Numărul incendiilor de vegetaţie uscată şi pădure a crescut cu 652% în primul semestru din 2017, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în aceste cazuri fiind aplicată o singură amendă, în cuantum de 2.500 de lei, iar preoţii sunt rugaţi de şeful ISU Alba să transmită măsuri preventive credincioşilor.
Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, colonelul Cornel Oprişa, a declarat, miercuri, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, că în primul trimestru din acest an au avut loc 137 de incendii de vegetaţie uscată şi de pădure.
„S-a aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 2.500 de lei la Mirăslău – Decea. A intrat într-o zonă protejată şi, cu sprijinul celor de la poliţie, am identificat făptuitorul, o persoană în vârstă. (…) Avem în atenţie acest lucru, inclusiv o convocare cu cultul ortodox săptămâna viitoare şi inclusiv în bisericii rugăm preoţii să le transmită măsurile preventive şi pe această linie”, a declarat colonelul Cornel Oprişa, potrivit Mediafax.
Potrivit lui Oprişa, în doar patru zile au ars 142,15 hectare de vegetaţie uscată, 223,8 hectare literă de pădure şi 0,5 hectare coronament de răşinoase, iar pentru stingerea acestora s-a intervenit în total cu 438 de persoane şi 66 de mijloace de la ISU Alba, ISU Cluj, IPJ Alba, IJJ Alba, SVSU, lucrători silvici şi cetăţeni.
Prefectul judeţului Alba a recomandat aplicarea mai multor amenzi şi prinderea făptuitorilor şi a cerut Poliţiei Alba să lucreze cu ISU pentru a-i prinde pe cei care dau foc vegetaţiei uscate.
„Vă rog să conlucraţi în aşa fel încât că găsim şi făptuitorii. N-am prins pe niciunul. Avem un singur prins, un bătrân, suntem de toată minunea. Eu cred că noi suntem de toată minunea, la momentul acesta este ruşinos. Garda de Mediu, sunteţi instituţiile statului. Rugămintea mea, aplicaţi sancţiuni şi popularizaţi-le. Nu se poate o creştere de 600%”, a spus prefectul Dănuţ Hălălai.
Un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie şi peste 40 de pompieri şi jandarmi au intervenit, în weekend, mai bine de 24 de ore pentru stingerea unui incendiu puternic într-o zonă greu accesibilă, din Lunca Arieşului, unde focul cuprinsese 15 hectare de vegetaţie uscată şi litieră.
Citeşte şi Aproximativ 100 de hectare de păşune din apropiere de Topliţa, cuprinse de flăcări