Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate

Pomul pe care este bine să-l plantezi în grădină, în luna noiembrie. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate și gustoase. Despre ce copac e vorba?
Irina Dumitrescu
05 nov. 2024, 20:42
Pomul pe care să-l plantezi în grădină, până la 30 noiembrie 2024. Îți poartă noroc tot anul viitor, dă roade bogate
Pomul pe care sa-l plantezi pana la 30 noiembrie 2024, in gradina. Iti poarta noroc tot anul viitor, da roade bogate

Pomul care îți poartă noroc în livadă și dă roade bogate. Românii care locuiesc la curte trebuie să se ocupe foarte bine de grădină, până începe să ningă. În afară de strângerea frunzelor căzute și înlăturarea lăstarilor uscați, toamna reprezintă anotimpul ideal pentru a planta copaci fructiferi. Pomii se pot planta primăvara sau vara, dar și toamna târziu. Avantajul acestora din urmă ar fi că ar mai câștiga aproximativ un an de viață, susțin specialiștii.

Pomul care nu trebuie să-ți lipsească din grădină

Singura problemă care poate afecta pomii este iarna geroasă și fără zăpadă. În rest, până la sfârșitul lunii noiembrie poți planta mai mulți copaci fructiferi, dar și arbuști (zmeură sau coacăze).

Reține că pomii trebui să fie curățați cu atenție, pentru a rămâne sănătoși în timpul iernii. Merii și perii, de pildă, au nevoie de curățare, însă nu și prunii, întrucât sunt mai vulnerabili iarna.

Mărul este unul dintre pomii pe care să-i plantezi în grădina ta, în luna noiembrie. Dă roade bogate și nu necesită multă întreținere. Agricultorii recomandă ca merii să fie cultivați înainte de primul îngheț. Astfel, mărul se va obișnui cu mediul nou în care este plantat. Cel mai bine este să plantezi merii până când temperatura ajunge la 2-3 °C.

De regulă, mărul este un pom care se prinde în orice sol. Dacă îți dorești o producție mai mare de mere, îți poți face o livadă. Merii suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre, fiind ideal de cultivat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7,5 – 10 ℃. Acest pom rezistă la temperaturi extreme, de până la -35 °C.

Teoretic, orice sol este potrivit pentru măr. Practic, doar cel cu 30% argilă și 2-3% humus. Merii pot să crească și pe solurile cu pH care variază între 4,5-8, dar cel mai bun este un pH de 5,2-6,8.

Citește și Sfaturi pentru grădinărit. Cu ce se pulverizează pomii fructiferi pentru a preveni apariția dăunătorilor. Fără chimicale!

Ce distanță trebuie să fie între pomii din livadă

Trebuie să știi că distanța dintre pomi este de cel puțin trei metri. Mărul e un copac care își întinde rădăcinile până la aproximativ 3-4 metri în pământ, până când ajunge la maturitate.

La plantare, însă, grosimea solului trebuie să fie de un metru, iar adâncimea să aibă în jur de 60-70 cm. Ia-te după rădăcini, care ar trebui să stea răsfirate în groapă. De asemenea, este bine ca rădăcinile să fie complet acoperite de pământ, până la nodul de altoi, care rămâne la 3-4 cm deasupra solului.

Pentru plantarea mărului îți trebuie o cazma sau un burghiu agricol, dacă vrei să plantezi mai mulți puieți. Adaugă îngrășământ organic achiziționat, dar și compost sau gunoi de grajd, dacă solul este sărac.

Deschide cu grijă ambalajul, ca să nu rupi rădăcinile. Pe cele deteriorate taie-le înainte de plantare, iar pe cele sănătoase scurtează-le cu 7-8 cm.

Lasă puieții de măr cu rădăcinile în apă, timp de trei ore, pentru a se hidrata. Ulterior, înmoaie rădăcinile într-un amestec de pământ, apă și gunoi de grajd proaspăt. Deși nu este un pas necesar, îți va fi de mare ajutor la prinderea puietului.

Amestecul din pământ și compost sau îngrășământ organic pune-l la baza gropii. Puietul trebuie să fie introdus în așa fel încât rădăcina să fie pe stratul fertil. Treptat, acoperă rădăcinile cu pământ și udă-le cu 10 litri de apă. Un alt sfat este să protejezi mărul cu o plasă împotriva rozătoarelor, întrucât iepurii, șobolanii și șoarecii de câmp pot să roadă scoarța copacului, ducând la ruinarea plantării.

Vezi și Ce se întâmplă dacă fructele vecinului au căzut la tine în grădină. Care este distanţa de gard permisă pentru plantarea pomilor fructiferi

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Mangione respinge acuzațiile în cazul Thompson: O poveste de la tribunalul din New York
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii