Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate

Pomul pe care este bine să-l plantezi în grădină, în luna noiembrie. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate și gustoase. Despre ce copac e vorba?
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 20:42
Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate
Pomul pe care sa-l plantezi pana la 30 noiembrie 2024, in gradina. Iti poarta noroc tot anul viitor, da roade bogate

Pomul care îți poartă noroc în livadă și dă roade bogate. Românii care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădină, până începe să ningă. În afară de strângerea frunzelor căzute și înlăturarea lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta copaci fructiferi. Pomii se pot planta primăvara sau vara, dar și toamna târziu. Avantajul acestora din urmă ar fi că ar mai câștiga aproximativ un an de viață, susțin specialiștii.

Pomul care nu trebuie să-ți lipsească din grădină

Singura problemă care poate afecta pomii este iarna geroasă și fără zăpadă. În rest, până la sfârșitul lunii noiembrie poți planta mai mulți copaci fructiferi, dar și arbuști (zmeură sau coacăze).

Reține că pomii trebui să fie curățați cu atenție, pentru a rămâne sănătoși în timpul iernii. Merii și perii, de pildă, au nevoie de curățare, însă nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna.

Mărul este unul dintre pomii pe care să-i plantezi în grădina ta, în luna noiembrie. Dă roade bogate și nu necesită multă întreținere. Agricultorii recomandă ca merii să fie cultivați înainte de primul îngheț. Astfel, mărul se va obișnui cu mediul nou în care este plantat. Cel mai bine este să plantezi merii până când temperatura ajunge la 2-3 °C.

De regulă, mărul este un pom care se prinde în orice sol. Dacă îți dorești o producție mai mare de mere, îți poți face o livadă. Merii suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre, fiind ideal de cultivat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7,5 – 10 ℃. Acest pom rezistă la temperaturi extreme, de până la -35 °C.

Teoretic, orice sol este potrivit pentru măr. Practic, doar cel cu 30% argilă și 2-3% humus. Merii pot să crească și pe solurile cu pH care variază între 4,5-8, dar cel mai bun este un pH de 5,2-6,8.

Citește și Sfaturi pentru grădinărit. Cu ce se pulverizează pomii fructiferi pentru a preveni apariția dăunătorilor. Fără chimicale!

Ce distanță trebuie să fie între pomii din livadă

Trebuie să știi că distanța dintre pomi este de cel puțin trei metri. Mărul e un copac care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 metri în pământ, până când ajunge la maturitate.

La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de un metru, iar adâncimea să aibă în jur de 60-70 cm. Ia-te după rădăcini, care ar trebui să stea răsfirate în groapă. De asemenea, este bine ca rădăcinile să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului.

Pentru plantarea mărului îți trebuie o cazma sau un burghiu agricol, dacă vrei să plantezi mai mulți puieți. Adaugă îngrășământ organic achiziționat, dar și compost sau gunoi de grajd, dacă solul este sărac.

Deschide cu grijă ambalajul, ca să nu rupi rădăcinile. Pe cele deteriorate taie-le înainte de plantare, iar pe cele sănătoase scurtează-le cu 7-8 cm.

Lasă puieții de măr cu rădăcinile în apă, timp de trei ore, pentru a se hidrata. Ulterior, înmoaie rădăcinile într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Deși nu este un pas necesar, îți va fi de mare ajutor la prinderea puietului.

Amestecul din pământ și compost sau îngrășământ organic pune-l la baza gropii. Puietul trebuie să fie introdus în așa fel încât rădăcina să fie pe stratul fertil. Treptat, acoperă rădăcinile cu pământ și udă-le cu 10 litri de apă. Un alt sfat este să protejezi mărul cu o plasă împotriva rozătoarelor, întrucât iepurii, șobolanii și șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, ducând la ruinarea plantării.

Vezi și Ce se întâmplă dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină. Care este distanţa de gard permisă pentru plantarea pomilor fructiferi

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni