Pont pentru iarnă. Cum scapi de zăpada de pe acoperiş şi din curte, fără lopată

Sute de persoane se interesează de sistemele de degivrare ce pot menţine acoperişul fără zăpadă, chiar într-o iarnă grea cum a fost cea care tocmai a trecut. Sistemul poate fi folosit cu succes şi pentru curte, proprietarul fiind astfel scutit de munca la lopată.
Nicu Stan
02 apr. 2012, 07:12
Pont pentru iarnă. Cum scapi de zăpada de pe acoperiş şi din curte, fără lopată

Când şi-au văzut acoperişurile pline de zăpadă, mai-mai să se rupă, foarte mulţi români au pus mâna pe telefon şi s-au interesat la comercianţi de sistemul de topire a zăpezii de pe acoperiş. Sistemul de degivrare, cum îl numesc specialiştii, previne formarea ţurţurilor şi a gheţii în jgheaburi şi burlane. În plus, odată montat sistemul, zăpada se va topi imediat de cum va atinge acoperişul. „Am primit sute de telefoane pe zi. Românii, speriaţi de stratul gros depus în iarna trecută, se interesează de tot ceea ce ţine de aceste sisteme. Preţuri, consum…”, a spus, pentru RTV.NET, Costin Dumitrescu, director general al firmei Duraco Int’L Construct.

Sistemul este compus din cabluri electrice conectate la un termostat ce are rolul de a menţine o anumită temperatură a firelor, astfel încât stratul de zăpadă să nu se depună, iar gheaţa să nu se formeze. Comercianţii îşi freacă mâinile cu gândul la comenzile multe care vor veni. „Nu aş putea să fac o estimare, dar sunt sigur că vânzările or să crească mult, raportat la anul 2010-2011″, a spus Costin Dumitrescu. Sistemul de topire a zăpezii are mai multe avantaje.

„Ţurţurii au făcut şi fac victime umane şi provoacă şi daune materiale. În plus, sistemul va aduce sistemului de învelitoare o mai mare perioadă de viaţă”, a spus un alt director al unei firme care comercializează acest sistem.

Cât costă cablurile

Sistemul de topire a gheţii şi a zăpezii funcţionează complet automatizat, detectează necesitatea de topire a gheţii sau a zăpezii în funcţie de condiţiile climatice şi opreşte sau porneşte căldura. Termostatul cu senzori în funcţie de umiditatea aerului şi de temperatura exterioară declanşează încălzirea cablurilor. Cablurile sunt de diferite lungimi. „Preţurile variază între 7 şi 10 euro metrul liniar, în funcţie de grosime şi de lungime. Cele mai scurte sunt mai scumpe, iar cu cât lungimea creşte cu atât scade şi preţul”, a amintit Costin Dumitrescu. Preţul sistemului este dat de cabluri şi de distanţa la care sunt montate. Cablurile se monteaza ca un du-te-vino, în linii paralele, cu distanţe de 5, de 7,5 sau de 10 centimetri. Termostatul cu senzori mai costă în jur de 450 de euro.

Cum se montează

Pentru instalarea sistemului pe acoperiş, mai întâi se vor lipi pe învelitoare benzi metalice. Acestea sunt lipite la cald cu bandă bituminoasă. „Clienţii care apelează la această soluţie sunt de regulă cei cu venituri mai mari. Avem şi clienţi persoane fizice, dar sunt mai puţini. Sperăm ca după iarna trecută, acest segment de clienţi să crească”, a spus specialistul în sisteme de degivrare.

Alungă zăpada din curte fără lopată

Sistemul este acelaşi cu cel folosit pentru degivrarea zăpezii de pe acoperiş, numai că montarea acestuia necesită mai multă muncă, timp şi bani, mai ales dacă proprietarul decide să monteze încălzire sub pavaj de beton. Pentru montarea cablurilor în beton, mai întâi se va îndrepta terenul. După aceasta se montează un strat de polistiren extrudat. „Polistirenul extrudat are rolul de a direcţiona căldura spre suprafaţă, nu spre pământ”, a explicat Costin Dumitrescu. După ce plăcile de polistiren au fost montate, se aşează o plasă de fier peste care vor fi prinse cablurile electrice cu cleme speciale. Ideal este, pentru o cât mai bună eficienţă, ca şapa de beton să aibă o grosime între 5 şi 10 centimetri.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Miting de susținere a Ucrainei organizat la Boston în pragul celor trei ani de la începutul invaziei rusești
MediaFlux
ILIE BOLOJAN a DECIS! Convocare de URGENȚĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe