Primul-ministru vrea să stea de vorbă cu soldaţii români pentru a afla problemele pe care le au aceştia şi pentru a găsi soluţii la acestea. „Vreau să le spun militarilor români că sunt apreciaţi, că le suntem recunoscători pentru ce fac acolo şi că ne preocupă soarta lor. Vreau să cunosc problemele de zi cu zi ale militarilor, să vedem dacă putem îmbunătăţi situaţia lor acolo sau situaţia familiilor din ţară”, a declarat Ponta la plecare.
În al doilea rând, Ponta vrea să dea un semnal partenerilor externi că schimbarea de guvern de la Bucureşti nu produce şi o schimbare în ceea ce priveşte hotărârea autorităţilor române de a respecta angajamentele asumate în anii anteriori. „Vreau să dau un mesaj de seriozitate şi predicitibilitate în ceea ce priveşte angajamentele României, că sunt susţinute şi de Guvern şi de preşedinte şi de toate forţele politice”, a mai spus premierul.
Premierul s-a întâlnit recent cu secretarul general al NATO şi a anunţat că România îşi va respecta integral obligaţiile asumate anterior ca membru NATO, inclusiv în cazul operaţiunilor din Afganistan.
La rândul său, preşedintele Băsescu a declarat, duminică seara, că este nevoie de solidaritate în rândul ţărilor NATO privind participarea la misiunea ISAF din Afganistan, el arătând că România desfăşoară în prezent 1.040 de militari combatanţi, 76 de jandarmi instructori şi 23 de militari în misiunea EULEX a UE.
Preşedintele a arătat că România va rămâne angajată în Afganistan până la finalizarea retragerii misiunii ISAF a NATO, în 2014, iar obiectivul militarilor români va fi consolidarea situaţiei de securitate în zona Zabul, aria de responsabilitate a României.
Băsescu a evidenţiat însă că militari combatanţi vor trebui să fie prezenţi şi după 2015 în Afganistan pentru a asigura securitatea instructorilor care vor pregăti forţele afgane.