Aproximativ 35 de angajaţi ai ISU Argeş sunt în pericol după s-au expus la inhalarea de digoxină în timp ce luptau cu flăcările la depozitul de deşeuri care a ars pe platforma ARO Câmpulung. Pompierii vor fi monitorizaţi timp de trei luni, pentru a se vedea care va fi evoluţia lor.
Dioxina este o substanţă extrem de toxică, potrivit şefului ISU Argeş, colonelul Ion Popa, care a explicat că aceasta se fixează în sânge şi în ficat, simptomele unei intoxicaţii neapărând imediat după expunere.
„La un moment dat, în timpul intervenţiei, chiar (…) ne-am pus problema să evacuăm zona de nord a municipiului Câmpulung Muscel, pentru că fumul degajat conţinea dioxină. (…) Direct expuşi au fost unii dintre pompierii care au participat la intervenţie, deoarece substanţa se găsea în coloana de fum degajată în incendiu. (…) Din măsurătorile efectuate în zonă, mai ales în aer, nu s-au înregistrat parametri care să dea de gândit”, a declarat colonelul Popa.
În timpul intervenţiei de la Câmpulung Muscel au fost accidentaţi 12 pompieri, iar trei dintre ei, care au suferit arsuri, au fost internaţi la Spitalul Militar din Piteşti. „Colegii mei sunt bine, refacerea va dura în jur de o lună, o lună şi jumătate, mai ales la unul dintre ei, a cărui situaţie a fost mai gravă”, a declarat colonelul Ion Popa.
În opinia acestuia, incidentul produs pe 2 octombrie în judeţul Argeş ar trebui să determine o îmbunătăţire a legislaţiei în domeniul depozitării şi manipulării deşeurilor. „Să ştiţi că nu este o situaţie singulară. (…) Sperăm că semnalul a fost bine receptat la nivel naţional, astfel încât legislaţia să fie îmbunătăţită şi atunci când se retrage autorizaţia de securitate la incendiu, orice activitate să fie imediat oprită”, a explicat şeful ISU Argeş.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a deschis un dosar de cercetare penală în cazul incendiului care a distrus depozitul de deşeuri deţinut de firma ieşeană Global Eco Center în incinta parcului industrial de pe fosta platformă Aro de la Câmpulung Muscel.
Din primele cercetări a rezultat că societatea Global Eco Center nu a respectat normele de securitate la incendiu, iar în momentul revizuirii autorizaţiei de mediu nu a solicitat un punct de vedere ISU Argeş cu privire la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru aceste neconformităţi, ISU Argeş a aplicat societăţii o amendă de 10.000 de lei.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat avarierea halei în care îşi desfăşura activitatea societatea Global Eco Center, aceasta având obligaţia de a expertiza clădirea şi de a o consolida. De asemenea, Garda Naţională de Mediu a dispus interzicerea desfăşurării activităţilor de colectare, depozitare suplimentară şi tratare a deşeurilor în depozitul afectat de incendiu, întrucât nu mai prezintă condiţiile normale de desfăşurare a activităţii. În plus, operatorul are obligaţia de a asigura şi securiza spaţiile de depozitare a stocurilor de deşeuri.