Bărbatul pe nume Sam Van Aken s-a gândit să testeze o teorie care i-a atras atenția. Mai exact, este vorba despre un fenomen ce poartă denumirea de „transsubtanțiere”. Pe un pom gazdă, vizionarul a așezat crengile din diverse specii fructifere. Așa că, în cinci ani de zile, copacul a început să producă 40 de soiuri de fructe, ca rezultat al experimentului neobișnuit.
Scultorul din Pennsylvania, în Statele Unite ale Americii, s-a gândit să testeze acest proces și iată că a funcționat. În întreagă lume mai există doar 16 pomi de acest fel. Fructele sunt toate comestibile și variază de la cireșe, la nectarine, piersici, caise sau chiar prune. Și la noi fermierii obsnuiesc să practice altoirea pomilor, însă nu la un asemenea nivel!
n special primăvară, atunci când pomul minune înflorește, se pot observă speciile diferite și datorită florilor. Combinate, ramurile capătă diferite nuanțe de roz. S-ar părea că experimentele de acest tip ale americanului au început cu legume.
În cadrul diverselor interviuri, Sam Van Aken a mărturisit că pentru el pomul reprezintă o opera de artă. În mod frecvent, el le oferă fructele apropiaților sau celor din familie și de aceea a mai creat și alți pomi de acest tip. Mai exact, sunt doar 16, iar fiecare produce 40 de soiuri de fructe diferite. În copacii pe care americanul i-a creat drept instalații artistice există până la 22 de sortimente de piersică. La fel se întâmplă și pentru alte fructe, precum prunele. În pom se pot regăsi prune japoneze sau cele europene. Pentru a avea la dispoziție atât de multă varietate, Van Aken a mărturisit că a avut la dispoziție o livadă veche pe care a închiriat-o.
Proprietatea urma să fie distrusă, dar artistul a reușit să salveze soiuri mai rare de fructe de drupă. Folosindu-se de procesul de altoire, le-a asamblat pe un pom gazdă. Odată cu trecerea timpului, acesta acceptă noiul soi, dar bărbatul spune că a avut anumite dificultăți în ceea ce privește cireșele.