Pont pentru iarnă. Cum scapi de zăpada de pe acoperiş şi din curte, fără lopată

Sute de persoane se interesează de sistemele de degivrare ce pot menţine acoperişul fără zăpadă, chiar într-o iarnă grea cum a fost cea care tocmai a trecut. Sistemul poate fi folosit cu succes şi pentru curte, proprietarul fiind astfel scutit de munca la lopată.
Nicu Stan
02 apr. 2012, 07:12
Pont pentru iarnă. Cum scapi de zăpada de pe acoperiş şi din curte, fără lopată

Când şi-au văzut acoperişurile pline de zăpadă, mai-mai să se rupă, foarte mulţi români au pus mâna pe telefon şi s-au interesat la comercianţi de sistemul de topire a zăpezii de pe acoperiş. Sistemul de degivrare, cum îl numesc specialiştii, previne formarea ţurţurilor şi a gheţii în jgheaburi şi burlane. În plus, odată montat sistemul, zăpada se va topi imediat de cum va atinge acoperişul. „Am primit sute de telefoane pe zi. Românii, speriaţi de stratul gros depus în iarna trecută, se interesează de tot ceea ce ţine de aceste sisteme. Preţuri, consum…”, a spus, pentru RTV.NET, Costin Dumitrescu, director general al firmei Duraco Int’L Construct.

Sistemul este compus din cabluri electrice conectate la un termostat ce are rolul de a menţine o anumită temperatură a firelor, astfel încât stratul de zăpadă să nu se depună, iar gheaţa să nu se formeze. Comercianţii îşi freacă mâinile cu gândul la comenzile multe care vor veni. „Nu aş putea să fac o estimare, dar sunt sigur că vânzările or să crească mult, raportat la anul 2010-2011″, a spus Costin Dumitrescu. Sistemul de topire a zăpezii are mai multe avantaje.

„Ţurţurii au făcut şi fac victime umane şi provoacă şi daune materiale. În plus, sistemul va aduce sistemului de învelitoare o mai mare perioadă de viaţă”, a spus un alt director al unei firme care comercializează acest sistem.

Cât costă cablurile

Sistemul de topire a gheţii şi a zăpezii funcţionează complet automatizat, detectează necesitatea de topire a gheţii sau a zăpezii în funcţie de condiţiile climatice şi opreşte sau porneşte căldura. Termostatul cu senzori în funcţie de umiditatea aerului şi de temperatura exterioară declanşează încălzirea cablurilor. Cablurile sunt de diferite lungimi. „Preţurile variază între 7 şi 10 euro metrul liniar, în funcţie de grosime şi de lungime. Cele mai scurte sunt mai scumpe, iar cu cât lungimea creşte cu atât scade şi preţul”, a amintit Costin Dumitrescu. Preţul sistemului este dat de cabluri şi de distanţa la care sunt montate. Cablurile se monteaza ca un du-te-vino, în linii paralele, cu distanţe de 5, de 7,5 sau de 10 centimetri. Termostatul cu senzori mai costă în jur de 450 de euro.

Cum se montează

Pentru instalarea sistemului pe acoperiş, mai întâi se vor lipi pe învelitoare benzi metalice. Acestea sunt lipite la cald cu bandă bituminoasă. „Clienţii care apelează la această soluţie sunt de regulă cei cu venituri mai mari. Avem şi clienţi persoane fizice, dar sunt mai puţini. Sperăm ca după iarna trecută, acest segment de clienţi să crească”, a spus specialistul în sisteme de degivrare.

Alungă zăpada din curte fără lopată

Sistemul este acelaşi cu cel folosit pentru degivrarea zăpezii de pe acoperiş, numai că montarea acestuia necesită mai multă muncă, timp şi bani, mai ales dacă proprietarul decide să monteze încălzire sub pavaj de beton. Pentru montarea cablurilor în beton, mai întâi se va îndrepta terenul. După aceasta se montează un strat de polistiren extrudat. „Polistirenul extrudat are rolul de a direcţiona căldura spre suprafaţă, nu spre pământ”, a explicat Costin Dumitrescu. După ce plăcile de polistiren au fost montate, se aşează o plasă de fier peste care vor fi prinse cablurile electrice cu cleme speciale. Ideal este, pentru o cât mai bună eficienţă, ca şapa de beton să aibă o grosime între 5 şi 10 centimetri.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'