Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate

Pomul pe care este bine să-l plantezi în grădină, în luna noiembrie. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate și gustoase. Despre ce copac e vorba?
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 20:42
Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate
Pomul pe care sa-l plantezi pana la 30 noiembrie 2024, in gradina. Iti poarta noroc tot anul viitor, da roade bogate

Pomul care îți poartă noroc în livadă și dă roade bogate. Românii care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădină, până începe să ningă. În afară de strângerea frunzelor căzute și înlăturarea lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta copaci fructiferi. Pomii se pot planta primăvara sau vara, dar și toamna târziu. Avantajul acestora din urmă ar fi că ar mai câștiga aproximativ un an de viață, susțin specialiștii.

Pomul care nu trebuie să-ți lipsească din grădină

Singura problemă care poate afecta pomii este iarna geroasă și fără zăpadă. În rest, până la sfârșitul lunii noiembrie poți planta mai mulți copaci fructiferi, dar și arbuști (zmeură sau coacăze).

Reține că pomii trebui să fie curățați cu atenție, pentru a rămâne sănătoși în timpul iernii. Merii și perii, de pildă, au nevoie de curățare, însă nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna.

Mărul este unul dintre pomii pe care să-i plantezi în grădina ta, în luna noiembrie. Dă roade bogate și nu necesită multă întreținere. Agricultorii recomandă ca merii să fie cultivați înainte de primul îngheț. Astfel, mărul se va obișnui cu mediul nou în care este plantat. Cel mai bine este să plantezi merii până când temperatura ajunge la 2-3 °C.

De regulă, mărul este un pom care se prinde în orice sol. Dacă îți dorești o producție mai mare de mere, îți poți face o livadă. Merii suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre, fiind ideal de cultivat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7,5 – 10 ℃. Acest pom rezistă la temperaturi extreme, de până la -35 °C.

Teoretic, orice sol este potrivit pentru măr. Practic, doar cel cu 30% argilă și 2-3% humus. Merii pot să crească și pe solurile cu pH care variază între 4,5-8, dar cel mai bun este un pH de 5,2-6,8.

Citește și Sfaturi pentru grădinărit. Cu ce se pulverizează pomii fructiferi pentru a preveni apariția dăunătorilor. Fără chimicale!

Ce distanță trebuie să fie între pomii din livadă

Trebuie să știi că distanța dintre pomi este de cel puțin trei metri. Mărul e un copac care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 metri în pământ, până când ajunge la maturitate.

La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de un metru, iar adâncimea să aibă în jur de 60-70 cm. Ia-te după rădăcini, care ar trebui să stea răsfirate în groapă. De asemenea, este bine ca rădăcinile să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului.

Pentru plantarea mărului îți trebuie o cazma sau un burghiu agricol, dacă vrei să plantezi mai mulți puieți. Adaugă îngrășământ organic achiziționat, dar și compost sau gunoi de grajd, dacă solul este sărac.

Deschide cu grijă ambalajul, ca să nu rupi rădăcinile. Pe cele deteriorate taie-le înainte de plantare, iar pe cele sănătoase scurtează-le cu 7-8 cm.

Lasă puieții de măr cu rădăcinile în apă, timp de trei ore, pentru a se hidrata. Ulterior, înmoaie rădăcinile într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Deși nu este un pas necesar, îți va fi de mare ajutor la prinderea puietului.

Amestecul din pământ și compost sau îngrășământ organic pune-l la baza gropii. Puietul trebuie să fie introdus în așa fel încât rădăcina să fie pe stratul fertil. Treptat, acoperă rădăcinile cu pământ și udă-le cu 10 litri de apă. Un alt sfat este să protejezi mărul cu o plasă împotriva rozătoarelor, întrucât iepurii, șobolanii și șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, ducând la ruinarea plantării.

Vezi și Ce se întâmplă dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină. Care este distanţa de gard permisă pentru plantarea pomilor fructiferi

DailyBusiness
Mai mulți bani pentru alocații! Guvernul anunță ce bani se oferă în 2025
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Se pregătește construirea unui drum de mare viteză prin munți. Va avea 16 tuneluri, 60 de poduri și ar trebui să fie gata în 5 ani
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Se dau 200.000 de euro fonduri GRATIS pentru români
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Vladimir Putin numește în funcții cheie persoane implicate direct în conflictul din Ucraina
MediaFlux
LOVITURĂ în SUA! TRUMP ajunge PREȘEDINTE indiferent de VOT. CUTREMUR în AMERICA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate