Cel care le-a descoperit si le cultiva in gradina sa de 1.000 mp, din Baltatesti, judetul Neamt este Valentin Cucu un cunoscut legumicultor si culegator de seminte de plante.
Citeşte şi Sfecla roşie previne bolile. Cum trebuie consumată
„Acest soi de rosi l-am cautat timp de trei ani. Dupa ce am vazut o poza care m-a lasat cu gura cascata. Am tot cautat sa gasesc samanta si sa vad daca se pot obtine aceleasi rezultate si in clima de la noi din tara. La origine este un soi italian, care a fost obtinut prin 1937 de o familie de gradinari. La vremea in care cautam eu samanta, nu am gasit-o in Italia, ci am cumparat-o din Canada, tara care are o clima destul de asemanatoare cu a Romaniei”, a declarat, pentru Agrointeligenta Vali Cucu, legumicultor din comuna Baltatesti, judetul Neamt.”Acest soi este caraterizat de o productivitatea foarte mare. Anul trecut, de pe patru fire, puse in ghivece mari de 50 litri, am recoltat 36 kilograme de rosii.
Rosia-pom este un soi peren si daca i se asigura o temperatura de 15-18°C, pe perioada iernii, planta poate rezista si sapte ani. Acest soi da un randament mai mare daca este cultivat in sere sau solarii, intercalat de alte plante”, a mai declarat agricultorul.