În urma ploilor căzute și a vântului puternic din cursul zilei de joi și din timpul nopții, au fost înregistrate efecte de vreme rea în 18 județe: Alba, Argeș, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Galați, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Sălaj și Teleorman.
Potrivit IGSU, pompierii din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență au acționat pentru evacuarea apei din 29 de locuințe, 16 beciuri și 55 de curți inundate, precum și pentru înlăturarea aluviunilor și deblocarea a trei drumuri.
* Cele mai semnificative efecte au fost înregistrate în județul Maramureș, pompierii acționând în sprijinul populației și administrației publice locale din localitățile Bârsana, Rona de Sus și Sighetu Marmației. ”În cursul zilei de joi, o bătrână din Sighetu Marmației a fost salvată de către un echipaj de pompieri cu o barcă. Femeia de 78 de ani se adăpostise în casă din cauza nivelului ridicat al apei”, precizează IGSU. Tot în această localitate, 40 de persoane din 15 locuințe inundate din cauza pânzei freatice ridicate s-au evacuat temporar, însă la scurt timp au revenit la casele lor.
Citeşte şi PROGNOZA VERII pentru Europa. România va fi lovită de valuri de caniculă şi de secetă excesivă
* Totodată, la șase case din localitatea sibiană Săsăuș, accesul rutier se realizează îngreunat din cauza creșterii nivelului apei pârâului Valea Mare. ISU Sibiu, alături de reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor și Comitetul Local pentru Situații de Urgență, monitorizează permanent cursul de apă pentru a interveni în caz de nevoie. Persoanele din această zonă nu au semnalat probleme medicale.
* În prezent, se acționează în județul Alba, localitățile Cetea și Stremț, pentru deblocarea DC 76, inundat în urma precipitațiilor din ultimele zile.
* De asemenea, în localitatea Tătărani din județul Prahova se intervine pentru evacuarea apei dintr-un beci și o locuință.
În ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, au fost semnalate defecțiuni în județele Argeș, Neamț, Olt, Sibiu și Teleorman. În teren se află echipe tehnice care lucrează pentru remedierea situației în cel mai scurt timp.
Inspectoratele pentru situații de urgență rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situații de urgență.
”Evoluția fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în județele afectate a forțelor și mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situații de urgență”, arată sursa citată.