„Am discutat situaţia specială în care se află România, cu un Guvern demis, dar administrând problemele de zi cu zi, şi cu un Guvern care va solicita, luni de abia, votul de învestitură. Faţă de această situaţie specială, am propus ca, şi într-o formulă deosebită, informală, să aibă loc discuţiile începând de miercuri între miniştrii pe care îi voi propune şi reprezentanţii instituţiilor internaţionale, la nivel tehnic, şi dacă se concluzionează într-un draft al scrisorii de intenţie, în prima şedinţă de marţi, urmează să aprobăm această scrisoare de intenţie pentru a intra în următoare şedinţă a board-ului FMI, probabil în iunie„, a declarat Ponta, după discuţiile cu oficialii FMI.
El a precizat că a dat reprezentanţilor instituţiilor fiscale internaţionale în România un semnal de stabilitate şi de respectare a obligaţiilor asumate.
„Mesajul principal a a fost acela al stabilităţii. Am încredere că luni este foarte posibil şi probabil ca Parlamentul să acorde votul de învestitură. Intenţia noastră e de a respecta obligaţiile Guvernului la nivel internaţional în limitele aprobate ale bugetului actual, având priotirăţi absolute ale noului Guvern care se pot amenaja în parametrii lui 2012„, a spus Ponta.
El a precizat că restul măsurilor economice pe care USL s-a angajat să le introducă vor face obiectul proiectului de buget pe 2013 pe care USL îl va prezenta în luna septembrie.
Ponta declara, luni, înainte de întâlnirea cu delegaţia, că doreşte ca în prima şedinţă a Cabinetului său, în data de 8 mai, să fie aprobată scrisoarea de intenţie către FMI.
„Delegaţia FMI, a BM şi CE ar urma să-şi încheie vizita în data de 8 sau 9. Intenţia mea este ca, până atunci, deşi Guvernul sigur va fi votat în data de 7, să avem toate discuţiile necesare pentru ca pe 8, în prima şedinţă a noului guvern, să dezbatem şi să aprobăm scrisoarea de intenţie, în aşa fel încât delegaţia să plece deja cu scrisoarea care va fi supusă board-ului FMI probabil în luna iunie”, spunea Ponta.
Ponta a mai spus că ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, i-a făcut o favoare personală pentru că i s-a alăturat la această întrevedere, el apreciind că acest fapt este un exemplu bun de conlucrare pentru binele ţării.
„Nu este o situaţie foarte familiară, sunt foarte recunoscător domnului Drăgoi, cred că este un exemplu bun de lucru împreună pentru binele ţării”, a spus Ponta.
La întrevederea cu delegaţia FMI, BM şi CE au participat şi Liviu Voinea, Daniel Dăianu şi Daniel Constantin.
Cei trei se află pe lista posibililor miniştri ai cabinetului Ponta: Daniel Dăianu la Economie, Liviu Voinea la Finanţe, iar Daniel Constantin, de altfel confirmat de Ponta, la Agricultură.