celsius în noaptea dintre ani. Cu temperaturi sub minus 50 de grade, în prezent este extrem de frig în estul Siberiei. Chiar și acolo, temperaturile atât de scăzute nu sunt la ordinea zilei.

Centrul frigului din regiune este orășelul Oymyakon, unde au fost măsurate temperaturi între minus 50 și minus 56 de grade cu puțin timp înainte de Revelion.

Alertă de fenomene extreme. ANM anunţă ninsoare viscolită în mai multe judeţe

Totuși, la Oymyakon poate fi și mai frig de atât: pe data de 6 februarie 1933, temperatura a scăzut până la o valoare incredibilă de minus 67,8 grade, potrivit meteoradar.ro.

Aceasta a fost, de asemenea, cea mai scăzută valoare măsurată vreodată într-o zonă locuită a lumii. La temperaturi atât de scăzute, chiar și o scurtă ședere în aer liber poate duce la degerături dacă nu sunteți protejat corespunzător.

Atenţionare de călătorie transmisă de MAE – Cod portocaliu de ninsori şi polei şi cod galben de lapoviţă şi ninsoare în Irlanda Cod portocaliu de ninsori şi polei şi cod galben de lapoviţă şi ninsoare în Republica Irlanda

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Irlanda asupra faptului că Serviciul Naţional de Meteorologie irlandez a emis o atenţionare cod portocaliu de ninsori şi polei pentru comitatele Carlow, Kilkenny, Wicklow, Clare, Limerick şi Tipperary, respectiv o atenţionare de cod galben de lapoviţă, ninsori şi polei pentru restul teritoriului acestei ţări.

”Sunt posibile întârzieri ale mijloacelor de transport în comun (aerian, feroviar sau rutier). Alerta este în vigoare pentru ziua de sâmbătă, 4 ianuarie 2025 şi duminică, 5 ianuarie 2025. Mai multe informaţii şi actualizări pot fi regăsite pe site-ul Serviciului Naţional de Meteorologie irlandez, la adresa https://www.met.ie/warnings-tomorrow.html. Până în prezent, aeroportul internaţional Dublin nu a emis avertizări cu privire la posibile perturbări ale zborurilor”, precizează MAE.

Detalii suplimentare pot fi accesate la https://www.dublinairport.com/latest-news.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Dublin: +35316681150; +35316674318; +35316674325, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Irlanda: +353864684351.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://dublin.mae.rowww.meteoalarm.eu şi https://www.mae.ro/.

Prognoza iarna 2024-2025. Unul dintre cele mai precise servicii a lansat prognoza. Iată cum va fi afectată cererea de gaz
Previziunile climatice arată că europenii se aşteaptă la o nouă iarnă mai blândă decât de obicei, ceea ce ar putea contribui la reducerea cererii de gaze naturale.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice estimează o probabilitate de cel puţin 60% ca nordul Europei şi Mediterana să înregistreze temperaturi peste medie între decembrie şi februarie. Restul continentului are între 40% şi 50% şanse de a depăşi temperaturile medii istorice măsurate în ultimele trei decenii.

Conform perspectivelor sezoniere actualizate luni, nicăieri în Europa nu se preconizează temperaturi sub medie pentru acest sezon.

Iarnă Europa. Şanse de a depăşi temperaturile medii istorice măsurate în ultimele trei decenii

Estimările Copernicus, considerate unele dintre cele mai bune, sunt utilizate de agricultori, asigurători şi companii de utilităţi pentru a ajuta la adaptarea la condiţiile aşteptate.

Prognoza iarna 2024-2025. Temperaturile anormal de ridicate ar putea reduce cererea de gaze în timpul sezonului de vârf al încălzirii în Europa, aşa cum au contribuit deja la acest lucru în timpul celor două ierni anterioare, relatează Bloomberg.

Comercianţii urmăresc îndeaproape condiţiile meteorologice din preajma sfârşitului de an, când expiră un acord de tranzit care reglementează fluxurile de combustibil rusesc prin Ucraina. Ţări precum Austria, Ungaria şi Slovacia au continuat să se bazeze pe gazul rusesc pentru a-şi acoperi cea mai mare parte a cererii.

În timp ce sfârşitul acordului de tranzit ar putea afecta eforturile lor de stocare anul viitor, temperaturile mai blânde ar trebui să contribuie la menţinerea preţurilor la gaze pentru moment.

Potrivit Copernicus, alte pieţe de încălzire cu gaz, cum ar fi Japonia şi nord-estul SUA, se confruntă cu o probabilitate de 70% până la 100% de temperaturi semnificativ mai ridicate în perioada decembrie-februarie. Acest lucru ar reduce concurenţa pentru transporturile de gaze naturale lichefiate.

Datele sugerează, de asemenea, că unele părţi ale Norvegiei, Suediei, Finlandia şi ţărilor baltice au între 40% şi 50% şanse de a avea mult mai multă ploaie şi zăpadă decât de obicei, contribuind la creşterea perspectivelor hidroenergetice ale regiunii.

„Precipitaţiile sunt cel mai probabil sub medie în părţile sud-vestice şi peste medie în nord-estul continentului”, a raportat Copernicus.

DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Spynews
Ionela de la Mireasa, sezonul 10, răsfățată de soțul ei, Robert. Cei doi îndrăgostiți vor deveni părinți pentru prima dată anul acesta 
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
Ei sunt bugetarii care primesc 15% în plus la salariu. Banii intră direct pe card începând din februarie
Capital.ro
România, ZERO șanse. Călin Georgescu va da ordinul de neimaginat. Ne va costa TOTUL
Playtech.ro
Ce este bine să faci cu apa sfințită de Bobotează imediat ce ajungi acasă. Sfatul preoților pentru credincioși
DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Adevarul
Ce este metapneumovirusul, boala care a speriat China. Epidemiolog român: „E posibil să fi ajuns și la noi, dar nu știm nimic oficial”
wowbiz.ro
După Covid-19, un nou virus face ravagii! Spitalele sunt pline. Ce simptome prezintă
Spynews
Visezi să mergi în Thailanda și să participi la ceremonia elefanților? O turistă de 22 de ani a murit în timp ce interacționa cu un animal
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vreme rea în mai multe zone din țară
Evz.ro
Obsesia secretă a lui Reghecampf. Anamaria Prodan l-a dat de gol
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
FOTO. Imagini cu Maria, noua bombă sexy a fotbalistului de 300.000.000 de euro
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Decizia CCR, „ o lovitură de stat strigătoare la cer”
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale băiatului înjunghiat în fața mănăstirii din Ieud. Daniel avea doar 23 de ani și era frizer
substantial.ro
Primele zboruri de afgani în Filipine pentru procesarea vizelor americane
MediaFlux
PACE în UCRAINA! ZELENSKI, discuții cu TRUMP și PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”