Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate

Pomul pe care este bine să-l plantezi în grădină, în luna noiembrie. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate și gustoase. Despre ce copac e vorba?
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 20:42
Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate
Pomul pe care sa-l plantezi pana la 30 noiembrie 2024, in gradina. Iti poarta noroc tot anul viitor, da roade bogate

Pomul care îți poartă noroc în livadă și dă roade bogate. Românii care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădină, până începe să ningă. În afară de strângerea frunzelor căzute și înlăturarea lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta copaci fructiferi. Pomii se pot planta primăvara sau vara, dar și toamna târziu. Avantajul acestora din urmă ar fi că ar mai câștiga aproximativ un an de viață, susțin specialiștii.

Pomul care nu trebuie să-ți lipsească din grădină

Singura problemă care poate afecta pomii este iarna geroasă și fără zăpadă. În rest, până la sfârșitul lunii noiembrie poți planta mai mulți copaci fructiferi, dar și arbuști (zmeură sau coacăze).

Reține că pomii trebui să fie curățați cu atenție, pentru a rămâne sănătoși în timpul iernii. Merii și perii, de pildă, au nevoie de curățare, însă nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna.

Mărul este unul dintre pomii pe care să-i plantezi în grădina ta, în luna noiembrie. Dă roade bogate și nu necesită multă întreținere. Agricultorii recomandă ca merii să fie cultivați înainte de primul îngheț. Astfel, mărul se va obișnui cu mediul nou în care este plantat. Cel mai bine este să plantezi merii până când temperatura ajunge la 2-3 °C.

De regulă, mărul este un pom care se prinde în orice sol. Dacă îți dorești o producție mai mare de mere, îți poți face o livadă. Merii suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre, fiind ideal de cultivat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7,5 – 10 ℃. Acest pom rezistă la temperaturi extreme, de până la -35 °C.

Teoretic, orice sol este potrivit pentru măr. Practic, doar cel cu 30% argilă și 2-3% humus. Merii pot să crească și pe solurile cu pH care variază între 4,5-8, dar cel mai bun este un pH de 5,2-6,8.

Citește și Sfaturi pentru grădinărit. Cu ce se pulverizează pomii fructiferi pentru a preveni apariția dăunătorilor. Fără chimicale!

Ce distanță trebuie să fie între pomii din livadă

Trebuie să știi că distanța dintre pomi este de cel puțin trei metri. Mărul e un copac care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 metri în pământ, până când ajunge la maturitate.

La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de un metru, iar adâncimea să aibă în jur de 60-70 cm. Ia-te după rădăcini, care ar trebui să stea răsfirate în groapă. De asemenea, este bine ca rădăcinile să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului.

Pentru plantarea mărului îți trebuie o cazma sau un burghiu agricol, dacă vrei să plantezi mai mulți puieți. Adaugă îngrășământ organic achiziționat, dar și compost sau gunoi de grajd, dacă solul este sărac.

Deschide cu grijă ambalajul, ca să nu rupi rădăcinile. Pe cele deteriorate taie-le înainte de plantare, iar pe cele sănătoase scurtează-le cu 7-8 cm.

Lasă puieții de măr cu rădăcinile în apă, timp de trei ore, pentru a se hidrata. Ulterior, înmoaie rădăcinile într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Deși nu este un pas necesar, îți va fi de mare ajutor la prinderea puietului.

Amestecul din pământ și compost sau îngrășământ organic pune-l la baza gropii. Puietul trebuie să fie introdus în așa fel încât rădăcina să fie pe stratul fertil. Treptat, acoperă rădăcinile cu pământ și udă-le cu 10 litri de apă. Un alt sfat este să protejezi mărul cu o plasă împotriva rozătoarelor, întrucât iepurii, șobolanii și șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, ducând la ruinarea plantării.

Vezi și Ce se întâmplă dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină. Care este distanţa de gard permisă pentru plantarea pomilor fructiferi

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol