„Am discutat un singur lucru, care ţine de o atribuţie care îi revine şi preşedintelui, nu doar prim-ministrului, o problemă care ţine de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cea referitoare la sprijinul pe care România l-a dat şi ar putea să-l dea Franţei în intervenţia din Mali. Practic, mesajul pe care îl transmit preşedintelui Franţei pe această temă este un mesaj comun, nu doar al meu ca prim-ministru, ci şi al preşedintelui. Celelalte lucruri pe care le discutăm ţin de competenţa Guvernului şi tocmai de aceea le am mâine (joi n.r.) pe agendă”, a declarat, la România TV, Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta se află la Paris în vizită de lucru, iar joi se va întâlni şi cu preşedintele Franţei, François Hollande.
La începutul lunii februarie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a discutat şi despre participarea României la misiunea Uniunii Europene de instruire în Mali în anul 2013.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat atunci că România ar putea trimite zece militari în Mali.
Preşedintele Traian Băsescu declara la rândul său că România va fi solidară cu Franţa, „dar dacă cineva ne vede trimiţând trupe luptătoare în Mali se înşală”, şeful statului precizând că ţara noastră poate asigura instructori sau materiale pentru armata statului african.
Franţa a intervenit militar la mijlocul lunii ianuarie în Mali, la solicitarea autorităţilor din această ţară, cu scopul de a opri avansarea insurgenţilor islamişti din nord către Bamako.
Consilieri din cadrul Ministerului francez al Apărării au declarat atunci că misiunea europeană de consiliere şi formare a forţelor armate maliene ar putea fi pe deplin operaţională la mijlocul lunii martie.
Citeşte şi Ponta: Nu-l percep pe Johannis ca pe o rezervă. Poate fi şi premier, poate fi şi preşedinte